Morgenmiddag om 15:00 dient een uniek kort geding voor de Alkmaarse rechtbank. De redacteuren van de Holland Media Combinatie (waar ook Noordhollands Dagblad-editie Dagblad Zaanstreek onder valt), staat dan bij een kort geding tegenover eigenaar Telegraaf Media Groep (TMG) om een reorganisatie tegen te houden.

De reorganisatie betreft de aanstelling van nieuwe hoofdredacteuren. Gert Jan Oelderik en Ferdy Demmers, de directeuren van de regionale dagbladen van de TMG – de Holland Media Combinatie (HMC) – willen voor de verschillende titels Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en Gooi- en Eemlander aparte hoofdredacteuren aannemen. En daarnaast één algemene hoofdredacteur voor alle titels samen.

Oelderik en Demmers hebben het in een brief aan de Ondernemingsraad over het

“verplaatsen van het hoofdredactionele zwaartepunt vanuit het hoofdkantoor in Alkmaar naar de redacties in Alkmaar, Haarlem, Leiden en Hilversum en Amsterdam”.

De redactie vreest dat dit een kunstje is van de directie om de dagbladen uit elkaar te spelen: verdeel en heers. De directie “wil zich nadrukkelijker gaan bemoeien met de titels” aldus Janette Luichies, bestuurslid van de Stichting ondersteuning HDC Media, zaterdag in het Noordhollands Dagblad.

De krant is ook bang dat commerciële belangen de overhand zullen krijgen, de redactionele onafhankelijkheid is in het geding volgens de redactie.

Daarnaast bestaat er de angst dat de centrale redactie naar Amsterdam zal verhuizen. Nu al wordt het eerste katern van alle regio-kranten vooral uit Telegraaf-kopij samengesteld. Volgens de directie is deze vrees ongegrond.

Nu zit de centrale redactie in Alkmaar. Het is al jaren een haard van verzet tegen het hoofdkantoor in Amsterdam. De vorige hoofdredacteur Mike Ackermans moest in december 2013 het veld ruimen nadat hij in conflict was gekomen met de directie.

De krant zit jaar bijna twee jaar zonder hoofdredacteur. Maar meteen vijf nieuwe vinden ze ook te veel van het goede.

Het kort geding dient om 15:00 in Alkmaar. Vanwege de verwachte grote belangstelling heeft de rechtbank al besloten een grote zaal te betrekken.