De derde coffeeshop in Zaanstad moet in ‘Noord’ komen: in Assendelft of Wormerveer (of toch Krommenie?). Voor die vergunning zijn 466 aanvragen bij de gemeente binnengekomen.

Zaanstad heeft door een notaris deze week een loting uit laten voeren. Volgende week stuurt de notaris de uitslag naar de burgemeester. De ‘winnaar’ mag dan een aanvraag indienen.

Of die coffeeshop er komt is niet zeker. Een aantal collegepartijen (PvdA, VVD en CDA) is kritisch en zou graag een ‘draagvlakmeting’ hebben in de buurt waar de coffeeshop komt. Een draagvlakonderzoek kost minstens € 20.000. Een raadsmeerderheid was daar trouwens tegen.

Het grote probleem is de plek.

Als ruim 5 jaar wordt gesteggeld ver de mogelijke coffeeshop in Zaanstad Noord. Uit een locatie-onderzoek bleek dat in Wormerveer 15 mogelijke plekken waren, en in Assendelft 18 (één in Saendelft). In Krommenie zijn geen plekken waar een coffeeshop zou mogen. B&W kon of wilde niet kiezen.

Zaanstad liet vorig jaar weten op drie verschillende manieren bewonersonderzoek te laten doen: via het Zaanpanel, een online enquête en een schriftelijk enquête. De plaats van de nieuwe coffeeshop wordt pas bekend gemaakt nadat het onderzoek is gedaan.

Lees hier wat wij eerder schreven over een coffeeshop in Noord.