De Werf wordt gebouwd (eindelijk)…

Basisschool De Werf in Zaandijk wordt eindelijk gebouwd. En als het goed is, zou de school voor de zomervakantie klaar moeten zijn.

Eigenlijk had de school er al eind 2015 moeten staan, maar bezwaren en de daarop volgende aanpassing van de plannen zorgden voor forse vertraging.

De Orkaan schreef in mei 2014 voor het eerst over De Werf. Zaanstad en bewoners waren het niet eens over de plannen maar de gemeente hield voet bij stuk: de school kwam op de geplande plek. Te dicht bij de huizen volgens bezwaarmakers.

In 2015 stellen de bezwaarmakers dat de gemeente op geen enkel punt wil toegeven of rekening wil houden met de wensen van de bewoners. De omwonenden willen dat de school opschuift naar het noord-westen. De bezwaren maken weinig kans maar Zaanstad wil geen tweede Toermalijn en wint extra juridisch advies in. In 2016 wordt duidelijk dat Zaanstad de school toch op de oude plek wil handhaven. (wordt vervolgd onder de tekening)

In 2017 draait de gemeente bij: de Werf gaat trouwens niet draaien maar wel een stukje opschuiven. De gemeente werd weliswaar in het gelijk gesteld, maar de bezwaarmakers kunnen nog naar de Raad van State stappen en daar heeft Zaanstad geen trek in. Het gebouw gaat “drie meter richting het speelbos”.

De tijdelijke huisvesting komt op het voetbalveld achter de school. Het ‘meest positieve scenario‘ is volgens de gemeente (in 2017) is dat begin 2019 de school klaar is. De laatste planning gaat uit van mei 2019.

In maart 2018 wordt de oude school gesloopt.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Paul Riteco

    ‘Bewoners’ als in twee …. Het plan dat zij wilden zou weer op andere bezwaren stuiten van omwonenden en zo kun je het nooit iedereen naar de zin maken. Maar je kunt rekken (dreigen?) tot je een ons weegt en de kinderen blijven zolang in een verouderd gebouw zitten. Door alle toestanden ben je ruim drie jaar en drie meter (!) verder en een miljoen naar ik meen armer aan procedures, extra kosten en vooral hogere bouwkosten. Er moest dus gesneden worden in de uitvoering, aankleding, het schoolplein, etc. En dat dus voor 3 meter. De huidige en toekomstige kinderen (voor 50 jaar?) hebben daar dus de nadelen van. En voordat iemand weer ‘die overheid’ daar de schuld van geeft, het gaat dus om een paar individuele bezwaarmakers. Je kunt het dus, zie boven, nooit iedereen naar de zin maken ….

    • Christa

      Als 1 van de 5 bezwaarmakers wil ik toch even reageren, want’die overheid’als in de gemeente Zaanstad jaren geleden in gesprek was gegaan met de bewoners en niet pas nadat de rechter dat tegen ze had gezegd, had de school er allang gestaan. Na 1 gesprek was er een alternatief waar wij als bewoners positief in waren, maar door aannames van achter het bureau, 2 projectleiders verder, leugens over de alternatieven zijn we jaren verder. Je zou denken na de Toermalijn, een ezel stoot zich niet….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *