Wat gebeurt er bij Noorder IJ-plas?

Komt er eindelijk een toeristische Dam-tot-Dam fietsroute? Of windmolens langs de Noorder IJ-plas? En wat betekent ‘verondieping’?

Dat komt vanavond aan de orde tijdens een inloopbijeenkomst over de ontwikkelingen bij de plas. Of, in ambtelijke taal: “het Ruimtelijk Toetsingskader Noorder IJ-plas.

De Noorder IJ-plas ligt tussen Amsterdam, Zaandam en Oostzaan in, het is Amsterdams gebied en grenst aan de Achtersluispolder, de Thorbeckeweg, de A8, de snelfietsroute en het Noordzeekanaal. De plek is zelfs nog in beeld geweest voor een nieuwe cruise-terminal, maar dat plan is van de baan.

De toeristische fietsroute is kennelijk nog niet van de baan. Dat plan dateert van zeker 5 jaar geleden, maar over de uitvoering is de laatste jaren vrijwel niets bekend gemaakt. De route zou geheel langs het water moet lopen.

Ook komen op de avond de AVANT-plannen voor de Thorbeckeweg (Wibauttunnel) en de ontwikkelingen in de Achtersluispolder aan de orde. Beide zaken spelen zich af op het gebied van Zaanstad. Bij de plas zelf wordt een energiepark gepland. Ook die plannen (windenergie, Amsterdam Klimaat Neutraal), de ‘verondieping van de plas’ en de werkzaamheden van de grondbank komen aan de orde.

De inloopavond is op maandag 16 december van 19.00 – 21.30 uur in Maakgemeenschap De Hoop, Barndegat 6-8, 1505 NH Zaandam.

kaart-noorderijplas

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *