Zaanradio uitgezet

Vlak voordat de ‘DJ van dienst’ Jeremy de Kamper bij Zaanradio voor de laatste keer een plaat instartte (Don’t Forget To Remember van de Bee Gees), kreeg penningmeester Martin Blankman het woord. Hij had geen diplomatieke tekst: “het is gewoon kut”.

Om 20.00 uur op zondag 27 februari was het over en uit voor ZaanRadio. Ook ZaanTV stopt, de website gaat nog wel door.

In september 2021 besloten de gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland De Orkaan voor te dragen bij het Commissariaat voor de Media als lokale publieke media-instelling. Daarmee was het lot van RTV Zaanstreek bezegeld. Het Commissariaat nam het definitieve besluit begin februari. De omroep gaat nog wel tegen het besluit in beroep, maar dat heeft geen opschortende werking.

The Last Dance

De drie uur durende slotuitzending van Zaanradio was vooral een terugblik en een reünie van mensen die nu en in het verleden programma’s maakten, omlijst door bijpassende muziek: Save the last dance for me.

Maar het was ook een blik vooruit, want opgeven doet RTV Zaan niet, dat bleek uit de muziekkeuze (We’ll meet again, en Springsteen’s Thougher than the rest) maar ook uit de uitspraken van Blankman: “we liggen voorlopig in een doodskist, maar de deksel zit er nog niet op” en voorzitter Jelle Linnekamp: “We liggen in de goot maar we zijn niet overleden.”

Gekke dingen

Zaanradio meldt “er zijn gedurende dit proces te veel gekke dingen gebeurd om ons zomaar gewonnen te geven” waarbij met name de interpretatie van de Mediawet van belang is. Volgens het bestuur van RTV Zaanstreek is uitzenden via radio, tv en internet verplicht. Volgens minister Slob is dat niet het geval (RTV Zaanstreek zond ook pas vanaf 2016 tv uit, Radio9 in Oostzaan heeft alleen radio). Linnekamp: “Slob heeft in een dronken bui gezegd: internet alleen is ook goed”. (De echte tekst van Slob: “Lokale publieke omroepen kunnen zelf bepalen welke aanbodkanalen zij gebruiken voor hun uitzendingen.”)

De juridische procedure die RTV Zaanstreek gaat beginnen, draait om de interpretatie van de Mediawet. PBO-lid en programmamaker Husnu Polat stelde dat de omroep tot de Raad van State door kon gaan om haar gelijk te krijgen.

Zaanradio heeft ook ‘uitzending gemist‘ – het laatste programma werd zondag tussen 17.00 en 20.00 uitgezonden.

Boven boven: Blankman (rechts) en Linnekamp (links) achter de microfoon, met Jeremy de Kamper aan de knoppen. Onder: hoofdredacteur Kees Klinkenberg aan het woord.


ADVERTENTIE

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Dennis vd Berg

    Jammer dat er zinnen worden aangehaald die eigenlijk niet gezegd moeten worden. Verder is het ook jammer dat de fusie die men voor ogen had is stuk gelopen op oud zeer. Ik heb de ontwikkelingen van deze fusie redelijk gevolgd en kom eigenlijk tot de conclusie dat het meer om ego’s en centen gaat dan om het publieke belang!
    Heel jammer.

  • Guus Blankman

    Heel sneu dat het ‘levenswerk’ waar heel veel mensen plezier en voldoening uit halen om zeep is geholpen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *