Zaanstad in beeld voor ‘kleinschalige’ opvang vluchtelingen Oekraïne

Burgemeester Hamming heeft in het afgelopen weekend contact gezocht met staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg die verantwoordelijk is voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne.

Het Rijk is op zoek naar ‘kleinschalige opvang op korte termijn’ en Zaanstad gaat deze week inventariseren en terugrapporteren wat er in de gemeente mogelijk is.

Het Rijk is ook in gesprek met Haarlem en Den Haag en het ministerie van Defensie over de opvang van Oekraïners. Dat zou overigens ook over opvang op langere termijn gaan.

Kleinschalig lijkt wel een optie. Sebastiaan Hoek, woordvoerder van burgemeester Hamming:

Amsterdam heeft gister 80 mensen opgevangen in een hostel, dat soort dingen kunnen hier ook. Maar we weten niet wat er op ons af komt. Er wordt ook gesproken over miljoenen mensen die door Europa gaan lopen.”

De raad is maandag op de hoogte gebracht van de acties van Zaanstad.

Foto (spandoek op de Dam): Bas Sommeijer

Deel dit artikel:

3 reacties

 • hans van rheenen

  Graag … en dus snel en kleinschalig,

  meer pragmatische (gemeentelijke) informatie aan burgers die ruimte hebben om de verwachte vluchtelingen thuis op kunnen/willen vangen.

  VOORBEELDEN: Schoolgang van kinderen, noodzakelijke medische verzorging, tolken, toegestane verblijfsduur op het adres en plichten tot melding bij de gemeente enz.

 • Henk Visser

  Er zijn wellicht mensen in de sociale huur met een goed salaris die Oekraïnse vluchtelingen in huis willen nemen.
  Worden die dan geconfronteerd met wettelijke angels als voordeur regeling? Kan de gemeente een protocol opstellen die ‘samenwoning’ met oorlog getroffenen een soort vrijbrief geeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *