Volgens Zaanstad is de bouw van ruim 40 tiny houses en een molen op de Hemmes ‘een stap dichterbij’ gekomen.

De gemeente gaat samen met de Hemmesgroep en de Hemmes Alliantie een aanvraag indienen voor een bijdrage uit de Erfgoeddeal van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).

Die bijdrage zou de bouw van molen de Zaadzaaijer, een historische Zaanse padenstructuur, twee historische houtloodsen en ruim veertig tiny houses financieel ‘dichterbij brengen’. Die laatste formulering duidt erop dat met die bijdrage niet alle financiële problemen uit de wereld zijn. Via sponsoring werd al eerder geld opgehaald, als de Erfgoed Deal doorgaat

“heeft de stichting dan nog een totaaltekort van € 80.000,- voor de herbouw. Voor dit bedrag zal de stichting Hemmes Groep in de aankomende periode een beroep doen op fondsen. Indien nodig wordt een crowdfundingactie ingezet.”

De Hemmes was één van de 16 projecten waar uiterlijk in 2021 gebouwd had moeten worden. Dat ging in dit geval niet door, eerder schreven we:

“Hoe komt dat? Ten eerste is de hele Hemmes nog niet van Zaanstad, de stukken waar de hijsmannen van Schol zitten en de scheepswerf van Kramer ontbreken. Kramer wil niet weg, en voor Schol is nog geen alternatieve plek gevonden (het stuk van Zaanstad is alleen via het terrein van Schol te bereiken). Ten tweede is het bouwen van huizen in de buurt van windmolens lastig. Ten derde is de grond vervuild en ten vierde ligt het gebied in de geur- en geluidszone van grote bedrijven. Ten vijfde is er nog geen nieuw bestemmingsplan (o ja, en ten zesde is er geen geld – maar dat was er in 2014 bij de aanloop naar de verkiezingen ook al niet).

Wethouder Wessel Breunesse is enthousiast:

“De Hemmes is een historische plek in Zaanstad waar ambitieuze plannen voor zijn gemaakt door de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie. Onze aanvraag werd vorig jaar positief ontvangen door de RCE, hun verbeterpunten hebben we ter harte genomen en we zien het oordeel van de RCE met vertrouwen tegemoet. Een bijdrage uit de Erfgoeddeal zou het realiseren van ‘Molenaarserf op de Hemmes’, weer flink dichterbij brengen.”

In de plannen wordt molen de Zaadzaaijer (om elektriciteit op te wekken) gebouwd op de oorspronkelijke locatie. Ook komen er twee historische houtloodsen met daarin ruimte voor tijdelijke tiny houses en werkruimtes. Op het terrein zelf zijn ruim dertig tiny houses gepland en werkruimtes, voor een periode van maximaal tien jaar.

Hemmes Groep, Hemmes Alliantie en wethouder Wessel Breunesse (2e van rechts) op de Hemmes.