In de voormalige Fish-Grillz op Krimp 2a in Zaandam is De Vrije Democratische Partij gevestigd.

De partij wil meedoen met de komende Tweede Kamer-verkiezingen, maar ze ligt ook onder vuur vanwege het anti-homo-standpunt en de uitspraken over joden.

“Homoseksualiteit in Nederland, is een besmetelijke ziekte, waar we met SPOED van af moeten. Anders hebben we geen nieuwe na geslacht meer !.” meldde de partij op haar Twitter-account.

Op Facebook schreef de VDP bijvoorbeeld dat joden hun eigen volk afgeslacht hebben en ze tevens Hitler aan de macht hebben geholpen, en: “joden zijn erger dan de duivel“.

Het Bureau Discriminatiezaken heeft, met het oog op een mogelijke aangifte, het Openbaar Ministerie gevraagd om een oordeel te geven over een aantal uitingen van de Vrije Democratische Partij. Maar op die vraag is nog geen antwoord binnen.

UPDATE: Aanstaande woensdag 7 december doet het Bureau Discriminatiezaken aangifte tegen de VDP.

In 2010 kreeg partijleider Burhan Gökalp de politie op bezoek vanwege het vermoeden dat er drugs verhandeld werd in het pand op ’t Krimp. Met de gemeente lag hij in de clinch vanwege een kansspeelautomaat die hij wilde exploiteerde bij de Stichting Hulpinstantie (ook Krimp 2a).

viswinkel-vdp

Het Facebook-account van de partij is inmiddels geblokkeerd, volgens de partij zelf vanwege haar standpunten over joden.

In het partijprogramma wordt gepleit voor afschaffing van subsidies aan joodse instellingen en het Anne Frank Huis. Ook de volgende tekst zou aanleiding tot de blokkade kunnen zijn:

vdp-programmaDeze week richtte de partij zich tot het electoraat via een 19 minuten durend interview met oprichter Burhan Gökalp waarin hij alle 30 standpunten van de partij toelicht: het Konigingshuis afschaffen, de dienstplicht weer invoeren, hypotheken, zorgverzekering, huren en rentes verlagen en pedofielen castreren.

vdp-programma-2Hier het hele interview.

Het was het tweede filmpje van de partij, in het ultra-korte eerste filmpje stelde het ‘jonge team’ van de partij zich voor aan de kiezers.

Ook op andere sociale media is de partij actief, onder andere sinds dit weekend met een nieuw Facebook-account en eind vorige week met ook nog een ander account nadat het eerste account – een voortzetting van het Fish-Grill-account – offline was gehaald.

Op Instagram wordt nog steeds het alacartefishgrillz account gebruikt. Tot zo’n drie jaar geleden met visschotels en weekaanbiedingen, vanaf dat moment is de strijd in Gaza het onderwerp.

fish-grlilz

A la Carte Fish Grilzz bestaat niet meer ondanks dat de gevel nog in tact is. Ook het Zorg Centrum Krimp (SHK) dat op hetzelfde adres was gevestigd leek geen lang leven beschoren.

Achter de afkorting SHK ging Stichting Hulpinstantie de Krimp schuil die in 2008 een bezwaarschrift indiende tegen de gemeente Zaanstad omdat die het geen goed idee vond om een kansspelautomaat bij de Hulpinstantie toe te staan.

In juni 2010 viel de politie, samen met vertegenwoordigers van gemeente Zaanstad, het pand binnen omdat vermoed werd dat er in softdrugs werd gehandeld. Volgens Burhan Gökalp, destijds voorzitter van stichting Hulpinstantie De Krimp, was die inval onrechtmatig.

vrije-democratische-partij-copy

De VDP pleit nu voor een verbod op coffeeshops maar wil wietgebruik wel in het basis-zorgpakket toestaan.

De partij die in november 2015 werd opgericht, heeft zich inmiddels bij de Kiesraad ingeschreven.

vrije-democratische-partij-copy