Waarheen? Lichtjesavond, Dolf Jansen en The Eagles Legacy…

Dit weekend o.a.: Lichtjesavond, David Vos (foto), Dolf Jansen, Halloween-vieringen, Pennemes-Bazaar, Stromen van Inspiratie, abseilen van de Watertoren, Van Boon tot Bonbon, Andere Koek, Delirium, Country K. en Jerney Kate & de Zaanse Ambassade…

Verderop deze week: Boekpresentatie Marjolijn Hof, Open Huis IKC Toermalijn, In de Ban van Broadway en Sam Saxton.

Vrijdag 28 oktober

 • Tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt er een voorouderspreekuur met het thema politie georganiseerd. Frank en Paul Tjeertes vertellen bezoekers graag over de rijke historie van de Nederlandse politie. Het spreekuur is van 14.00 – 16.00 uur bij het Gemeentearchief. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • Benja Bruijning met de toneelvoorstelling ‘Een Leven’ in Theater De Kaasfabriek. De voorstelling is geschikt voor alle leeftijden en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 18,50 (incl. consumptie). Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • David Vos zingt Jacques Brel in ’t Reghthuys. Het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 20,00 (incl. een pauzedrankje) en zijn te bestellen via ticketsreghthuys@gmail.com. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan (Reghtzaal).
 • Dolf Jansen geeft zijn 34e oudejaarsvoorstelling ‘Flitsbezorgd’. In 100 minuten maakt hij een soort chocola van een jaar dat begon tussen lockdown en vrijheid, en via oorlog in Europa en ander grensoverschrijdend gedrag uitkwam bij een slutty summer 2.0. De voorstelling in de KunstGreep begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 21,00 (incl. pauzedrankje, excl. € 1,00 servicekosten). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Tentoonstelling ‘Menno Simons Groen’ is te bezichtigen in Zorgcentrum Mennistenerf en in de Doopsgezinde Vermaning in Zaandam. Aanleiding voor de tentoonstelling is de recente herontdekking van een oer-graan. Deze bijzondere graansoort uit Oekraïne werd in de zestiende eeuw door Doopsgezinde vluchtelingen meegenomen naar Amerika. Sinds 2018 is het graan weer terug in Europa en wordt het verbouwd in Friesland. De tentoonstelling is alleen nog dit weekend te bezoeken tussen 14.00 – 16.00 uur. Er is een vrije entree. Locatie: H. Gerhardstraat 77 & Westzijde 82, Zaandam.

Een overzicht van de Lichtjesavonden, Nacht van de Nacht en Halloween-vieringen dit weekend!

Fotograaf: Bart Homburg

Zaterdag 29 oktober

 • The Eagles Legacy in de Bullekerk. De formatie van zes muzikanten weten met hun ervaring de muziek van The Eagles qua instrumentatie en zang zeer dicht te benaderen. Bezoekers worden vanaf 20.00 uur meegenomen op hun reis door de seventies en eighties. Kaarten kosten € 22,50 en zijn te reserveren via www.bullekerk.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Facetten van Kunst viert haar jubileum in het Weefhuis met een gratis expositie en performances onder de naam ‘Stromen van Inspiratie’. Het weekend wordt om 12.00 uur feestelijk geopend door Geke van de Kamp van Gemeentearchief Zaanstad. Er komen premières van liederen van Julia Barnes, uitgevoerd door Julia Barnes (altviool), Elizabeth Ford (pianiste) en Caroline Stem (sopraan). Er is werk te zien van 12 kunstenaars. De middag duurt van 11.00 – 17.00 uur. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Op de Pennemes Bazaar is van alles te verkrijgen van serviesgoed tot textiel. Er zijn prijzen te winnen bij de loterij en het Rad van Fortuin. Met de opbrengst wordt het zorgcentrum ondersteunt. Iedereen is tussen 10.00 – 16.00 uur welkom. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
Het Pennemes
 • Een compleet verzorgde once-in-a-lifetime ervaring: abseilen van de monumentale Watertoren in Assendelft (40 meter hoog). Meedoen kan vanaf 10 jaar met een minimum gewicht van 40 kg. Het abseilen gebeurt vandaag en morgen van 09.00 – 17.00 uur, onder toezicht van gediplomeerde professionals. Kaarten kosten € 50,00 en zijn te koop via www.klimparktwiske.nl/abseilen/. Locatie: Communicatieweg Oost 12, Assendelft.
 • ‘Vogelvrij’ is het vierde avondvullende cabaretprogramma van Fuad Hassan. Het is een stand-up show, die Fuad de ruimte geeft om een show te maken zoals hij dat echt wil. De voorstelling bij Podium Oost-Knollendam (POOK) begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oost-Knollendam.
 • De Historische Vereniging Koog-Zaandijk houdt vandaag en morgen een expositie over de geschiedenis van de cacao- en chocolade-industrie. In de seniorensoos van OFI (voorheen Olam) is de expositie ‘Van Boon tot Bonbon’ te bezichtigen van 11.00 – 16.00 uur. Tijdens de expositie zijn er ook enkele demonstraties te zien. Locatie: Zaagselpad 1, Zaandijk.
 • De Poelboerderij organiseert een Heksenheisa. Van 11.00 –15.00 uur kun je vliegen op je bezemsteel, een toverdrankje brouwen, een toverstafje, heksenbutton of heksenfluitje knutselen. Of bij het heksenvuur opwarmen met een heksensoepje. De toegang is gratis. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Buurt- en speeltuinvereniging Blok organiseert een darttoernooi. Het toernooi begint om 13.00 uur en rond 18.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats. Deelname kost € 1,50 (voor leden € 1,00) en inschrijven kan op de dag zelf. Locatie: Doctor Kuijperkade 5, Krommenie.
 • Theatergroep Odion schittert op het witte doek in de film ‘Andere Koek’ in de Fluxus. Het is een film vol humoristische scènes waarin absurde situaties en ontroerende momenten elkaar afwisselen. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 7,50 (incl. een consumptie). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Jeugdharmonie NUEVO geeft in de Stoomhal een concert met het thema ‘helden’. Op muzikale wijze zullen verschillende helden geïntroduceerd worden. Denk aan o.a. Robin Hood, James Bond, Queen en Ennio Morricone. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 12,50 voor volwassen en € 7,50 voor kinderen t/m 14 jaar (incl. een pauzedrankje). Kaarten zijn te bestellen via www.harmonienuevo.nl. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
 • Finíster theaterproducties presenteert ‘Delirium’, een zorg-wekkende voorstelling over de ouderen zorg. Wat gebeurt er in een verpleeghuis als het bezoek weer naar huis gaat? De voorstelling is vandaag van 20.30 – 21.30 in broedplaats De Hellema te bezoeken. Kaarten kosten € 20,00. Locatie: Oostzijde 381, Zaandam.
 • Het afsluitingsfeestje van het HEM is ‘A What for Every When’ met optredens van Alec Mateo, Eloy Cruz del Prado, Frog Of Earth, Mary, Monique Todd & meer. Het feest duurt van 19.00 – 23.59 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Warmperserij 1, Zaandam.
 • Irene Waters (UK) exposeert met schilderijen en toegepaste kunst bij Zaans Groen. De expositie ‘Artifartiglitterati – In through the outdoor’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Er is vandaag en morgen een vrije entree. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Irene Waters

Zondag 30 oktober

 • ‘Stromen van Inspiratie’ gaat vandaag verder met o.a. een lezing door Aafke Steenhuis, die met haar woorden en schilderijen een licht schijnt op historische havens wereldwijd. Componiste Sasha Groep (16) heeft hiervoor speciaal een compositie gemaakt die tussen de lezingen door wordt gespeeld. De middag duurt van 11.00 – 17.00 uur. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Het Zaanse gezelschap Country K. speelt een programma met uitsluitend muziek van Country Queens, zoals Tammy Wynette (Stand By Your Man), Patsy Cline (I Fall To Pieces), Loretta Lynn (You Ain’t Woman Enough), Wanda Jackson (Let’s Have A Party) en Kitty Wells (It Wasn’t God Who Made Honky Tonk Angels). Het concert begint om 15.30 uur. Kaarten zijn te koop voor € 7,50 en zijn te reserveren via www.bullekerk.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Country K.
 • Tijdens de Maand van de Geschiedenis is in filmtheater De Fabriek de korte film ‘Brand in het Zaansch Veem’ te bezoeken. De film gaat over de grootste brand die ooit in Zaandam heeft gewoed. Gemeentearchivaris Frans Hoving geeft hier een toelichting op. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • In het Czaar Peterhuisje geeft Maya Fridman het laatste concert in de reeks najaarsconcerten. Vanaf 14.00 uur speelt ze muziek van Oekraïense en Russische componisten zoals Maxim Shalygin en Alexander Knaifel. Kaarten kosten € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en voor personen van 65 jaar of ouder. Er is inloop met koffie en thee om 14.00 uur. De voorstelling begint om 14.15 uur. Locatie: Krimp 23, Zaandam.
 • Najaarsoncert in de kerk van Krommeniedijk. Mirjam Betjes (sopraan) en Walther Deubel (tenor) zingen vanaf 15.00 uur aria’s en duetten uit bekende opera’s en operettes. Tevens zullen zij een aantal musicalstukken zingen. Zij worden begeleid op piano door Deborah Pardy. Kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee) en kunnen worden gereserveerd via kerkvankrommeniedijk@live.nl. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Opera Musicala
 • Jerney Kate & de Zaanse Ambassade bij de Wormerveerse Vermaning. Pop, jazz & blues met een Zaans (groen) tintje. De Zaanse Ambassade bestaat uit René Nijenhuis (gitaar), Ruud Luttikhuizen (piano), Dave Besse (bas) en Carel Vrieling (drums). De zaal gaat om 14.30 uur open en het optreden begint om 15.00 uur. Kaarten kosten € 16,00 (25+ jaar), € 11,00 (tm 24 jaar) en kinderen tm 12 jaar gratis. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Een lezing over 65 jaar Hongaarse vluchtelingen in Nederland door Éva Tuboly en Gerrit Valk in buurtcentrum de Vuister. Éva is zelf één van de vluchtelingen die in 1956 als kleuter met haar ouders naar Nederland kwam. Samen met Gerrit schreef ze het boek ’Een fier en frank volk’. De kosten voor deze middag zijn € 5,00. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
Éva Tuboly en Gerrit Valk
 • Lezing: Gustav Klimt bij de Bieb voor de Zaanstreek. In deze lezing krijgt u een overzicht van Klimts oeuvre, maar ook van de tijd waarin hij leefde. De lezing van 12.00 – 14.00 uur wordt verzorgd door Wouter Maas, MA en drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met De Bieb voor de Zaanstreek. Kaarten kosten € 12,00 (en voor leden van de Bieb € 9,00). Locatie: Westzijde 170A, Zaandam.
 • Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ (RFGGJ) bij de KunstGreep. De Regimentsfanfare is een groot koperensemble met slagwerk. De belangrijkste taak is de begeleiding van militair ceremonieel, zoals commando-overdrachten. Het optreden begint om 14.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’
 • Finíster theaterproducties presenteert ‘Delirium’, een zorg-wekkende voorstelling over de ouderen zorg. Wat gebeurt er in een verpleeghuis als het bezoek weer naar huis gaat? De voorstelling is ’s middags om 15.00 uur en ’s avonds om 20.00 uur in broedplaats De Hellema te bezoeken. Kaarten kosten € 20,00. Locatie: Oostzijde 381, Zaandam.
 • In het Natuurmuseum demonstreert een echte mandenvlechter hoe je kunt werken met wilgenenten. Kinderen kunnen een visje invlechten en mee naar huis nemen (tegen een kleine vergoeding). De middag begint om 13.00 uur. Kinderen vanaf 3 jaar betalen € 4,00 voor toegang (twee volwassen begeleiders gratis). Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Irene Waters (UK) exposeert met schilderijen en toegepaste kunst bij Zaans Groen. De expositie ‘Artifartiglitterati – In through the outdoor’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Er is een vrije entree. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Op naar het licht! Alle lichtjesavonden, Allerzielen, Allerheiligen en Halloween-vieringen op 2 en 4 november.


Binnenkort kun je ook naar:

Woensdag 2 november

 • Boekpresentatie ‘De kaarten van madame Petrova’ geschreven door Marjolijn Hof. Vanaf 18.30 uur openen de deuren van boekhandel Stumpel in Krommenie. Tijdens de boekpresentatie, die van 19.00 – 20.30 uur duurt, zal Marjolijn Hof worden geinterviewd door Hans Kuyper en natuurlijk leest zijn ook voor. Locatie: Zuiderhoofdstraat 64, Krommenie.
 • Open Huis bij IKC Toermalijn voor oud leerlingen, buurtbewoners en geïnteresseerden. Tussen 15.30 – 16.30 uur is iedereen welkom om de nieuwe school te bewonderen. Locatie: Noordeinde 80, Wormerveer.

Vrijdag 4 november

 • Toneelgroep Morgana speelt de voorstelling ‘In de Ban van Broadway’ in Dorpshuis De Kwaker. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 en zijn te reserveren via https://www.toneelgroepmorgana.nl/reserveren/. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Toneelgroep “Herleving 1898” speelt in De Lepelaar een komedie, die zich afspeelt in een klooster, waar de geldzorgen hoogtij vieren. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 8,00 en kunnen op zaterdag 29 oktober van 15.00 – 16.00 uur in de Lepelaar en op 4/5 november voor de voorstelling worden gekocht. Locatie: Molenpad 2, Jisp.
 • Singer-songwriter Sam Saxton geeft een concert in Bullekerk. Begeleid door Bas Kors (gitarist/zanger) en Bram Slinger (toetsenist/zanger) brengt zij songs van haar nieuwe album ‘Take a ride’ ten gehore. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 5 november

 • Griet Op de Beeck bij de Culturele Raad Zaanstad, Bullekerk

Zondag 6 november

 • Requiem van Faure door COV Zaanstreek, Bullekerk Zaandam, 14:00 uur
 • Zaans Symfonie Orkest, Maria Magdalenakerk Wormer, 14.30 uur

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Tot 4 januari 2023: In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Musuem zijn de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Paddenstoelen’ uit 1929 te zien. De informatie over de groeiwijze, de verschillen tussen de soorten en de moeilijke Latijnse namen, wisselt auteur Jac. P. Thijsse af met grappige of opmerkelijke verhalen uit zijn eigen herinnering. Een kaartje voor het Zaans Museum kost € 12,50 voor volwassen, € 6,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar) en gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

De 12e editie van de jaarlijkse expositie ‘Natuurlijk Natuur’ is van 8 oktober tot 24 december te bezichtigen in Kunstgalerie en Lijstenmakerij Staphorsius. De galerie toont een uitgebreide collectie van beelden, tekeningen en schilderijen, allemaal geïnspireerd op de natuur, het landschap en het boerenleven. De expositie is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287B, Westzaan.

Expositie in Chocolaterie De Cacaoboom: Schilderskring Zaanstreek Noord geeft van 12 oktober t/m 19 november een expositie in Chocolaterie De Cacaoboom. Van 15 leden van de Schilderskring hangt er werk. De diversiteit van werken is groot: er is gebruik gemaakt van potlood tot olie-, plakkaat- en aquarelverf en ze variëren van abstract tot realistisch en van modern tot traditioneel. Kortom: een bezoekje waard! De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

‘Haaldersbroek’ Ine Wolthuis

Expositie Kunstgreep Oostzaan: de expositie ‘De natuur’ van Jan Kleijn en Tine Pauwels bestaat uit drie verschillende genres (fotografie, keramiek en schilderkunst) en is te bezoeken van 19 oktober tot 28 november. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Tentoonstelling ‘Diergeneeskunde in de Zaanstreek 1893-1975′ nog t/m 11 november in de publiekshal van het Stadhuis. De voorwerpen, foto’s en krantenartikelen in deze tentoonstelling laten zien hoe de behandelmethoden, medicijnen, het instrumentarium en de dierenartsenpraktijk zelf in deze periode zijn veranderd.

Komende maanden

Zaterdag 10 december

 • Roots aan de Zaan: Altan (Pasveerzaal/Fluxus, Westzijde 148, Zaandam)
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *