Europese School op Overtuinen-terrein

Als Zaanstad de vestigingsplaats voor de nieuwe Europese School wordt, moet die op het Overtuinen-terrein komen: het terrein van het oude BPV-veld tussen de Provincialeweg en het Verkadeterrein.

De vestiging zal ten koste gaan van de bouw van 120 woningen. POV-raadslid Harrie van der Laan die zich op Twitter verheugd toonde over de opheffing van de geheimhouding verwacht schadeclaims vanwege het niet doorgaan van een deel van de bouwplannen.

In de Verkadebuurt die op deze plek is gepland waren oorspronkelijk 470 woningen gepland: appartementen, grondgebonden woningen met een tuin, rug-aan-rugwoningen en ‘stadswoningen’ (afbeelding onder). Een ontsluitingweg voor Verkade was dwars door die wijk gepland.

Naast BPV waren er vroeger ook houtloodsen en bedrijven op het terrein gevestigd. Op het terrein ligt ook de Verkadevilla die vandaag gemeentelijk monument is geworden.

De Verkadewijk was één van de 16 snelle woonprojecten waarvan Zaanstad beloofd heeft uiterlijk dit jaar met de bouw te beginnen.

Geheimhouding

Waar de school precies komt, wordt vandaag om 12.00 uur bekend als de stukken openbaar worden gemaakt. Dat is een opmerkelijke keuze, de geheimhouding liep namelijk vannacht om 00.00 uur al af, maar op dat moment werden er geen stukken openbaar gemaakt.

De discussie rond de Europese School in Zaanstad ging vooral over de geheimzinnigheid. Zaanstad besloot alle documentatie over plek en kosten supergeheim te houden, raadsleden kregen zelfs geen elektronische versies van de stukken te zien maar alleen papieren exemplaren die persoonlijk werden bezorgd. Dit in tegenstelling tot concurrent Alkmaar die de stukken in een vroegtijdig stadium openbaar maakte.

Hier de reactie van wethouder Hans Krieger op de plannen.

Lees hier alles over Overtuinen en de Europese School.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Perry van der Velden

  Een prestigeproject ten koste van minimaal 120 voor de Zaankanters broodnodige woningen. Geschuif met Rijkssubsidies en dwars tegen gemaakte afspraken met bouwondernemingen en toekomstige organisaties in op Overtuinen B. En dit terwijl er voor de Europese School andere locaties mogelijk zijn. Met een beetje creativiteit en gemeentelijke lef is het ministerie van OCW hier best voor te porren. Wat is belangrijker, wonen voor onze Zaankanters of een, voor het College van B&W Zaanstad, prestigeschool gevoed door de dwang, wil en macht van de Metropool Regio Amsterdam?

  • p.hoogkamer

   De Elite van de Europese School wil echt niet een nieuwe lokatie in Treurig Zaanstad.
   Buitenkuif blijft het bizar dat er 120 huizen geoffert worden voor dit plan.

 • E. Renkema

  En waar moeten dan die leerkrachten, personeel e.d. gaan wonen??? In die 120 huizen die NIET gebouwd worden?

 • Harry van Nek

  Inderdaad zoals door voor noemden gezegd de woningbouw door laten gaan en niet prestige projecten. Wethouder Songul Mutluer hoe denk jij hierover. Je gaat waarschijnlijk naar Den Haag. Laat dit schoolproject niet doorgaan. Is waarschijnlijk het stokpaardje van D66.

 • Ton Brekelmans

  Het probleem wordt nog groter dan we nu kunnen overzien.
  Er zullen ongetwijfeld nog schadeclaims komen, maar daar wil het College nog even niets van weten en blijft in de ontkenningsfase.

  Daarnaast worden er 120 minder woningen gebouwd, waaronder 36 met een sociale huur en zal de vraag naar woningen verder toenemen.
  Het zullen niet alleen de leerkrachten zijn die naar woonruimte gaan zoeken, maar ook ouders van de kinderen die daar naar school zullen gaan.

  Met een verdere druk op de al schaarse woningmarkt en nog langere wachttijden voor starters tot gevolg.

  Opvallend was natuurlijk de rol van wethouder Songul Mutluer en haar PvdA.
  Als wethouder wonen zou je dit niet willen, maar kennelijk had ze het toen al te druk met haar campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer.

  En voor wie het niet weet, hieronder de voor en tegenstanders van de Europese school, zoals de stemming in de raad van 21 januari 2021.

  Voor: VVD, PvdA, D66, GL, CDA, LZ, DENK en CU
  Tegen: POV, ROSA, DZ, PVV, SP en PvdD

 • Er moest een extra school in oud West komen omdat de nieuwe school voor Et Buut ende Wester Kim al te klein zou zijn. Er is een voornemen om deze nieuwe school op het parkeer terrein bij Dirk van de broek te bouwen.het voorstel uit de wijk om de school in het nieuwe plan Overtuinen te bouwen werd van tafel geveegd omdat dit ten koste zou gaan van de nieuw tebouwen huizen en omdat de nieuw bewoners niet naast een school zouden willen wonen. En nu zou er een school gebouwd gaan worden tussen de woningen in het plan inverdam. Onbegrijpelijk dat de bewoners van Oud West zo voor de gek gehouden worden.

 • Martin de Ruiter

  Oh, project Overtuinen? Dat geen project is toch? Er is al 20 jaar geen enkele beweging geweest op dat terrein. Alleen maar hekken hekken en nog eens hekken. Laat er alsjeblieft iets komen waar Zaanstad trots op kan zijn. Er wordt genoeg gebouwd momenteel in Zaanstad dunkt me. Zorg er voor dat Zaanstad iets krijgt waar het trots op kan zijn. Weg met de middelmatigheid !! Als je dat niet doet blijf je voor eeuwig een forensenstadje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *