In circa 2000 gevallen heeft Zaanstad de energietoeslag nog niet uitbetaald aan mensen die de toeslag vorig jaar kregen en er nu opnieuw recht op hadden. De gemeente had aangekondigd dat deze inwoners in november de toeslag automatisch op hun rekening zouden krijgen. Maar de controle en uitbetaling is in deze gevallen vertraagd.

Eerder bleken er problemen bij de uitbetaling van de energietoeslag te zijn doordat in ongeveer 300 gevallen de toeslag mogelijk ten onrechte was uitbetaald aan mensen die weliswaar tot de doelgroep behoorden maar die zelf niet verantwoordelijk waren voor het betalen van de energierekening. Zaanstad onderzoekt deze uitbetalingen.

Zaanstad is in november gestart met het toetsen en uitbetalen van de energietoeslag 2023 aan inwoners met een laag inkomen (tot 140 procent van de bijstandsnorm). Daarbij werd voor de bij de gemeente bekende inwoners met een laag inkomen gekeken of zij recht hadden op de toeslag. De woordvoerder van wethouder René Tuijn (Pvda): “Wij hadden dit eind november afgerond willen hebben. Helaas is dit niet voor iedereen gelukt.”

23 december uitbetaling

Volgens de gemeente is het merendeel van de doelgroep in november getoetst en die hebben eind vorige maand het geld op hun rekening gekregen. Zij krijgen uiterlijk 8 december een brief van de gemeente, met de officiële beschikking dat zij dit bedrag hebben gekregen. Zij hoeven verder niets meer te doen.

In ongeveer 2000 gevallen wordt begin december getoetst. Zij krijgen uiterlijk 15 december een brief toegestuurd en uiterlijk 23 december het geld op hun rekening.

Inwoners die denken in aanmerking te komen voor de energietoeslag, maar op 15 december nog geen bericht van de gemeente hebben gekregen, kunnen zelf een aanvraag indienen. Alle informatie over het aanvraagproces en het aanvraagformulier staan op www.zaanstad.nl.

Door Piet Bakker. Bronnen: Zaanstad (woordvoerder wethouder Tuijn), eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.