Bromwaarschuwing: Schip op aggregaat meert 21:00 uur aan

Bij De Orkaan brengen we nieuws en soms proberen we het nieuws van morgen voor te zijn. Straks, rond 21:00 uur meert een schip aan in de Alaskahaven. Het aggregaat dat gebruikt zal worden staat garant voor een brom.

De afgelopen maand schreven we over de geluidsoverlast vanuit die Alaskahaven. Bewoners uit Westzaan en Zaandam hadden er dagen- en nachtenlang last van. Gemeente Zaanstad nam brom-klachten niet in behandeling: zij verwezen door naar de Omgevingsdienst, en die wezen op hun beurt naar Port of Amsterdam (het havenbedrijf).

De mensen van Port of Amsterdam namen de handschoen op. Zij beloofden op zoek te gaan naar een oplossing en te starten met geluidsmetingen ‘zodat we beter zicht krijgen op de overlastgevende bron en op basis daarvan mogelijk ook een oplossingsrichting kunnen vinden.’

Helaas meende het havenbedrijf voor het opzetten van die metingen meer tijd te hebben dan een kleine week. Het schip dat vanavond arriveert zal nog niet meegenomen worden in de metingen en het onderzoek meldde de woordvoerder:

‘De apparatuur is niet direct beschikbaar, we werken hard aan een oplossing maar dit komt te vroeg. We hebben contact met TMA Logistics en hopen voor nu op gunstige wind.’

De woordvoerder benadrukt dat omwonenden die overlast ervaren klachten kunnen mailen naar Port of Amsterdam via dit formulier of kunnen bellen naar  020 523 46 00, optie 2.

In de afgelopen jaren kwamen er weinig klachten binnen (wellicht zijn die bij de Omgevingsdienst of Zaanstad terechtgekomen).

Een lezer stuurde ons deze nachtelijke brom:

Overlast van schepen in de haven is niet nieuw. Eind september was dit ook het geval. Toen ging het om een stationair draaiende motor met een toon die niet te tackelen valt. De oorzaak lijkt in veel gevallen een aggregaat te zijn waarmee op het schip stroom wordt opgewekt.

Lees ook:

Door: Merel Kan, de foto is van Jeroen Gigengack

Deel dit artikel:

13 reacties

 • B. Bosschieter

  Ondertussen valt in het Parool te lezen dat om woningbouw in Havenstad Amsterdam mogelijk te maken er wordt geschoven met overlastveroorzakende bedrijven in – u mag raden – welke richting. Op de kaart van de gemeente Amsterdam valt Zaanstad kennelijk buiten beeld. Of telt niet mee. Of de gemeente Zaanstad staat inmiddels toch al bekend als laks en alles pikkend van de Amsterdamse haven. Er is dus nog meer in aantocht….

 • A. Kohlberg

  met andere woorden, voorlopig word er niks aan gedaan….
  daar gaat je nachtrust en gezondheid..

 • J Everaerts

  Het zal de Boston zijn net afgemeerd in de Afrikahaven bij de O.B.A de kolenboer.

 • Jaap Veldman

  En maar zeuren over een beetje lawaai . Ik kom van de binnenvaart en sliep als kind boven een draaiende motor . Sliep heerlijk .

  • Jan Mulder

   Ja N=1! U bent zoals u zegt zo opgegroeid. De meeste mensen niet. Dus logisch dat het voor de meeste mensen wel een probleem is en voor u niet.

  • Nel Ly

   Het is niet een “beetje lawaai”
   Nee het stelt niet veel voor maar het is een heel indringen diepe lage bromtoon.
   Het is een toon die niet thuishoort in huis en is soms wel en soms niet aanwezig.
   Ik ben al blij dat ik EINDELIJK weet waar dit geluid vandaan komt.
   Zo klaag ik bijvoorbeeld niet over de vliegtuigen die volgens vele te veel geluid maken, dit hoor ik eerlijk gezegt niet eens omdat ik daar mee ben opgegroeid. Maar deze bromtoon is relatief nieuw voor mij en is echt erg vervelend. Je kan je er ook niet voor afsluiten omdat dit binnenhuis hoorbaar is.

 • Aaf Aafjes

  De OBA ligt al sinds de jaren 60 aan de Westhaven en Sonthaven. Afrikahaven ligt kolenoverslag De Rietlanden

 • d siebeling

  maar was het nou raak afgelopen nacht?

 • Gerrit Hoef

  Zeer lage bromtoon, niet bij iedereen in huis hoorbaar.
  Mijn vrouw hoort het bijvoorbeeld niet, ikzelf wel.
  Dit speelt al veel langer.
  Hoorbaar Bij Teakhout, en ik vermoed zelfs tot in Wormerveer waar ik exact de zelfde bromtoon heb waargenomen bij iemand anders thuis.

 • JP de Jong

  Bijzonder ik mag voldoen aan allerlei eisen en regels apk geluid etc etc maar in de haven mag alles? Ik woon in een Industriegebied zeker net als in Velsen kabel te kort? En waarom meet apparatuur? Gewoon even luisteren ook naar je bewoners! Stapelgek word je van de herrie is het geen boot is het wel een racer of getoeter en stationair draaiende vrachtwagens ja ook snachts of beter juist snachts wordt al erger een beetje handhaven kan geen kwaad

 • Karin Singeling

  Ik dacht al, zou ik tinnitus hebben… gelukkig is het een bromschip…

 • Dorothe Grooten-Wendt

  Bromschip? Bromvliegtuigen ,bromtreinen,bromvrachtwagens .O ja en een bromfiets is er al jaren .Nog een vergeten ,de brom windmolen .Het is maar waar je op let.Men kan het vervoer stilleggen ,zodat de consument niks meer te kiezen heeft.Hoe zou de wereld er dan uit gaan zien ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *