Dealen, vechten, schieten… buren Veldpark zijn het zat

Omwonenden van het Veldpark in Zaandam hebben er genoeg van: dealen, fikkiestoken, geluidsoverlast, schietpartijen, poepende mannen, getrommel, schreeuwen, vechtpartijen en andere overlast.

De gemeente heeft camera’s geplaatst en zoekt opvang. Maar bewoners willen meteen maatregelen. Desnoods het park ’s nachts afsluiten.

Eén van de buurtbewoners, dhr Beugeling, spreekt vanavond in bij de gemeenteraad van Zaanstad namens de bewoners van de Brusselsestraat in Zaandam. Hieronder zijn tekst:

“Al ongeveer 6 jaar ervaren wij vanaf half maart tot eind oktober tussen 14:00 uur tot diep in de nacht ernstige overlast van deze groep mannen.De schreeuwende mannen nemen een groot gedeelte van het park in bezit. Dit gedeelte ligt tegen onze straat aan, slechts gescheiden door een strook bomen en struiken.

In september 2019 hebben wij onze klachten gedeeld met de wijkmanager en de wijkagent.De wijkagent zorgde er vervolgens voor dat de groep zich verplaatste naar de andere kant van het park. Dat scheelde enorm in de overlast. In de winter werd er door de schreeuwende mannen op die plek een tent gebouwd. In de tent stond een kachel. Regelmatig hoorden en zagen wij de mannen bomen kappen in het park voor de kachel. Een maand later bouwden zij een tweede tent.

Tijdens de lockdown werden de tenten door handhaving gesloopt en werd er een camera geplaatst als hulpmiddel voor het handhaven van de Corona-maatregelen.

De mannen verplaatsten zich vervolgens weer naar hun oude hangplek buiten het zicht van de camera’s waardoor de overlast weer grensoverschrijdend toenam.

Als wij willen slapen dan zetten wij eerst onze wekker en vervolgens bellen wij de politie, na de komst van de politie stopt over het algemeen de overlast. Bij erg mooi weer gaat het echter tot diep in de nacht door.

De overlast bestaat uit:

 • Langdurig hard schreeuwen, hard zingen en trommelgeroffel
 • Harde versterkte muziek
 • Ontlasten in de bosjes, zichtbaar vanaf de Brusselsestraat
 • Hoge frequentie van drugs dealen en gebruiken
 • Illegale bomenkap en kampvuren met als gevolg veel rook en stank overlast
 • Schade aan flora (nieuwe paden waardoor vernieling bomen en planten) en fauna (verstoring leefgebied vogels)

Daarnaast is dat gedeelte van het park een onveilige plek geworden waar iedereen met een grote boog omheen loopt, voorbeelden:

 • De grote groep herrie-makende mannen is erg intimiderend
 • Een maand geleden was er een schietpartij
 • Twee weken geleden was er een enorme vechtpartij tussen rivaliserende groepen
 • De groep houdt zich niet aan de Corona-maatregelen
 • Daarnaast geven de kampvuren in deze droge tijd een onveilig gevoel

Raadslid Geert Rijken heeft donderdag 4 juni in deze raad de situatie nog eens toegelicht. Het antwoord op zijn vragen door wethouder Hans Krieger laat zien dat het college de situatie herkent. Achter de schermen zijn wel acties gaande en daar zijn wij zeer blij mee. Deze acties zijn echter gericht op de lange termijn.

Wij hebben behoefte aan acties op korte termijn. Wij stellen voor om de komende zomerperiode het park tussen 22:00-07:00 uur te sluiten en het preventief in beslag nemen van geluidsapparatuur en trommels.Als dat niet tot de mogelijkheden behoort, kunt u er dan voor zorgen dat de groep zich weer verplaatst naar de overkant van het park waar de overlast voor omwonenden een stuk minder is.

Wij willen iedere nacht rustig kunnen slapen en overdag lekker in ons park kunnen wandelen. Door op korte termijn slagkracht te tonen neemt bij ons het gevoel weg dat wij als bewoners als Collateral damage worden beschouwd. Zaanstad verdient een drugvrij park waarmee het imago als veilige stad ook daadwerkelijk zichtbaar is.


Dit schreef De Orkaan eerder over de situatie in het park:

 

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Kick van der Horst

  Een park hoort een mooie veilige plek te zijn waar je met je hondje of je kindje van het groen en de bloemen kunt genieten. Punt.

  • P de Bruin

   Helemaal gelijk Kick, Dit park is ONVEILIG zeker in de avonduren. De fietspaden zijn wel verlicht maar de bosjes staan erg dicht langs de paden waardoor overzicht het overzicht naast de paden onmogelijk is. Kan me heel goed voorstellen dat mensen het park ontlopen, echter als je daar woont kan dat moeilijk zeker wat betreft de geluidsoverlast.

 • Martin Meuleman

  Goed dat er wordt ingesproken. Als mede buurtbewoner is de situatie zeer herkenbaar. Het vraagt tegenwoordig moed om in het park nog te recreeren. Sws kun je kinderen niet meer de ruimte geven om er vrij te spelen.Het park is feitelijk overgenomen en niet meer van de hele Zaanse gemeenschap. Daarnaast zijn de vernielingen, verwaarlozing is zichtbaar in het park, temeer omdat het als openlucht toilet wordt gebruikt.

  Ik snap dat het voor de gemeente lastig is om de groep aan te pakken en te voorzien van een alternatief. Hoe treurig het ook is, als de belangen van het verzetsplantsoen zwaar tellen (waar de groep vandaan komt) dan mag het Veldpark ook een algemeen belang zijn waar aandacht voor kan zijn. Maar zes jaar overlast is denk ik wel voldoende om de groep weer te verplaatsen.

 • Ton ten Napel

  Voor 5 miljoen is het park opgeknapt en geopend door burgemeester Faber in aanwezigheid van nabestaanden van Burg in ’t Veld. En zie wat er van geworden is.
  Kermis, optredens, speeltoestanden, Dam tot Dam paviljoens en overlast gevende mensen. Ik zou die nabestaanden nu nietb graag het park willen laten zien. Mijn ervaring met de gemeente in een overlast situatie van jongeren in een portiek. Maken ze rotzooi dan zetten we een vuilnisbak. Die ze dus niet gebruikten. Wel blikjes cola (of sterke drank) er naast. Gemeente doe is niet zo kneuterig en los het op. Geef bewoners nu eens voorrang en wees creatief met oplossingen. Ik weet er nog wel een paar.

 • Jah Amber

  Is toch normaal in een stad dat er veel geluiden zijn door deze zeikerds kan ik straks weer meer gemeente belasting betalen omdat er om de haverklap een handhaver opnaf wordt gestuurd misschien kunnen de omwonenden beter verhuizen naar een rustig dorpje dan kunnen de overlastzwervers hun woningen betrekken

 • Rene Minnebo

  Jah,

  Je loopt te zeiken over de gemeente belasting maar bedenk wel ff dat het om een groter geheel gaat en niet alleen maar over gemeente belastingen. Die is trouwens dit jaar met 1 euro nog wat per maand omhoog gegaan tov vorig jaar dus waar lul je nou over. Ga zelf verhuizen naar een gemeente waar de gemeente belastingen lager zijn.

  Denk ff na voordat je wat post.

 • Martin Meuleman

  Goh wat jammer dat Jay Amber zo regaeert. Bij deze ben je van harte uitgenodigd om met je tuinstoel eens een middag en avond in het park te vertoeven. Wel opletten voor rondvliegende kogels, racende scooters of zelfs auto’s en of vechtpartijen. Het kan toch niet vanzelfsprekend zijn dat we in deze gemeente wetsovertredingen en overtredingen van de noodverordening gewoon toestaan.

  Wel enige verbazing over de lauwe reactie van de Raad. Het zou goed zijn als de raadsleden zichzelf permiteren om ook eens een wandeling in het park te maken. Kreeg nu niet de indruk dat de raad het college tot spoed gaat manen wat aan de situatie te doen.

 • Ramon Slamburg

  Niemand zit te wachten op poepende junks voor zijn huis. Het gaat al jaren zo, van kwaad tot erger. Weg met die troep.
  Zo’n steeds groter wordende groep junks en dealer moet lekker de stad uit.

 • Bert Schaap

  Het valt mij op dat tegenwoordig probleem gevallen, weggezet worden als kwetsware mensen, zodat de zachte heelmeesters mentaliteit, als de oplossing gezien wordt.Met andere woorden, er wordt niets aan gedaan.
  De stille burger, die er elke dag gewoon last van heeft, wordt bijna als een storende factor gezien.
  Zet illegalen gewoon de grens over, of verwijder ze in dit geval. Doe iets.

 • Ingrid

  De Gemeente hoeft niet voor onderdak te zorgen voor deze figuren, want ik ken er sowieso een paar van wie ik weet dat ze een woning hebben. Het gaat hier om drank- en drugsverslaafden. Eerst liep ik er nog rustig langs, maar de laatste weken waag ik me er niet meer in de buurt. Toch triest, woon je naast een mooi park maar kan je er niet van genieten. Ik hoop dat er snel een oplossing komt, zonder dat het probleem alleen maar verplaatst wordt.

 • hans van loo

  Misschien is er nog wel een geschikte locatie denkbaar…aan het Smeet te Westzaan.Nota bene met kost en inwoning Wat wil je nog meer ?

 • Sonny Plein

  Na alles gelezen te hebben, merk ik dat niemand weet wat hieraan ten grondslag ligt.
  Niemand vraagt zich af waarom de mannen zich met zo velen in het park ophouden.
  U heeft het allemaal steeds over menselijk uitwerpsel in het park, iets dat ik nooit tegengekomen ben tijdens opruimen van hun troep.
  De meeste junks zijn witte mensen die hun troep gaan kopen en weer huiswaarts vertrekken.
  Het bericht over een schietpartij en rivaliserende bendes kan naar het rijk der fabelen worden verwezen.
  Mag ik u allen erop wijzen dat zeker 70% van de mannen een baan hebben.
  Mag ik u erop wijzen dat recreanten buiten de groep nooit zijn aangevallen of mishandeld is in het park.
  Ik zal en mag het niet ontkennen dat er gedeald en alcohol genuttigd wordt.
  Ja, er wordt inderdaad onnodig voor overlast gezorgd terwijl dat helemaal niet nodig.
  Er is meerdere keren aan de politie gevraagd de kopstukken die het voor de rest verpesten uit het park te weren.

  Ze hebben een onderkomen maar de smerige politiek dat over hun hoofd gevoerd wordt, weten geen van jullie.
  Ze hebben net als alle bevolkingsgroepen recht op een sociaal onderkomen waar ze niemand tot last hoeven te zijn.
  Het college van B&W heeft besloten dat het probleem zich door natuurlijk verloop zal oplossen.
  Dan hoeven zij zich niet te verantwoorden voor de hypocriete streken die ze uitgehaald hebben met deze mannen
  Jullie kunnen beter daarover vragen aan de gemeente stellen en dan pas conclusies trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *