Satirische PVV-Zaanstad site ontmanteld

De satirische PVV Zaanstad-website van Erik Schaap is ontmanteld, op een enkele boodschap na:

‘Satire…Wanneer de werkelijkheid de satire achterhaalt, is het tijd om iets anders te gaan doen. Dank voor uw aandacht in de afgelopen maanden.’

Het lag er allemaal dik bovenop: Marokkanen moesten teruggestuurd worden naar Ankara (!), je kon je aanmelden als lid (de PVV heeft geen leden) en “bijna alle PVV’ers zijn racist” stond op de site… Toch trapte Jacob Spaander van Platform aan de Zaan erin, waardoor de PVV te laat werd uitgenodigd voor een verkiezingsdebat.

Satire is een intelligente kunstvorm, die de laatste tijd steeds meer onder vuur ligt, omdat die niet door iedereen begrepen wordt. Er wordt snel geroepen dat het om nepnieuws #fakenews gaat. Zo ook door VVD-Zaanstad:

Op de vraag of Erik Schaap onder de druk van de VVD is bezweken antwoordt hij:

‘Nee hoor, dat niet. Het is juist mooi te ervaren dat de liberalen van VVD Zaanstad de vrijheid van het woord verdedigen.’

En dat bleek dan weer geen ‘satire’ maar ‘sarcasme’ te zijn…

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Eenzame wandelaar

  Even een opfrissertje voor de VVD-fractie: ,,Een satire of hekeldicht is een kunstvorm waarbij vaak op humoristische wijze maatschappijkritiek wordt gegeven. De kritiek kan geleverd worden via parodie, ironie, sarcasme, pastiche en karikatuur. De doelwitten kunnen personen, politici, tradities, religie, kunstenaars, entertainers, media, normen, waarden, trends zijn.”

  ,,Niet alle satire is uitsluitend humoristisch bedoeld. Sommige satires zijn zo agressief en scherp dat ze vooral willen provoceren of tot actie aanzetten.”

  En een opfrissertje voor Erik: ,,Hierom zijn door de geschiedenis heen veel satirici vervolgd door de overheid.”

  Kijk verder op wikipedia

 • Kees

  Ach we weten allemaal uit welke partij Dhr. Wilders voortkomt. Blijkbaar komen ze nog op voor hun ex.volksvertegenwoordiger.

 • Niceau

  Zo wordt je dus geboycot en weggepest in deze democratie anno 2018?
  Erik Schaap, ik hoop dat je trots bent op jezelf. Zó in je eigen mening geloven dat elke andere mening er niet toe doen voor jou, sterker nog, het boycotten van een partij die niet in ‘jouw straatje past’ op zo’n treurige manier boycotten, waarmee je de democratie ondermijnt, en er dan nog vervolgens am publiek zo trots op zijn.. Het allerergste is nog dat jij kandidaatsraadslid bent van een partij die het goede voorbeeld zou moeten geven. Dit is hetzelfde als op de startlijn van een race de band van je concurrent lek steken.

 • joop tralala

  Bedenkelijk niveau heer Schaap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *