Zaanstad doet onderzoek naar Bernhardbrug

De gemeente Zaanstad laat vandaag onderzoek doen naar de problemen bij de Bernhardburg in Zaandam. De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers (CDA) laat weten dat totdat de uitslag van dat onderzoek er is, geen duidelijkheid is over wat er met de brug aan de hand is en hoe het opgelost gaat worden.

De brug is na een aantal storingen in de afgelopen weken gesloten voor de scheepvaart.

In januari werd twee weken aan de brug gewerkt voor technisch onderhoud. Op 18 april weigerden de slagbomen omhoog te gaan nadat de brug open was geweest, ook op 23 april, 2 mei en 6 mei werd de brug geplaagd door een soortgelijke storing. Volgens het NHD zou er zelfs nog een vijfde storing zijn geweest.

De storing van 6 mei duurde de hele middag, pas tegen 18.00 uur mochten fietsers en scooters weer over de brug, het autoverkeer werd pas in de loop van de avond toegelaten. Kennelijk is toen besloten de brug niet meer te openen. Rijkswaterstaat liet weten dat de brug tot nader orde niet meer openging voor scheepverkeer.

UPDATE: de brug gaat beperkt open

Ongeval 2018

Op 28 november 2018 raakte een echtpaar zwaar gewond toen ze bij het openen van de Bernhardbrug in het water terecht kwam. Zaanstad kreeg vervolgens van de Onderzoeksraad voor Veiligheid een fikse tik op de vingers omdat er weinig te hebben gedaan met de aanbevelingen na het ongeluk van 6 februari 2015 waarbij de Zaandamse Marijke Fontijn omkwam toen ze met haar fiets van de opengaande brug viel.

Na de schrobbering van de Onderzoeksraad begon Zaanstad in hoog tempo bruggen geel te schilderen. Daarnaast werd de cameraopstellingen bij bruggen aangepast en kregen bruggen een ‘actieknop’.

Foto boven: de storing van 18 april, onder: 6 mei.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan Oskam

  Er werd een brug gebouwd. Daarop werd een brugwachter in dienst gesteld. Aangezien deze wakkere borst betaald moest worden, werd een kassier in dienst genomen. Op de kassier volgde een boekhouder en die had op zijn beurt een typiste nodig.
  Toen moest er leiding komen, dus benoemde men een chef. Maar aangezien je een chef niet in zijn eentje kunt laten aanmodderen, werd er een hogere chef aangesteld en die kreeg weer een hoofdambtenaar boven zich.

  Daarop volgde de benoeming van een directeur die na korte tijd een directie-assistent nodig had. Toen was alles zo ingewikkeld geworden, dat er een raad van bestuur in het leven werd geroepen.

  Deze besloot, dat er drastisch bezuinigd moest worden, waarop de brugwachter werd ontslagen.

  (bron onbekend)

 • Nico Smit

  Waar is onze wethouder Slegers , functie elders ??

 • Siem van Westen

  Ik lees hier en in de krant dat de brug voor onbepaalde tijd gesloten is. Dus nam ik gisterenzlfverzekerd de route via de Vincent van Goghweg om van west- naar oost Zaandam te rijden.de V. Van Gohgweg stond helemaal vast en dat zou nog zeker 30-40 minuten duren. Toen eindelijk alles weer in beweging kwam zag ik dat er twee boten de brug gepasseerd waren , waaronder een giga-cruiseschip!?
  De rotonde stond vast en er waren files op de snelweg, de Kepplerstraat(?) en vanuit het Kogerveld.
  Heb ik spoken gezien? Of is de brug niet voor onbepaalde tijd dicht( handig als de beroepsvaart hiervan op de hoogte is)
  Of gaat hij alleen open voor speciale boten/ schepen*. Doorhalen wat niet correct is! En wie zijn die uitzonderingen dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *