Bouwplannen centrum Westerkoog stapje verder

B&W van Zaanstad heeft het ruimtelijk plan voor het ‘Centrumplan Westerkoog’ vastgesteld. Ontwikkelaar SENS gaat in vier appartementengebouwen 77 woningen bouwen: 57 koopappartementen en 20 sociale huurappartementen.

Naast de nieuwbouw van SENS realiseert wooncorporatie Parteon 40 huurappartementen en een buurtcentrum.

Volgens SENS varieert het aanbod van “kleine appartementen tot royale penthouses”. Ook het sociaal wijkteam en sportschool komen in de nieuwbouw.

Dit jaar gaat SENS de vergunningen aanvragen, de verkoop begint eind van dit jaar of begin 2023, medio 2023 begint de bouw en de oplevering wordt halverwege 2025 verwacht.

De plannen zijn fors vertraagd en flink gekrompen. Aanvankelijk ging het om 175 woningen (11 woonlagen – later teruggebracht naar 7) en oplevering in 2021.

De voorgeschiedenis:

Deel dit artikel:

26 reacties

 • Wim Schipper

  Zo zonde van die mooie wijk. Woontorens van zeven verdiepingen hoog. Je zal ze maar in je achtertuin krijgen. Sterkte voor alle gedupeerden.

  • C. Slegers

   Door deze reactie maak je jezelf onsterfelijk belachelijk. Totaal niet op de hoogte van de situatie maar wel een ongenuanceerd commentaar leveren… Weer typisch iemand die aan het NIMBY syndroom lijdt en dat terwijl het niet eens over z’n eigen achtertuin gaat.

   • Beste, over belachelijk gesproken, lees uw eigen reactie! Drie tot vier hoog is hoog genoeg voor in deze geweldige middenklasse wijk! Wim Schipper heeft volkomen gelijk en gevoel voor esthetiek!

 • P. Hoogkamer

  En weten de kopers dat ze niet over de busbrug kunnen 7×24….
  er 1 ontsluitingsweg is de de rondweg belasten.
  In de file staan bij de rotonde westerkoog.
  Netzo als nu al bij het nog niet opgeleverde plan Bannehoven in de file tot het Tankstation. Duur appartement maar dan heb je net niks… of krijgen de bewoners een eeuwig durend OV abbonement van de ontwikkelaar?

  • Piet Davon

   Meneer Hoogkamer de meeste bewoners van Westerkoog hebben de busbrug liever dicht. Het is juist een nadeel dat deze over het algemeen open is. Verder is de ontsluiting van deze wijk juist een pre. Geen idee waar u uw aannames vandaan haalt. OV en fiets routes zijn trouwens ook prima geregeld. Niet alles hoeft gelukkig met auto gedaan te worden.

   • Ilse Philipsen

    Wat een onzin Piet, hier een bewoner van westerkoog die dit echt belachelijk vind. En nee ik hoef er niet en rij er niet met een auto over heen!
    Die 2x 2 uurtjes dat de busbrug is afgesloten slaat totaal nergens op.
    Ook het argument “ stikstof” is totale waanzin.
    Of die auto’s nou over de bus rijden of aan bij de kanten aan de bus brug staan te wachten met draaiende motor maakt geen bal uit.

    • Piet Davon

     Meningen kunnen en mogen verschillen. Er zijn altijd mensen die niet om de bomen langs de rondweg geven (bij 7×24 opening) worden deze grotendeels gekapt. En waarschijnlijk ook nooit een poging doen om deze weg over te steken. Ik woon liever in een groene wijk (met bomen) en zonder spitsverkeer en doorgaand verkeer, waar je veilig kunt oversteken.

   • Krijnen jaap

    Je zult maar werkzaamheden of tijden hebben niet niet met het ov te doen zijn

   • Peter Dorlijn

    Hear, hear, applaus voor de heer Davon.👍

   • Ruud van der Meer

    Fietsroutes in en door Westerkoog zijn compleet ruk. Toegang bij de Total, veel te smal. Rotonde Omgelegde Guisweg levensgevaarlijk. Kruising Glazenmaker – Wildeman – Westerkoogweg, aardige poging maar komende vanaf de Glazenmaker waardeloos. Op de Glazenmaker en Wildeman ben je als fietser vogelvrij. Fietstunnel naar Leliestraat veel te krap voor een doorgaande route. De enige doorgaande fietsroute is een hobbelige klinkerweg.

   • Beste Piet, stop met je onzin verkopen, juist de meeste bewoners van Westerkoog wensen dat de bus brug open gaat! Om duidelijk te zijn ik ben een Westerkoog bewoner van het eerste uur!

  • H. Winter

   Als de kopers bij de bouw van de wijk westerkoog zich hadden verdiept bij het kopen wisten ze dat er een weg gepland stond van de benzinepomp rechtdoor naar de toen te bouwen wijk westerwatering maar ipv dat gingen ze procederen en zo blijven we al 25 jaar steggelen over een brug

 • Bert Versteeg

  Wilt u onze mooie wijk niet zon afkraken meneer Hoogkamer?
  Ik herken uw kritiek niet
  Er zijn 2 ontsluitingswegen, de Binding niet meegeteld, de Wezelstraat is ook een ontsluiting!
  En in de file staan bij rotonde Westerkoog?
  Welke rotonde is dat?
  Er zijn 2 rotondes, bij de Total en bij de Binding en soms moet je even wachten maar dat is max. 2 minuten.
  De toekomstige bewoners komen in een mooie, rustige wijk te wonen met alle voorzieningen zoals winkelcentrum, huisarts,scholen, apotheek, NS station, bushaltes, sportverenigingen in de buurt.

  • P. Hoogkamer

   Mooie Wijk ,…daar verschillen meningen over. fijn dat u het mooi vind.. en er prettig woont. vroeger had deze wijk de bijnaam Valiumdorp. is vast in de archieven nog wel iets over terug te vinden

   • Dimitrie Grinwis

    En hoe het vroeger genoemd werd, toen het nog gebruikelijk was om moeders en de kinderen in een kale, zielloze nieuwbouwwijk te dumpen terwijl manlief lange uren op het werk maakte en moeders daarom enige chemische steun nodig had om de dag door te komen zonder de kinderen ‘kwijt’ te raken, heeft wat voor binding met de huidige verkeerssituatie?

 • Jaap Meeuwsen

  24/7 niet over de busbrug ?
  Sinds wanneer is ie de hele dag / week afgesloten ?

 • Mooie goede plan, woontoren kun je meer gezinnen onderbrengen dan in laagbouw per M2. Dus een
  goed plan, woningnood is verschikkelijk hoog

 • A. Wempe

  Het is verschrikkelijk dat in een groene wijk met laagbouw ineens zonodig hoogbouw moet komen. In plaats van een paar huurwoningen en veel koopwoningen zou men veel beter geen koopwoningen maar huurwoningen en vooral sociale huurwoningen kunnen bouwen in de hoogbouw.

 • Frans Kwast

  Er is niks mis met hoogbouw! Bovendien is het de toekomst! Wat wil je straks met 18 à 20 miljoen inwoners op 41000 km2…

  • Bert Versteeg

   Helemaal mee eens!
   7 woonlagen zal helemaal niet misstaan in onze wijk, nu krijgt Westerkoog ook een skyline.
   Nederland is 41543 km2 waarvan 18,41% bestaat uit water dus er blijft ongeveer 32000 km2 land over en dat land moeten we zo goed mogelijk gebruiken.
   We moeten er op wonen, recreeren, ons verplaatsen en onze landbouwprocten, zuivel en vlees komen er vanaf.
   Daarom moeten we stoppen met poeslief achter Brussel en landverrader Timmermans aan te lopen en maling hebben aan het stikstofgedoe!

 • Rik Romijn

  Zo is het. Zo hoog als je mag/kan bouwen aub. Mensen willen een woning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *