Anneke van Dok: De vlag mag uit

Vanaf mijn nieuwe balkon kijk ik uit op een sportcomplex en geniet ik dagelijks van het enthousiasme waarmee pupillen en adspirantjes zich aan hun spel overgeven. Sinds kort wappert er een regenboogvlag op het trainingsveld, die mij herinnert aan de coming out-dag, die maandag 11 oktober om 16 uur in het gemeentehuis van Zaanstad van start gaat met de presentatie van de posteractie Je kunt je zelf zijn.

Door Anneke van Dok (oud- leerling van Diederich Hoorn)

Ik herinner me ook, dat ik ooit een stukje heb geschreven over de in officiële in gebruik name van het regenboogzebrapad in Zaandam, maar dat dit De Orkaan nooit heeft bereikt. Nu zijn de kleuren van het Gaybrapad, zoals het werd omgedoopt, wat vervaagd door de vele voetstappen en autobanden.

Maar ter ere van zijn vijfjarig jubileum is mijn stukkie nog steeds actueel.

Gelijk oversteken

Een halve eeuw geleden dansten jongens en meisjes in de dansschool op de hoek van Peperstraat en Westzijde de foxtrot. Zij werden daartoe aangemoedigd door dansleraar Diederich Hoorn met de dwingende tekst: ‘De heren kiezen een dame!’

Vlak voor de vroegere dansschool ligt nu regenboogzebrapad, dat op 11 oktober (2016) officieel in gebruik werd genomen. Aangezien het kleurige pad al geruime tijd klaar was, staken er reeds honderden voetgangers over. Nu was Zaandam van oudsher een kleurige stad. Rood (politiek gesproken) en groen (als voorkeurstint voor de houten huizen) voerden de boventoon. Bovendien kwamen de achternamen Blauw, Groen, Zwart en Wit opvallend vaak voor. Met het regenboogzebrapad is daar een nieuw spectrum aan toegevoegd. Een simpel karweitje zou je denken, maar dat viel tegen.

De uitvoeringsregeling voetgangersoversteekplaatsen moest namelijk een beetje worden opgerekt om het symbool van ruimdenkendheid ook juridisch te verantwoorden. De regeling beveelt namelijk dat er sprake moet zijn van witte strepen, wil de oversteekplaats wettelijk worden erkend. Een slimme oplossing kwam snel op tafel.  De nieuwe zebra zou, geheel volgens voorschrift, witte strepen bevatten, maar er was geen enkel artikel in de uitvoeringsregeling, dat zich verzette zich tegen de toevoeging van een paar andere kleuren.

Om het pad goed te kunnen waarderen moet je, voordat je oversteekt, heel even de ogen sluiten en terugdenken aan weleer. Toen een jongeman zijn colbertje dichtknoopte en een lichte buiging maakte voordat hij een zweterige hand op het schouderblad zijn dertienjarige dame legde en vervolgens tijdens de foxtrot op haar tenen trapte.

Na zo’n mijmering moet je wel gelijk oversteken, want de tijden zijn gelukkig veranderd. Heren dansen nu met heren en dames met dames.

Een fijne regenboogweek toegewenst.

Foto boven: zebrapad bij de ingebruikname, onder de situatie in maart 2021 (Google Street View)

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Perry van der Velden

    Volgens mij heeft de Gemeente nog niet zo lang geleden verklaard dat, na grondige inspectie, het zebrapad er nog prima uit ziet, kwalitatief goed en veilig is envoldoet aan het doel en de eisen van een aantrekkelijk entree van de Gedempte Gracht. Wordt tijd voor een afspraak bij Specsavers !

  • Kees Nugter

    Ik weet niet of Anneke van Dok veel stratenkennis van Zaandam heeft maar de Westzijde heeft nooit de Peperstraat gekruist. De Peperstraat eindigt aan de oostkant van de Beatrixbrug en gaat daarna al op de brug Gedempte Gracht heten.

  • Peter de Haas

    Off-topic natuurlijk, maar ik herken die lichte buiging en de zweterige hand op de schouder van een meisje, alleen was ze bij mij veertien. Prachtig beschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *