Zaanse corona-cijfers dalen niet

Vandaag mogen terrassen overdag open, hbo’s en universiteiten kunnen studenten één dag lesgeven en winkels worden meer toegankelijk. De cijfers in de Zaanstreek zijn afgelopen week echter niet beter dan in de weken ervoor.

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek bleef gelijk en is nog steeds ‘zeer ernstig’. Het aantal ziekenhuisopnames is nog steeds hoog; het aantal sterfgevallen ging omhoog.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu 69 besmettingen per dag (vorige week: 70).

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen vanaf januari 2021

De Zaanstreek zit in de categorie ‘zeer ernstig’ (boven 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 270 in Zaanstad, 240 in Wormerland en 205 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is 1 procent lager dan vorige week.

Aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners vanaf september 2020

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames – nieuwe cijfers

Voor de ziekenhuiscijfers gebruiken we vanaf deze week een andere bron voor de data. Het RIVM rapporteert twee soorten cijfers, één op basis van GGD (Osiris database) waar geen IC-opnames inzitten en ook geen patiënten die in ziekenhuizen met andere klachten zijn opgenomen maar ook corona hebben. In de andere bron, de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) zitten die wel. De Osiris database “kent inmiddels echter een aanzienlijke onderrapportage van ziekenhuisopnames” aldus het RIVM. Wij gebruiken vanaf vandaag ook NICE-data, die zijn ongeveer twee maal zo hoog als die van Osiris.

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters (nieuwe gegevens) met corona was 9 in de laatste week maar ziekenhuisopnames worden met vertraging doorgegeven, de cjfers van de laatste week zullen dus uiteindelijk hoger zijn. In de vier weken daaraan voorafgaand kwamen bijna 90 Zaankanters in het ziekenhuis terecht. De piek was vorige week met 34, daarmee volgt de Zaanstreek de landelijke trend. Totaal kwamen 750 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met 3. Totaal overleden er 213 Zaankanters aan corona, 157 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (172), in Wormerland waren 33 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Gre Luttik

    Prima grafieken! Eindelijk iets dat voldoet aan de omschrijving van wat een grafiek moet zijn.
    Dank jullie wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *