Basisschool De Werf in Zaandijk wordt eindelijk gebouwd. En als het goed is, zou de school voor de zomervakantie klaar moeten zijn.

Eigenlijk had de school er al eind 2015 moeten staan, maar bezwaren en de daarop volgende aanpassing van de plannen zorgden voor forse vertraging.

De Orkaan schreef in mei 2014 voor het eerst over De Werf. Zaanstad en bewoners waren het niet eens over de plannen maar de gemeente hield voet bij stuk: de school kwam op de geplande plek. Te dicht bij de huizen volgens bezwaarmakers.

In 2015 stellen de bezwaarmakers dat de gemeente op geen enkel punt wil toegeven of rekening wil houden met de wensen van de bewoners. De omwonenden willen dat de school opschuift naar het noord-westen. De bezwaren maken weinig kans maar Zaanstad wil geen tweede Toermalijn en wint extra juridisch advies in. In 2016 wordt duidelijk dat Zaanstad de school toch op de oude plek wil handhaven. (wordt vervolgd onder de tekening)

In 2017 draait de gemeente bij: de Werf gaat trouwens niet draaien maar wel een stukje opschuiven. De gemeente werd weliswaar in het gelijk gesteld, maar de bezwaarmakers kunnen nog naar de Raad van State stappen en daar heeft Zaanstad geen trek in. Het gebouw gaat “drie meter richting het speelbos”.

De tijdelijke huisvesting komt op het voetbalveld achter de school. Het ‘meest positieve scenario‘ is volgens de gemeente (in 2017) is dat begin 2019 de school klaar is. De laatste planning gaat uit van mei 2019.

In maart 2018 wordt de oude school gesloopt.