Stap 2, Zaanse corona-cijfers wat beter

Van Mark Rutte mogen we vanaf volgende week woensdag weer de hele dag op het terras zitten, buiten sporten, naar de Efteling en de hoeren, en misschien naar het buitenland. Hij kan maandag nog op de ‘pauzeknop’ drukken als het aantal ziekenhuisopnames niet genoeg gedaald is.

Het besmettingsniveau leek in zijn boodschap nauwelijks meer een rol te spelen, alhoewel hij ongerust was over de 17 grote ‘besmettingsclusters’ in Amsterdam na Koningsdag.

In de Zaanstreek daalt het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames, het aantal besmettingen bleef gelijk in vergelijking met vorige week (en dat zou wel eens een effect kunnen zijn van de verlichting van de maatregelen die eind april inging).

Besmettingen

In de grafiek hieronder is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week ligt nu net onder de 60 besmettingen per dag, dat is gelijk aan dat van vorige week.

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen vanaf januari 2021

De Zaanstreek zit in de categorie ‘ernstig’ (boven 100 maar onder de 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 224 in Zaanstad, 227 in Wormerland en 164 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is vrijwel gelijk aan dat van vorige week.

Aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners vanaf september 2020

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 4 in de laatste week maar ziekenhuisopnames worden met vertraging doorgegeven, de cijfers van de laatste weken zullen uiteindelijk hoger zijn. De piek was twee weken geleden met 34. Totaal kwamen 781 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg de afgelopen week met één. Totaal overleden er 214 Zaankanters aan corona, 158 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (173), in Wormerland waren 33 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *