Weerzin tegen TikTok groeit, burgemeester Hamming gaat door…

De druk om te stoppen met de populaire app TikTok neemt toe. Na een pleidooi van internet-expert Alexander Klöpping lijkt er nu een Kamermeerderheid te zijn die rijksambtenaren wil verbieden gebruik te maken van TikTok.

Via de app krijgt de Chinese overheid namelijk beschikking over gegevens van gebruikers. Dus ook over die van burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, een fervent TikTokker.

Klöpping noemde de app een ‘geopolitiek wapen voor China’. Sinds december heeft TikTok-personeel in China inzicht in gegevens van alle gebruikers nadat het bedrijf een wijziging in de privacyregels doorvoerde. In Nederland zijn er ruim 3,5 miljoen TikTok-gebruikers.

Afgelopen week werd bekend dat vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen dat het rijksambtenaren wordt verboden TikTok op hun werktelefoon te hebben. Zo’n verbod zal waarschijnlijk breed gesteund worden.

Medewerkers van de Europese Commissie moeten vanaf half maart de app van hun werktelefoon hebben verwijderd. In de VS geldt al een verbod voor federale ambtenaren om TikTok te gebruiken.

Burgemeester Hamming zit vanaf september op TikTok (met succes) en lijkt niet van plan daarmee te stoppen. Recent plaatste hij nog filmpjes over steun aan giro 555 voor de aardbevingsslachtoffers en het messenverbod. In december, na het ingaan van de nieuwe privacyregels, postte hij ‘Terug op TikTok’:

“We hebben goed gekeken naar de gebruikersvoorwaarden en het is ook goed dat jij dat zelf doet, want het is wel belangrijk de privacy-instellingen goed te checken zodat je niet informatie deelt die je niet wilt delen met anderen. Er zijn bedrijven die daar wellicht misbruik van kunnen maken. Dus let goed op de instellingen en blijf met ons in contact.

De burgemeester laat via zijn woordvoerder weten dat de burgemeester geen ambtenaar is. Dat klopt. Officieel:

“Politieke ambtsdragers zijn de mensen die het land, de provincies, waterschappen en gemeenten besturen. Denk aan ministers, burgemeesters, wethouders en gedeputeerden van provincies. Politieke ambtsdragers zijn geen ‘gewone’ werknemers of ambtenaren. Voor hen gelden daarom soms aparte regels. Die regels gaan onder andere over de rechtspositie, onkostenvergoedingen, ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioen en ontslag.”

Een TikTok-verbod voor rijksambtenaren (wat Hamming dus niet is) is bovendien nog niet van kracht.

In een uitgebreidere reactie laat de woordvoerder van de burgemeester weten:

‘Vooralsnog gaan we door met de inzet van TikTok.

Tegelijkertijd zijn we ons bewust van de zorgen die er zijn rond het gebruik van TikTok.

Graag verwijs ik je in dit kader ook naar de beantwoording van raadsvragen van de CU, waarvan de beantwoording nog steeds staat: Document Zaanstad – Beantwoording artikel 51 vragen CU_TikTok.pdf – iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Het is duidelijk dat het gebruik van TikTok onder een vergrootglas ligt. Daarbij volgen we de actualiteit op de voet. Het lijkt me helder: als er vanuit landelijke overheid een decreet komt dan volgen wij dat. Goed om in ieder geval nog een antwoord op een vraag van de CU concreet te benoemen: In hoeverre zijn de gegevens van de gemeente Zaanstad veilig wanneer de burgemeester TikTok gebruikt?

Op apparaten (telefoons, IPads e.d.) draaien apps in een eigen omgeving. Ze hebben geen toegang tot andere apps tenzij er expliciet toegang tot gegeven wordt. TikTok en andere social media zoals Facebook, WhatsApp en Instagram vragen vaak om toestemming aan de gebruiker voor toegang tot foto’s, camera’s, locatiegegevens, contactpersonen e.d.. Er wordt niet gevraagd om toegang tot email en andere bestanden die op de apparaten staan. Deze zijn dus veilig in de Zaanomgeving. Btw: de burgemeester heeft geen tiktok op zijn telefoon staan.

Lees ook: Merel Kan: TikTok 

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Jan de Vries

  Onze burgemeester mag van mij Tik Tokken zoveel als hij wil maar liever niet op zijn Zaanstad werk telefoon.

 • Kees Hamster

  Ahh, daarom verneem ik zo weinig van onze ambtsdrager, ik heb geen TikTok 🙈

 • R vd Weerdt

  Want op zijn private telefoon doet hij alleen persoonlijke dingen? Dan zal hij nagenoeg de enige bestuurder zijn, schat ik in.
  Tikje naief misschien.

 • R. Kreuger

  Meteen ook maar Instagram en Facebook schrappen. Sociale media zijn niet zo sociaal. Het is onderdeel van de ik-wereld waar het universum omheen draait.

 • Jaap Meeuwsen

  En Klöpping zo opgewonden als een kind over AI ( Kunstmatige intelligentie )
  bij Jinek, blij dat ie z’n email nu kan laten beantwoorden door ” intelligente ” software en dat ie in de toekomst ook zijn artikelen niet meer zelf hoeft te schrijven.
  Nou, bij dit soort ontwikkelingen valt Tik Tok in het niet.
  Beseffen we niet dat we zeer domme generaties gaan krijgen door dit soort onzin ?
  Misschien beter deze spielerei aan nuttiger dingen te besteden in deze tijden vol echt grote problemen.
  Het gaat tijd worden voor een remake van 1984 van George Orwell maar dan in deze tijd, misschien dat dat de mensen de ogen opent.

 • Jaap Meeuwsen

  Misschien een toevoeging op zijn plaats.
  Weer wat gasten opgepakt wegens enorme data fraude.
  Miljoenen gegevens van zo goed als iedereen in omloop / in de handel.
  En dat is nog maar het topje van de ijsberg.
  Maar ik hoor om mij heen, wanneer je voor dit soort gevaren waarschuwt, over het algemeen als reactie dat ze toch alles al van je weten.
  Ja, duh, eigen schuld dus hè, je hoeft al die troep niet te gebruiken hoor alleen zijn we nu natuurlijk zover gekomen dat je eigenlijk niet meer terug kunt maar dat hebben we dus vanaf dat het er langzaam in sloop helemaal aan onszelf te danken want och och wat is het toch allemaal handig alles digitaal te doen.

 • Joop Soze

  Ever heard of the term “TikTok brain”?

  https://socialmediapsychology.eu/2022/08/18/tiktok-is-killing-your-brain-right-now/

  Delete tiktok.

  Heel simpel. Geen account, geen tiktok app op je telefoon en anderen niet aanmoedigen tiktok te gebruiken cq tiktok promoten.

 • R vd Weerdt

  AI is geen Spielerei. Het moet zeer serieus genomen worden. Zowel vwb de positieve kanten als de bedreigingen.
  Kijk eens waartoe bijv ChatGPT al in staat is. Waartoe het later misschien wel in staat zal blijken te zijn. Dat gaat heel veel verder dan een opstelletje schrijven voor een puber. Mijn verwachting is dat het een heel grote rol zal gaan spelen op allerlei terreinen.
  Tegelijktijd geldt ook dan altijd: rubbish in, rubbish out.

  In de jaren ’50 heeft de SF schrijver en biochemicus Isaac Asimov de klassieke drie wetten van de robotica bedacht. Je zou, vermoedelijk vruchteloos, wensen dat die een rol zouden gaan krijgen in de diverse implementaties van AI.

 • Jaap Meeuwsen

  Dat is dus wat ik bedoel met spielerei, nu wordt er nog lacherig over gedaan maar net als met deep fake kan dit gevaarlijk worden.
  AI kent ook prima toepassingen b.v. in de geneeskunde maar het gebruik in het onderwijs bijvoorbeeld is onzin en link.
  AI kan nu al bijvoorbeeld een boek schrijven ( nee, produceren ) wanneer je voldoende gegevens over het plot invoert maar hoe komt het toch dat van twee boeken geschreven door verschillende schrijvers over hetzelfde onderwerp het ene boek lekker leest en waarom leg je het andere weg ?
  Komt o.a. door creativiteit van de schrijver en zover is AI nog lang niet.
  Ons brein zit een stuk ingewikkelder in elkaar dan een computertje.
  Tegenwoordig wordt het begrip intelligentie verkeerd gebruikt, dat is heel iets anders.
  AI heeft niets met intelligentie of creativiteit te maken, resultaat is eenheidsworst.
  In Duitsland hebben ze een beter woord voor computer, Rechner of Elektronische Datenverarbeitungsanlage en meer is het nog steeds niet hoor, een dikke rekenmachine.
  We moeten hier heel goed voor uitkijken en er nuchter onder blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *