Sail2015 van start, met de gemeente Zaanstad dus

In de gemeenteraad waren grote twijfels over de bijdrage van €600.000 aan het Zaanse deel van het Sail2015 evenement.

Maar de kogel lijkt door de kerk: op 13 januari gaat het Zaanse onderdeel van start “met een hapje en drankje”. De oppositie had weinig op het het evenement dat ook wel als “spelevaren met bobo’s” werd aangeduid.

Dagblad Zaanstreek kon melden dat “namens gemeente Zaanstad” Ellen Klaus in het Zaanse Sail2015-project zit dat de werktitel “Stad aan het Water” heeft. ellen klausDaarmee is dus ook de eerste externe adviseur het project binnengehaald. Klaus is “zelfstandig en uitvoerend producent” voor de Cultuurcompanie: “dé partner in innovatieve en resultaatgerichte cultuurprojecten”. Kennelijk heeft de gemeente Zaanstad in haar ruim bemeten communicatiestaf niemand kunnen vinden.

In het Dagblad Zaanstreek kunnen ondernemers Ton Komen (voorzitter Ondernemerssociëteit De Corner) en Ruud Keinemans en Paul Riteco (beiden Restaurant de Walvis) vrijuit filosoferen over rondvaarten, drijvende bisocopen en een Zaan-concert tegenover Restaurant de Walvis (wie zou daar nu vooral van profiteren?), maar de vraag is natuurlijk “wie gaat dat betalen?”.

Begin deze week informeerde De Orkaan bij de beide wethouders die direct bij de zaak betrokken zijn: Dennis Straat (VVD, Economische zaken) en Dick Emmer (D66, Cultuur). Een belangrijk deel van de €600.000 wordt namelijk onttrokken aan de budgetten voor economie en cultuur.

Straat vond het een goed idee om helemaal niet te reageren. Emmer verwees ons naar de woordvoerders hoewel hij wel zei “binnenkort info hierover” te verwachten. Woordvoerder Melissa Rottveel zegt dat er “binnenkort een RIB (komt). Hierin staan de antwoorden op jullie vragen. Voordat we de raad hebben geïnformeerd kunnen we nog geen antwoord geven.”

Een RIB is een Raadsinformatiebrief. En zo hoort het ook: eerst de raad informeren, die is namelijk de baas in de gemeente. Maar de lancering van het platform, de eerste bijeenkomst, het hapje en het drankje, de inschakeling van een externe adviseur duidt er allemaal op dat er al een beslissing genomen is.

En dat was dan ook de vraag van De Orkaan aan Emmer en Straat: “participeert gemeente Zaanstad al in “sailzaanstad2015” – financieel of organisatorisch?” En als zoiets eenvoudigs aan de verantwoordelijke wethouders gevraagd wordt, horen ze zich niet te verschuilen achter woordvoerders en voorlichters.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Raar dat er iemand van buiten de Zaanstreek hiervoor wordt ingezet! Ik kan mij niet voorstellen, dat er binnen de Zaanstreek niet iemand voor te vinden is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *