De Belgische uitgever Mediahuis heeft een bod uitgebracht op de aandelen van TMG, het moederbedrijf van onder meer het Noordhollands Dagblad (en dus van Dagblad Zaanstreek), De Telegraaf, Metro, GeenStijl, Privé, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander.

Samen met de huidige grootaandeelhouder Van Puijenbroek willen de Belgen – nu al eigenaar van NRC Media en Dagblad de Limburger / Limburgs Dagblad – de Amsterdamse uitgever kopen. Ze bieden de aandeelhouders een prijs die 50 procent boven de huidige koers ligt aldus het FD.

In 2017 zal duidelijk worden of de andere aandeelhouders ingaan op het bod. De familie Van Puijenbroek bezit via hun bedrijf ‘VP Exploitatie’ ruim 40 procent van de aandelen.

Als de deal doorgaat, wordt dat de zoveelste verandering voor de Holland Media Combinatie, het bedrijf waarin de regionale activiteiten van TMG zijn ondergebracht. Begin deze maand is de centrale redactie van de krant verhuisd van Alkmaar naar het Telegraaf-gebouw in Amsterdam. Het bedrijf kondigde aan dat er meer regio-vestigingen gesloten worden.

Het niet-regionale nieuws wordt voor een belangrijk deel uit Telegraaf-kopij samengesteld. Aanvankelijk werd het Telegraaf-nieuws ontdaan van bijvoeglijke naamwoorden en de auteursnaam, maar tegenwoordig staan ook de namen van Telegraaf-coryfeeën als John van den Heuvel en Bart Mos boven de artikelen in het Noordhollands Dagblad.

De krant krijgt ook een andere website, wie wil zien hoe dat wordt kan bij de Gooi- en Eemlander kijken voor een voorbeeld.

De huis-aan-huisbladen (de Zaankanter, de Krommenieër) worden zeer waarschijnlijk verkocht of gestaakt. In hoeverre de plannen van Mediahuis dit voornemen doorkruisen is onbekend.

In tegenstelling tot de plannen bestaat Dichtbij nog steeds – maar alleen als meeschrijf-platform, zonder redactie, zonder moderatie en zonder comments. De plannen om door te gaan met het lokale platform in delen van Zuid-Holland en Brabant zijn geschrapt.

Vandaag is wel in de lucht, de Zaanse sectie heet echter nog steeds “Zaandam Vandaag“.