TMG-plannen: NHD naar Amsterdam, hah-bladen in verkoop?

De Telegraaf Media Groep (TMG) gaat morgen plannen bekend maken over de toekomstige bezuinigingen bij het bedrijf.

In totaal moet er 25 procent bezuinigd worden, wat neerkomt op € 125 miljoen.

Het Financieele Dagblad voert anonieme bronnen op die inzage hebben gehad in het nog geheime plan Terra Nova (nieuwe wereld).

Enkele belangrijke veranderingen waren al aangekondigd: een deel of alle huis-aan-huisbladen gaan in de verkoop, het regio-hoofdkantoor in Alkmaar gaat eind dit jaar dicht terwijl er minstens 75 verkopers hun baan kwijt raken.

Daarnaast is er sprake van de “verhuizing van afdelingen naar Amsterdam” wat volgens de redactie ook tot “formatiereductie” zal leiden.

In de Zaanstreek geeft TMG het huis-aan-huisblad De Zaankanter/Krommenieër uit.

Ook zou de onafhankelijkheid van de verschillende krantentitels verdwijnen. Alle dagbladen, dus ook het Dagblad Zaanstreek, zullen vanuit een centrale redactie in Amsterdam gemaakt worden. Dat geldt niet alleen voor de regionale titels van Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander, maar ook voor de Telegraaf en Metro.

In zo’n constructie zou Dagblad Zaanstreek een kopblad van De Telegraaf worden. Alle niet-regionale verhalen worden centraal gemaakt, er moet meer Telegraaf-kopij worden gebruikt omdat “de afhankelijkheid van ANP moet worden verlaagd”.

Boven de bestaande hoofdredacteuren komt een “journalistiek directeur”. De redacties van regionale kranten zijn tegen dit plan. Zij eisen dat ze hun identiteit behouden en een eigen redactiestatuut en redactieraad houden.

Ook willen ze niet dat er regiokopij wordt ‘teruggeleverd’ aan De Telegraaf en dat het contract met het ANP wordt verlengd.

Vertrek uit de plaatsen waar de edities worden gemaakt is niet bespreekbaar:

“Volwaardige regioredacties blijven gevestigd in de kernlocaties van de edities.”

Een een eigen hoofdredacteur:

“de regionale dagbladen zijn redactioneel onafhankelijk en journalisten blijven ook in een te vormen afdeling journalistiek onder leiding staan van hun eigen algemeen hoofdredacteur.”

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Huibert Latenstein

  Heel jammer lijkt een beetje op de AD structuur. Maar de tijden veranderen op dit punt helaas. Voor mij was de Typhoon toch de ware streekkrant.

 • Siem

  Ach wat stond er nou nog in het NHD over de Zaanstreek, de laatste jaren?
  Toch blij met de Orkaan, Mereltje, ga zo door lees graag je stukjes en die van Piet.

 • Mariska Schuttevaer

  Hier krijg ik een enorm ‘vroeger was alles beter’ gevoel van. Je draait het niet meer terug, helaas.
  In de Zaanstreek zou eens iemand op moeten staan die kritische journalistiek bedrijft, onafhankelijk van die paar overgebleven enge groepjes.
  Oh, wacht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *