Drukkerij van Dagblad Zaanstreek sluit

Vier van de tien drukpersen van het Telegraaf-concern, waaronder alle persen in Alkmaar, worden afgestoten. Dat betekent dat ook Dagblad Zaanstreek niet meer in Alkmaar wordt gedrukt.

Of de Zaanse krant op de persen van De Telegraaf gaat worden gedrukt is nog maar de vraag. Ook in Amsterdam bij de Telegraaf aan de Basisweg verdwijnen drukpersen. Het is mogelijk dat een deel van het drukwerk elders wordt ondergebracht.

Het Financieele Dagblad meldt dat er nog niets bekend is over de ‘zaktijden’ van de kranten die elders gedrukt gaan worden. De ‘zaktijd’ is het moment dat de laatste pagina naar de drukkerij moet. Meestal ligt dat rond 23:00. Als een krant verder weg gedrukt gaat worden of op een drukpers die ook voor andere kranten wordt gebruikt kan dat een vroegere druktijd opleveren. Het wordt dan lastig om het laatste nieuws mee te nemen.

De sanering betekent dat in Alkmaar 83 mensen hun baan verliezen, in totaal (inclusief Amsterdam) gaat het om 168 volgens het Noordhollands Dagblad.

De voorganger van Dagblad Zaanstreek, De Typhoon, werd in Zaandam gedrukt. Hieronder een foto (Gemeentearchief Zaanstad) van drukkerij Stuurman (hoek Westzijde – Herengracht) uit 1960 met een reclame voor De Typhoon in de etalage.

Later kwam hier Blees kantoorbenodigdheden. Links het grote pand van Bischoff op de hoek van de Stationsstraat en de Westzijde.

stuurman 1960

De drukkerij verhuisde eerst naar Haarlem toen De Typhoon naar Damiate (Haarlems Dagblad) ging, en later dus naar Alkmaar.

Orkaan-lezer Ad van den Berg stuurde een mooie aanvulling. Na de opening van het Typhoongebouw werd de krant aan de Zeemanstraat gedrukt. In 1972 verhuisde de zetterij naar Damiate Pers in Haarlem. Hij stuurde ook twee onderstaande herinneringen aan dit bedrijf: een prachtfoto van de zetterij:

zetterij kopie

En de voorkant van zijn perskaart (De Orkaan heeft er zelf ook nog één uit 1973, die gaan we in de schoenendoos zoeken).

perskaart kopie

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *