Ans Roelofsen: De iglo

Ans Roelofsen-Noom (1951) is geboren in Wormerveer. Ze groeide daar op, maar verkaste naar Hoogkarspel voor de liefde. Daar verdween de liefde voor de Zaanstreek niet. Integendeel: met de jaren lijkt het sterker te worden. 

Ze schrijft herinneringen aan haar jeugd in het Zaanse op en ze stuurde een paar van haar verhaaltjes naar De Orkaan. Wij vinden ze herkenbaar en delen ze vanaf nu met enige regelmaat op zondagen. Vandaag deel 1. 


De iglo

Als kind leek er wel elke winter sneeuw te vallen. Deze winter in begin jaren ‘60 leek het zelfs niet meer te willen stoppen met sneeuwen.

Ideaal weer om sneeuwpoppen te maken en in onze kinderrijke Oranjestraat in Wormerveer stonden ze dan ook in groten getale voor de huizen te pronken. Ook werden er glijbanen gemaakt, zo lang mogelijk, en er werden wedstrijdjes gehouden wie er na een lange aanloop het verste kon glijden…. Op het kleine erf achter ons huis was het tegelijkertijd ook een drukte van belang.

Mijn broertjes en nog meer buurtkinderen hadden namelijk het plan opgevat om samen een grote iglo te bouwen. Als kabouters renden ze door de sneeuw, hun felgekleurde warme wollen mutsen op, met sleetjes achter hun aan om de sneeuw overal vandaan te halen, er was ook zoveel nodig. Ze maakten sneeuwblokken die ze in een cirkel boven op elkaar stapelden. Zelfs de kieren werden dichtgemaakt met plaksneeuw. Het werden echte bouwers! Het was een hels karwei, maar langzamerhand zagen ze dat er door hun noeste arbeid een heuse iglo ging ontstaan. Wat waren ze enthousiast!

Bij de diverse ouders in de Oranjestraat werden kleine bankjes en ook een tafeltje gehaald die ze in hun iglo plaatsten. Ze mochten zelfs kaarsen branden in de iglo en dronken er warme chocolademelk die mijn moeder voor ze klaarmaakte. Wat was het een plaatje om te zien, de kinderen met stralende ogen, verlicht door kaarsen, hun handen warmend aan de chocolademelk en bovenal zo trots op het resultaat dat ze door hun samenwerking hadden bereikt. De iglo heeft een kleine week tot ieders vreugde kunnen staan…..


De foto boven komt uit het gemeentearchief en is genomen in 1947 in Assendelft

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Marja Zuurbier

  Hallo Ans, wat een ontzettend mooi verhaal.
  Veel herkenning,wij bouwden voornamelijk sneeuwpoppen, en de glijbanen geweldig.
  Dat was in West Friesland. Zijn mooie herinneringen, de winters van toen.
  Groetjes Marja Z.

 • Karin.kunst Groot

  Hallo Ans,

  Wat een mooi verhaal van vroeger, je neemt mij er helemaal in mee
  hoe het toen bij jullie ging. Ik word er blij van.

  Bedankt! en veel succes, karin K.

 • Wim Schuurman

  Wat een leuk verhaal weer schoonzus! Met plezier heb ik dit gelezen en ook ik glij terug naar mijn eigen jeugd in Amsterdam en zie ik de glijbaan en de sneeuwhut die ook in onze straat gemaakt werden.
  Dankjewel hoor en ga vooral door emt schrijven en laten publiceren.
  Wim

 • Coos Frieling

  Hoi Ans
  Wat een leuk en herkenbaar verhaal, wat hadden we toen nog mooie en gezellige winters. Zoveel plezier gehad!!
  Dankjewel mooi geschreven!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *