Happinez-chaos… was dat wel legaal? (Ja dus… incl. zen-filmpje!)

Echt, echt  ‘zen’ wilde het maar niet worden bij het Happinez-festival op het Hembrugterrein het afgelopen weekend.

Rijen, wachten, rijen, wachten…. Volle bussen en bussen die niet kwamen, parkeerproblemen en als gevolg daarvan mensen op de rijweg.

Gevaarlijk, maar nog net geen echte ongelukken voor zover wij weten.

Maar had het festival eigenlijk wel georganiseerd mogen worden? Na ons positief geladen filmpje tikken we verder over de vreemde vergunningverlening….

Positief

Een vergunning hadden ze van de gemeente gekregen. En tegen die vergunning kon je ook bezwaar maken. Beetje jammer alleen dat de vergunning pas op 10 mei werd gepubliceerd, op dag 1 van het festival. De kans dat een bezwaar gelezen, laat staan behandeld of gehonoreerd zou worden was gelijk aan ‘0’ (nul).

Vreemd genoeg had Zaanstad ‘al’ op 1 mei een positief besluit genomen, maar toch nog even 10 dagen gewacht om het te publiceren. De vraag is wanneer die vergunning ingediend is (en had moeten worden). We onthullen het onder de vergunning.

Gezien de omvang, plek en duur van het festival hebben we hier te maken met een evenement in de B of C categorie. De vergunning voor zo’n evenement moet “minstens veertien weken van tevoren” worden aangevraagd volgens Zaanstad (januari dus). Als dat gebeurd zou zijn vraag je je natuurlijk af waarom het dan tot 1 mei duurt voordat er een beslissing valt en nog eens 10 dagen voordat die gepubliceerd wordt.

(Dat ze die tijd nodig hadden om alles in goede banen te leiden, lijkt ons onwaarschijnlijk, dan was het namelijk geen chaos geworden.)


UPDATE: Volgens Zaanstad was de vergunning op tijd ingediend maar was die incompleet en er zijn diverse verzoeken voor aanvullingen en aanpassingen gedaan. Uiteindelijk is de vergunning ‘verleend’ op 24 april en was de ‘eerst volgende publicatiemogelijkheid’ 1 mei. Dat klopt overigens niet met de data op de online publicatie zelf, daar is sprake van een besluit op 1 mei en een publicatie op 10 mei. (Publicatie is trouwens niet verplicht volgens Zaanstad.) De gemeente gaat nog kijken naar wat er mis is gegaan met de verkeersmaatregelen.


Zaanstad heeft een reputatie op het gebied van evenementen laat aankondigen. Bij het laatste LINDA-festival verleende Zaanstad de vergunning twee dagen voordat het festival begon maar publiceerde die pas twee dagen daarna. Bij een kickbox-evenement werd op de valreep een vergunning verleend (nadat De Orkaan gevraagd had of er wel een vergunning was). Bij een vuurwerkshow in ’t Veldpark in 2016 kregen omwonenden twee dagen vooraf pas te lezen dat die show werd gegeven, bezwaar maken was zinloos. De vergunning voor de herdenkingen van 4 mei 2019 was vlak voor de datum verleend, publicatie had geen zin meer volgens de gemeente. De Kortebaandraverij van afgelopen zaterdag (11 mei) werd op 8 mei bekend gemaakt.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *