2020. Een jaar om nooit te vergeten. En een jaar om snel te vergeten. Een jaar waarin alles anders werd. Lege winkelstraten en rijen voor de Aldi, niet meer uit eten maar afhalen en bezorgen, thuisonderwijs en thuiswerken, anderhalvemeter-samenleving en mondkapjesplicht, bioscopen en theaters dicht, besmettingen, IC-opnames… 

De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Dat 2020 bijzonder was, zien we terug in de selectie die de Zaanse scherpschutters bij ons aanleverden. Iedereen selecteerde tien zeggende foto’s die gezamenlijk een overzicht vormen van het afgelopen jaar. 

Tot aan 2021 worden we dagelijks getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Michel Schermer.

“Het einde van een bijzonder jaar komt in zicht. Dit jaar waren er helaas geen (grote) samenkomsten en hebben we ook in Wormerveer heel veel evenementen en gezelligheid moeten missen. Dat merken we ook in onze terugblik. Terugkijken is niet als andere jaren, omdat bijna overal de schaduw van corona overheen hangt.”

1. Trein. In januari 2020 hebben vandalen ’s nachts bij station Wormerveer de complete achterzijde van een trein van de Nederlandse Spoorwegen zilver met zwart gespoten. Over een lengte van tientallen meters zijn acht treinstellen volledig bespoten. Ook de ramen en deuren zijn helemaal zilver. De foto’s bereikten de landelijke media en werden zelfs in het buitenland opgemerkt.

2. Lieve kinderen, wij missen jullie. In het voorjaar werden allen scholen gesloten vanwege de coronamaatregelen. De leerlingen werden steeds meer gemist op school. Veel leraren lieten daarom in heel Nederland een boodschap achter op de ramen. Op de ramen van Openbare Basisschool De Mei in Wormerveer stond “lieve kinderen wij missen jullie”.

3. Ganzen in het Noordsterpark. In het Noordsterpark in Wormerveer was de Nijlgans weer aanwezig. Deze van oorsprong Afrikaanse soort is niet meer weg te slaan uit de Nederlandse natuurgebieden. Ze liepen met hun jongen over de grasvelden, waarbij één van de volwassen nijlganzen de boel goed in de gaten hield. De Nijlgans is behoorlijk beschermend.

4. Bewegen op muziek door GezondPlus. Het werd een bijna wekelijkse traditie in Wormerveer: bewegen op muziek door GezondPlus. Eén van de locaties waar de bewoners altijd fanatiek meededen is het Markthof in Wormerveer. Op deze zonnige dag stonden bijna alle bewoners op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar op de galerij. Iedere week weer heel veel gezelligheid, muziek en beweging!

5. Wormerveer vanuit de lucht. Het jaar 2020 is een bijzonder jaar geweest. Hoe we er ook naar kijken, iedereen is geraakt door wat er dit jaar is gebeurd. Vanuit de lucht kijken we op een andere manier naar Wormerveer, maar zien we dezelfde straten en wijken. Opvallend is de stilte die er buiten heerst op een stralende dag.

6. Dodenherdenking. Dit jaar hing in Nederland de vlag op 4 mei éénmalig van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Het was voor het eerst een sobere dodenherdenking bij ‘Vrouwe Justitia’ aan de Zaanbocht in Wormerveer. ’s Morgens heeft burgemeester Jan Hamming een bloemstuk gelegd bij het monument. ’s Middags volgden bloemstukken door leden van het 4 en 5 mei Comité Wormerveer. Ondanks alles een gedenkwaardige herdenking.

7. Oliemolen de Ram. Op de hoek Zuideinde met Celebesstraat in Wormerveer zijn resten opgegraven van oliemolen de Ram uit 1639. Archeologen hebben onderzoek gedaan op het terrein en hebben de fundering van de molen blootgelegd. De overblijfselen waren goed bewaard gebleven. Naast de fundering is er een ook pad naar het naastgelegen schuurtje duidelijk zichtbaar. Van de schuur is aan het einde van het pad ook de fundering zichtbaar. Iets verder lijkt een oliekelder te liggen.

8. Marcel Kramer bij Acht Staten. Verschillende artiesten, waaronder Marcel Kramer, Richard Grand en René Eshuijs, hebben geheel belangeloos opgetreden voor de bewoners en het personeel van de Acht Staten in Wormerveer. Iedere keer weer genoten de bewoners zichtbaar van de optredens. Veel van de optredens werden live uitgezonden via facebook Wormerveer, zodat ook alle andere bewoners van Wormerveer in deze rare periode konden genieten.

9. Guisveld. In het Guisveld is een oase van rust en natuur met een totaal andere blik en beleving op de nabije bewoonde wereld. Er valt bijna altijd wel iets te ontdekken en/of te zien. De koeien staan vaak vlakbij de waterrand. Met het rustige water levert dat een mooie reflectie op. Deze koe moet gedacht hebben ”strike a pose”.

10. Silo’s over de Zaan. Het afgelopen jaar ging er regelmatig een bijzonder transport over de Zaan langs Wormerveer. De grote silo’s (voor opslag van plantaardige olie) gingen op sleepboten met pontons richting België. Een knap staaltje stuurmanskunst door de vrij smalle doorgang van de Zaanbrug. Iedere keer weer een mooi gezicht.

Michel Schermer is de beheerder van de Facebook-pagina Wormerveer.

Eerder plaatsten we de foto’s van: 

Of bekijk de hele serie hier.