Vanavond en vannacht geluidsmetingen Alaskahaven 

Port of Amsterdam laat weten dat er vanavond tussen 21.00 uur en 4.00 uur geluidsmetingen zullen worden gedaan in de Alaskahaven en in de (Zaanse) buurten waar het meest geklaagd wordt over geluidsoverlast. 

De afgelopen maand schreven we over de geluidsoverlast vanuit die Alaskahaven. Bewoners uit Westzaan en Zaandam hadden er dagen- en nachtenlang last van. Gemeente Zaanstad nam brom-klachten niet in behandeling: zij verwezen door naar de Omgevingsdienst, en die wezen op hun beurt naar Port of Amsterdam (het havenbedrijf).

De mensen van Port of Amsterdam beloofden op zoek te gaan naar een oplossing en te starten met geluidsmetingen ‘zodat we beter zicht krijgen op de overlastgevende bron en op basis daarvan mogelijk ook een oplossingsrichting kunnen vinden.’

Die metingen vinden vanavond plaats. Wij belden met diverse ‘klagers’ om het nieuws te vertellen. Niet iedereen reageert verheugd:

‘Momenteel hebben we alleen de gebruikelijke last van een aanwezige brom, maar niet het gestamp en het volume waarover we bij het vorige schip geklaagd hebben. Dat is een overlast die grenzen overschrijdt en hoorbaar is in de woongebieden. De metingen die vannacht worden gedaan zullen dus geen goed beeld geven van waar wij mee te maken hebben.’

De woordvoerder benadrukt dat omwonenden die overlast ervaren klachten kunnen mailen naar Port of Amsterdam via dit formulier of kunnen bellen naar  020 523 46 00, optie 2.

Een lezer stuurde ons deze nachtelijke brom:

Overlast van schepen in de haven is niet nieuw. Eind september was dit ook het geval. Toen ging het om een stationair draaiende motor met een toon die niet te tackelen valt. De oorzaak lijkt in veel gevallen een aggregaat te zijn waarmee op het schip stroom wordt opgewekt.

Lees ook:

Door: Merel Kan, de foto is van Jeroen Gigengack

Deel dit artikel:

2 reacties

  • A. Kohlberg

    Dan gaan we dus horen dat het binnen de norm valt, want huidige niveau is licht irritant maar lang niet zo erg als dat t was. als dit de enige meetdag is, gaan ze dus niks doen….

  • Esther Duivis

    Waarom zou je moeten meten als 300+ bewoners klagen, dan is dat je meting, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *