Appartementen op De Sprong, bungalows langs Westerkoogweg

Na lang wachten is er dan toch groen licht voor nieuwbouw op de plek van de voormalige sporthal De Sprong in Westerkoog. Aanvankelijk was het plan om in 2019 al met de bouw te beginnen.

Er worden 118 appartementen gepland in complexen die maximaal 7 woonlagen hebben. Of er ook tien ‘semi-bungalows’ komen, hangt af van de plannen voor de Westerkoogweg.

Volgens wethouder Hans Krieger wordt het gebied “een modern en levendig wijkhart” met veel aandacht voor groen, “er zijn voldoende parkeermogelijkheden en ontmoetingsplekken voor de buurt.”

Sociale huur

Van de 118 appartementen is minimaal 30% sociale huur. De overige 70% bestaat uit middenhuur en koopappartementen. Het sociaal wijkteam en het buurthuis krijgen een nieuwe plek in het wijkcentrum.

Songül Mutluer zegt in het persbericht:

“Met 30% woningen in de sociale sector in beide projecten komen er voldoende sociale huurwoningen. Daarnaast gaan we specifiek voor ouderen bouwen, dichtbij voorzieningen zoals een buurthuis en een winkelcentrum zodat de inwoners van Westerkoog door kunnen stromen en zorgeloos oud kunnen worden in de wijk.”

Bungalows

De gemeenteraad moet nog beslissen over het plan dat ook voorziet in de bouw van tien semi-bungalows aan de Westerkoogweg. Deze worden alleen gerealiseerd als de Westerkoogweg niet aangepast wordt. Dat zal in het tweede kwartaal van 2021 duidelijk worden.

In juni 2017 werden de eerste plannen bekend, destijds zou het over appartementen in woontorens van 11 bouwlagen gaan, plus woningbouw op het voetbalveldje en langs de Westerkoogweg. Later werd het plan bijgesteld naar 175 woningen. Het voetbalveldje dat eerst ook op de nominatie stond om bebouwd te worden, werd later gespaard. De planning in de zomer van 2017:

“Ontwerp 2017, Bouwvoorbereiding 2018/2019 (waaronder bestemmingsplan wijziging) en dan de bouw medio 2019 tot eind 2020. De wijziging van het bestemmingsplan is nodig omdat het middengebied nu een ‘maatschappelijke’ invulling heeft (sporthal) en het moet ‘wonen’ worden.”

In het persbericht dat Zaanstad vandaag verstuurde wordt geen einddatum meer genoemd.

Drie fasen

Op de website van het project wordt 2022 als ‘startbouw’ genoemd en 2023 als opleverdatum. Daar wordt ook duidelijk dat er in drie fasen wordt gewerkt:

 1. Circa 78 appartementen met circa 55 koopappartementen en circa 23 huurappartementen in de sociale sector;
 2. Circa 10 semi-bungalows;
 3. Buurtcentrum met circa 40 huurappartementen.

Boven: impressie uit persbericht, onder tekeningen van de website va het project en eerdere impressies.

bron: website: centrumplanwesterkoog.nl
Deel dit artikel:

2 reacties

 • Henk Thesing

  De Gemeente heeft nu weer een centrumplan voor Westerkoog uit de hoge hoed getoverd. Als dit gerealiseerd wordt, gaan er weer heel veel mooie grote bomen gekapt worden en verdwijnt er weer veel groen.
  Het parkeerterrein bij de apotheek staat nu al bijna vol (o.a met auto’s van Salt) Hier komt nu bebouwing. Voor de bewoners zijn extra parkeerplaatsen nodig. Waar zijn voldoende parkeerplaatsen?
  Gaat er nu geparkeerd worden in de wijken rondom?
  Ik vraag mij af, zoals wordt verondersteld, of de bewoners van Westerkoog hierop zitten te wachten.

 • Karin Bakx

  Er werd eerst gesproken over half verdiept parkeren onder de twee flats van 7 verdiepingen. Of dat nu nog de bedoeling is, is niet te zien op de tekeningen. Als dat niet wordt gerealiseerd wordt parkeren zeker een probleem met minimaal 150 extra auto’s van bewoners die een plek moeten krijgen. Ik denk dat de meeste Westerkogers niet zitten te wachten op de nieuwbouw, maar wij hebben ook kinderen die graag een keer het huis uit willen. Dan zal er toch ergens moeten worden gebouwd om wat doorstroom te creëren. Overigens is wel de vraag of je stedebouwkundig gezien 25 meter hoog moet gaan bouwen in een wijk waar verder maximaal vier bouwlagen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *