Woningbouw gashouderterrein Krommenie

Op het voormalig gasfabriekterrein aan de Nauernasche Vaart in Krommenie worden door de gemeente zes kavels voor woningbouw verkocht.

De buurtbewoners en omringende bedrijven krijgen inspraak. Alle partijen die ten minste de minimum bodemprijs hebben geboden, mogen hun plan presenteren aan de buurt.

Als tenminste 20 % of meer van de stemgerechtigden zijn of haar stem heeft uitgebracht is het plan met de meeste stemmen winnaar.

Het terrein ligt Zuidervaartdijk tussen de Wilhelminastraat en de Weiver. Er bestaat behoorlijke belangstelling voor de kavels aldus de gemeente.

gashouder krommnie kaart

In 2007 is het terrein gesaneerd. Daarna was het de bedoeling het terrein te verkopen. Omdat er ernstige funderingsproblemen waren bij de Wilhelminastraat is de verkoop afgeblazen. Daarna trad de economische crisis in.

Volgens het college is er nu een herstel van de woningmarkt en hernieuwde belangstelling voor
ontwikkellocaties bij ontwikkelaars en beleggers: “De tijd is derhalve rijp om deze locatie nu in de markt te zetten en tot (her)ontwikkeling te laten komen.”

Door de gemeente is een minimumprijs bepaald die bij een notaris wordt gedeponeerd. Met de verkoop wordt de boekwaarde van de grond van dit plan terugverdiend.

De prijs is dus niet bekend gemaakt, maar twee ontwikkelaars die in 2014 een plan hadden voor woningbouw op het terrein kregen van het grondbedrijf van Zaanstad te horen dat er €1000,- per vierkante meter moest worden neergelegd (zo’n twee maal de marktprijs) waardoor het plan niet doorging.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jens Gombert

  Als de rente stijgt, stijgen de bedrijfslasten. Let op! Bedrijfsleningen zijn korte leningen. Wanneer de rente stijgt met 1 procent in bijvoorbeeld 2 jaar, dan zullen veel bedrijven omvallen. Dit komt door de enorme schuldpositie van bedrijven, welke dan een veel hogere rentelast met zich meebrengt. Al is de hypotheekrente nog zo laag en is deze vast te zetten voor 20 jaar, het feest van stijgende huizenrpijzen zal helaas eindigen. Dit omdat mensen bij stijgende rente hun baan gaan kwijtraken!

  Als de lonen in Nederland nu ook met 5 % per jaar zouden stijgen en de werkloosheid drastisch zou teruglopen, zou bovenstaand verhaal geen stand houden. Maar ik weet bijna zeker dat het gros, dat op dit stukje grond in een appartement zal gaan wonen, want DAT zal er wel weer gebouwd gaan worden, niet 10 % meer is gaan verdienen in de afgelopen twee jaar.

  1000 euro de meter, dat gaat niet lukken. De woningbouwvereniging mag of kan zelf niet meer bouwen. Gemeente Zaanstad, zorg voor uw jeugd en minder gesitueerden. Bouw zelf een leuk appartementengebouw en zorg dat mensen voor weinig geld kunnen huren. Lange termijn investering, goed voor iedereen! Maar wat ik echt heel belangrijk vind, is dat jongen mensen niet moeten denken dat het hebben van grote schulden normaal of slim is. Daar komen ze helaas altijd later pas achter. Ik spreek uit ervaring daar ik veel jong personeel ( en ook ouder personeel ) in dienst heb!

  Excuus voor mijn negatieve kijk op de toekomst. Ik kan, en hoop, dat ik er naast zit!

 • Erik van Druenen

  Volgens mij lopen hier twee verhalen door elkaar. Verkoop kavels voor particulier opdrachtgeverschap en ontwikkeling van het overige terrein

 • Mulder

  Sociale huur is zonder subsidie niet haalbaar, 1000 euro per m2 onhaalbaar. Wil je bouwen voor de jeugd . 150.000 max.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *