Na vijf maanden afsluiting zijn de fietsstroken bij de Wilhelminabrug in Zaandam weer open. De bewegende brugdelen zijn nu geel geschilderd.

Meteen na de opening eind mei van dit jaar gebeurden er diverse ongelukken met fietsers en scooters op de weg. Na een week werden de fietsstroken afgesloten en werden verkeersregelaars op de brug geposeerd.

De problemen waren een schuine betonnen rand tussen fietspad en autoweg, een vreemde chicane naar de fietsstrook vanaf het Zaantheater en het invoegen van de fietsroute op de autoweg vanaf de brug richting Nicolaasstraat.


UPDATE 13:30. De Woordvoerder van wethouder Slegers laat weten: “fietsers horen op de rijbaan. Door de werkzaamheden van het geel maken van de vlakken op de brug, zijn de blokken niet goed teruggezet. Dit wordt nu snel opgelost.”


Eigenlijk zijn die niet opgelost door de gele verf. Zaanstad heeft beloofd alle bewegende delen van de Zaanse bruggen voor fietsers en voetgangers geel te laten schilderen zodat mensen daar niet blijven staan tijdens de brugopening. Zaanstad nam dit besluit nadat ze door de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de vingers waren getikt dat te weinig was gedaan na het dodelijke ongeluk op de Den Uylbrug en er bij de Bernhardbrug weer een ernstig ongeluk gebeurde.

Bij de Beatrixbrug is de gele verf ook aangebracht. Daar liet Zaanstad ook rood-witte tape op de randen plakken, die na een paar dagen al begon te verdwijnen.