Zwartlakker-vacature aangepast

Gisterochtend vroeg plaatsten we het stuk over de zwartlakker die Zaanstad zoekt voor de invulling van haar geheime activiteiten. Dat werd gezien. 

‘Collega’s’ pikten het (op zonder bronvermelding)* en Zaanstad moest er iets mee. 

De tekst werd veranderd van: 

‘De werkzaamheden zijn het zwartlakken van documenten voordat documenten openbaar gemaakt kunnen worden.’ 

Naar: 

‘De werkzaamheden zullen onder andere zijn het afschermen van privacy gevoelige informatie.’

Dan weet je dat: bij Zaanstad is afschermen zwartlakken. 

Blijft staan dat het vreemd is dat in de functie-eisen niet gevraagd wordt om kennis van de Woo en Wob. Zwartlakken Afschermen zou namelijk een vak moeten zijn van iemand met wetenschap van het belang van de openbaarheid van bestuur voor de bescherming van de democratie. Het achterhouden van informatie is geen norm, het is een uitzondering. Dat mag je niet overlaten aan de eerste de beste ‘hands-onner’ die toevallig snel beschikbaar is. 

* Telegraaf en Telegraaf-dochter NHD / Dagblad Zaanstreek namen het nieuws niet alleen zonder bronvermelding over maar maakten er ook een ‘premium’-artikel van: betalen dus voor jatwerk.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Ron Bouw

  Woo: als Zaanstad zich daaraan houdt, zal het een stuk beter gaan. Participatie met bewoners en belanghebbenden is zeer welkom. Ben zeer benieuwd.

 • Mark Veneman

  Krijg je nou salaris of zwijggeld voor deze baan?

 • hans van rheenen

  Een tekst uit de publicatie van Follow The Money van vandaag, Een artikel over de Shell-papers en het zwartlakken of niet-zwartlakken door/bij de gemeente Amsterdam.

  ‘Het gaat de gemeente om de regie over welke informatie naar buiten komt, en dat wordt verkocht als transparantie’

 • Het doorverkopen van jatwerk is heling, en dat is strafbaar. Ik zou aangifte doen bij de politie. (p.s. zouden jullie mijn naam kunnen zwartlakken?)

  • hans van rheenen

   De gemeente heeft met de nieuwe WOB-wetgeving volkomen vrije hand gekregen, dus is de zwartverlakkerij min of meer legitiem, tenminste een vrije keuze voor de gemeente geworden en een voordeeltje voor de zwart-handelaren.

   @eline: de verf is helaas òp en we hebben de vacature nog niet kunnen invullen, alhoewel die inmiddels landelijk is rondgegaan en het “zwarte bureau” nog steeds erg gunstig direct naast het station is. Je bent dus nu op en baar.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *