Strengere coronaregels, besmettingen blijven stijgen

Vandaag worden nieuwe coronaregels door het kabinet uitgevaardigd: mondkapjes keren terug en de coronapas moet op meer plekken worden getoond.

(Of er ook meer gehandhaafd zal worden op naleving van het controleren van de coronapas is onduidelijk, daarover heeft het kabinet niks gelekt. Uit onderzoek blijkt dat er bij ruim een derde van de horecazaken niet om een pas wordt gevraagd. In Amsterdam zou het zelfs om 63 procent gaan volgens Het Parool; de Volkskrant vanmorgen: “Aanscherping zonder handhaving is zinloos”.)

De Zaanse cijfers van 20 maanden corona: vooral de besmettingen lopen weer op. Ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen zijn laag vergeleken met de eerste golven. Dat zou vooral aan de stijgende vaccinatiegraad liggen en aan de betere ziekenhuiszorg. Het aantal ziekenhuisopnames in oktober is wel hoger dan dat van de maand daarvoor.

Besmettingen

Het aantal besmettingen loopt in oktober weer op, maar is nog lager dan in juli en aanzienlijk lager dan in de periode oktober 2020 – april 2021. Totaal werden bij inwoners van de Zaanstreek 23.000 positieve testen afgenomen door de GGD.

Ziekenhuisopnames

In de afgelopen 20 maanden kwamen bijna 900 Zaankanters in het ziekenhuis terecht wegens corona.

In oktober steeg het aantal opnames tot 15 (dat was 10 in september). Vergeleken met de eerste golven is dat relatief laag.

Overleden

In de Zaanstreek overleden 223 mensen waarvan vastgesteld is dat ze corona hadden. Het aantal is waarschijnlijk hoger volgens oversterfte-cijfers van het CBS omdat het niet altijd geregistreerd wordt dat het om corona gaat.

In de laatste ‘golf’ (augustus – oktober 2021) ging het in totaal om 6 geregistreerde coronadoden.

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan, foto: corona-check Hema (De Orkaan)

Deel dit artikel:

10 reacties

 • John Marsh

  Weer te weinig en te laat !

 • Dirk Marinus

  Creperen of vaccineren “that’s the question”….

 • Ed Renkema

  Zolang het demissionaire kabinet beslissingen neemt op basis van politiek en niet op de deskundige medici blijft het een zooitje. Toch te gek voor woorden dat er op politieke basis besluiten worden genomen, bang om bij de kiezer uit de toon te vallen.

 • Bert Versteeg

  Zoals altijd is de overgrote meerderheid weer eens de dupe van een kleine minderheid die zich weigert te laten vaccineren.
  Waarom durft de Tweede Kamer het niet aan mensen die zich niet willen of durven laten vaccineren harder aan te pakken?
  Velen van de ongevaccineerden verschuilen zich achter hun geloof, nou ik mag van mijn geloof geen mondkapje meer dragen!

 • Fred Blijestein

  Ruggengraatloos gedrag. Pappen en nathouden. Geen daden maar woorden. Een kleine minderheid met de grootste bek krijgt het voor elkaar om wanorde te scheppen

 • Jaap Meeuwsen

  Jesses, de wereld is echt gek geworden.
  Blijven we nu nog steeds echt in dit soort onzin maatregelen geloven ?
  Droom maar lekker hoor.

 • Mieneke Kolen

  De coronapas is geen enkel probleem. Even je telefoon tevoorschijn halen, laten controleren en klaar is keer. Altijd maar gelijk willen hebben is zo vermoeiend. Omdat we veel in Frankrijk zijn, hebben we best wel ervaring. Masker mee. Dan kun je overal naar toe. Als je thuiskomt, handen wassen. Wat maakt Nederland het zichzelf moeilijk.

  • Wesky Badhi

   Er is geen vaccinatieplicht maar wel een testplicht dat kan je omzeilen met en vaccinatie, maar met heel veel besmettingen heb je weinig aan een vaccinatie. ook al zal iedereen gevaccineerd zijn zullen de besmettingen en opnames alsnog oplopen. Daarom zijn beperkingen de enige oplossing en nog meer testen gevaccineerd of ongevaccineerd gewoon iedereen testen.

 • mieneke kolen

  Het spijt me Wesky, dat ik het niet vermeld heb. Gevaccineerd zijn, dat is geen issue. Dat is burgerplicht.

  • Wesky Badhi

   sorry het was ook niet specifiek aan jou gericht, maar deze website is een beetje goedkoop opgezet niet zo gelikt. Ik bedoelde dat ook al is 100 procent gevaccineerd zal nog steeds dezelfde problematiek ontstaan omtrent opnames en besmettingen dus uiteindelijk is testen het belangrijkste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *