Het ‘lijkt’ nog net op tijd: op 17 maart publiceert Zaanstad een vergunning* voor een Snowbass festival op 19 maart aan de Hemkade. Vanaf 18 maart mochten mensen bezwaar maken tegen de vergunning.

Eén dag bezwaar maken dus. Maar Zaanstad gaat die bezwaren pas na zes weken behandelen. Want dat is de officiële bezwaarperiode. Zinloos dus om bezwaar te maken tegen iets dat allang achter de rug is.


* UPDATE

De vergunning die op 17 maart is gedateerd, betreft de omgevingsvergunningen “reguliere voorbereidingsprocedure voor het tijdelijk afwijken bestemmingsplan voor houden evenement Showbass festival op 19 maart 2022 en voor plaatsen podia, tenten, marktkramen en overige gebruiksfaciliteiten Hemkade 48 Zaandam”

De evenementen-vergunning is op 2 februari afgegeven: “Snowbass Winterfestival op 19 maart 2022 van 13.00 – 23.00 uur bij NSV, Hemkade 48 (Balkenhaventerrein) Zaandam.” Dat is precies 6 weken voor het festival.


De omgevingsvergunning had niet alleen 6 weken eerder gepubliceerd moeten worden. Ook die ene dag bezwaar maken is er in de praktijk niet geweest. Zaanstad schrijft wel dat de ‘dag van publicatie’ 17 maart is, maar dat wordt pas op 23 maart in de officiële bekendmakingen op de website van de gemeente gepubliceerd.

De Hemkade is een giftig dossier. De vergunningen voor de North Sea Venue, de bezwaren en procedures daartegen en de strijd van de familie Groen om de toegang tot hun terrein zouden de gemeente al € 1,5 miljoen gekost hebben en is tot in de landelijke media breed uitgemeten. En een oplossing is nog ver weg.

Binnen de raad heeft het tot diverse aanvaringen geleid. De vergunningsaanvragen voor festivals speelde daarbij een belangrijke rol. Burgemeester Hamming heeft eerder al aangegeven dat vergunningen gewoon op tijd moeten worden aangevraagd en gepubliceerd.

We hebben de vraag aan de burgemeester gesteld waarom de vergunning zo laat was gepubliceerd. Het antwoord (zie boven) is dat de evenementenvergunning wel op tijd was maar de omgevingsvergunning laat was omdat met de organisator overleg is geweest over de details van het evenement.

Lees:

Afbeelding: Snowbass