Cultuurcluster: oplevering eind 2020, ingebruikname in 2021

Vorig jaar ging Zaanstad nog uit van een opening van het Cultuurcluster in 2019. Na problemen met de aanbesteding en vertraging door het referendum wordt nu gestuurd op oplevering in het laatste kwartaal van 2020 (tenzij het referendum roet in het eten gooit).

De ingebruikname is daardoor verschoven naar begin 2021. De bouw kan op z’n vroegst eind van dit jaar beginnen. Voor de bouw wordt 2 jaar gerekend. En na oplevering is er nog een periode van zo’n drie maanden nodig voordat het in gebruik kan worden genomen.

Bij de aanvraag voor het extra krediet in januari van 2017 werd nog uitgegaan van een begin van de bouw in 2017. In december 2019 zou het gebouw moeten worden geopend. In juli 2017 werd uitgegaan van oplevering eind 2019 en ingebruikname in 2020.

In oktober 2017 werd de opleverdatum uitgesteld naar het voorjaar van 2020 en de ingebruikname in de zomer van 2020 verwacht. Ook in de laatste Inverdanplannen (18.1; april 2018) werd het eerste kwartaal van 2020 nog als opleverdatum genoemd.

Maar ook dat lijkt niet haalbaar. Eén van de potentiële bouwers informeerde bij de gemeente of het opschuiven van de aanbesteding ook gevolgen zou hebben voor de opleverdatum. Dat klopte volgens de gemeente die “referendum perikelen” als de oorzaak aanwees. Woordvoerder Sebastiaan Hoek bevestigt dat “afhankelijk van het referendum en besluitvorming in de raad” inderdaad nu uitgegaan wordt van het vierde kwartaal van 2020.

Daarna is ongeveer drie maanden nodig voordat het gebouw publiek kan ontvangen.

Meer vertraging – of zelfs afstel – is ook mogelijk. Zo kan een referendum negatief uitpakken terwijl de nieuwe raad kan besluiten er vanaf te zien. Als er geen bouwer gevonden wordt of opnieuw extra krediet moet worden verleend levert dat ook vertraging op. Daarnaast loopt er nog een bezwaarschriftperiode (tot medio mei) en kan de bouw van Icoon 3 problemen opleveren.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Anne

  Stoppen met die handel, gaat alleen steeds meer geld kosten, Zoals het nu is , is het goed, Besteed dat geld maar aan belangrijkere zaken , Anne Prijs

 • Rudo Goudkuil

  De verhoging van de kosten is te juist te wijten aan zaken zoals het referendum. Dankj aan het cultuurklutser. Elke uitstel zal meer kosten gaan geven. Daarom niet langer wachten en zo snel mogelijk beginnen aan dit fantastisch project

 • Martijn

  Uitstel is hopelijk afstel.

 • Evert Wesselse

  Ik hoop van harte dat het referendum roet in het eten gooit,
  Laat er zoals gesuggereerd dan een congrescentrum, mogelijk in combinatie met een nieuw Zaantheater voor in de plaats komen, dan weet je zeker dat het zowel voor bijzonder als algemeen nut wordt ingezet
  Een zeer verontrustte Zaankanter

 • Wat de Gemeente er (onder meer) niet bij vermeldt is dat het referendum en (naar gelang de uitkomst en daarop genomen besluiten) de aanbesteding al láng hadden kunnen plaatsvinden, als zij:
  – het referendum bij ons eerste verzoek (jaren geleden) zélf had uitgeroepen
  – het vervolgens niet zo nodig eerst (voor veel geld) had laten onderzoeken op referendabelheid
  – het verzoek vervolgens niet – ondanks dat de uitkomst was dat het wel degelijk referendabel was – alsnog had afgewezen
  – vervolgens ons bezwaar daarop niet had afgewezen, waarmee ze ons dwong om naar de bestuursrechter te stappen
  – na de uiteindelijke terechtwijzing door de bestuursrechter ons niet eerst alsnog de hele referendumprocedure (handtekeningen op laten halen etc.) had laten doorlopen maar dan wel zelf een referendum had uitgeroepen.
  – niet vervolgens (en zelfs) het besluit om een referendum te houden tot na de verkiezingen aan een volgende raad had overgelaten.

  Een en ander er van uitgaande dat er dan wél een bouwer zou zijn gevonden die het voor dit “schamele bedrag” had willen bouwen en het risico had willen nemen…

 • Anne

  Het wordt elk jaar prettiger om te leven in de Zaanstreek en ik werk daar al jaren heel graag aan mee vrijwillig en betaald. Het cultuurhuis en de Zaankanters die dat inhoudelijk vorm kunnen gaan geven zal ongetwijfeld een bijdrage leveren aan prettiger leven in onze leefomgeving. Ik hoop dat de Zaankanters die willen gaan werken in het Cultuurhuis zich presenteren met wat ze willen gaan doen en ik hoop op adhesie vanuit de Zaanse cultuur. Het gaat echt niet alleen over een gebouw wat geld kost. Het gaat om wat er in dat gebouw gaat komen en kan gaan gebeuren. Anne de Jong 66 jaar ervaren Zaankanter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *