Het besluit van de gemeenteraad in Wormerland over de locatie van de nieuwe tennisaccommodatie, op het Spatterterrein of het IJsbaanterrein, wordt uitgesteld. Eigenlijk zou op 14 november een keuze worden gemaakt, maar de onderzoeken over de geluidsoverlast van de padelbanen zijn nog niet klaar.

Op 31 oktober is er wel nog een ‘voorronde’ van de gemeenteraad waarbij de voor- en nadelen van de twee alternatieven worden besproken. De plannen hebben veel stof doen opwaaien in het dorp.

De vergelijking van de voor- en nadelen die in opdracht van B&W is gemaakt, en die nu al te zien is op de gemeentelijke website, is in ieder geval anders dan de voor- en nadelen die Dick van Blokland en GroenLinks raadslid Elly Fens op 26 september bij de presentatie van hun alternatieve plan lieten zien.

Berekingen ‘niet realistisch’

De punten van het plan van de gemeente op het IJsbaanterrein kleuren 16 keer groen en één keer rood. Bij het plan op de Spatterstraat is 12 keer rood en één keer groen. Ook zijn er gele vlakjes, die kleuren betekenen niks volgens B&W: het “is geen waarde oordeel“.

De voordelen van de grote sportaccommodatie op de Spatterstraat zijn groot volgens GroenLinks: voordeliger, minder geluidsoverlast, handiger parkeren, meet natuurbescherming en veel goedkoper.

Volgens de gemeente komen de financiële berekeningen van GroenLinks voor het alternatieve plan B zo veel lager uit door meerdere aspecten die niet realistisch zijn. Zo wordt er in plan B uitgegaan van het behoud van de tennisbanen, maar die zouden al zijn afgeschreven en moeten volledig worden vervangen. Daarnaast gaat plan B uit van het beroep op vrijwilligers om een nieuw clubhuis te bouwen, maar dat is volgens de gemeente niet geloofwaardig. Ook zou de bouw van de drie verschillende sporthallen, waaronder een padelhal, kostenverhogend werken door de aanleg van installaties en het geveloppervlak. 

Stedenbouwkundig ‘onmogelijk’

De (geheime) financiële berekening van de gemeente zou een tekort aantonen van zo’n € 7.900.000 voor Plan B. Plan A, op het ijsbaanterrein, zal juist een overschot van € 4.790.000 opleveren, waardoor er zelfs nog ruimte is voor investeringen in bestaande sportlocaties, zoals WSV’30 en GroenGeel.

De berekeningen van beide partijen schelen dus op het gebied van Plan B €15.000.000. Volgens GroenLinks zal het terrein op de Spatterstraat met 120 woningen ongeveer € 2,5 miljoen gaan kosten en volgens de gemeente zal dit rond de € 17.400.000 uitkomen. 

Naast de financiële voordelen van het plan op het ijsbaanterrein, volgens de gemeente, is dit plan ook veel voordeliger op andere aspecten. Zo zou Plan B op de Spatterstraat stedenbouwkundig helemaal niet mogelijk zijn. De omvang van het plan past namelijk helemaal niet in de beperkte ruimte. Ook zou de hoogbouw die geopperd wordt in plan B niet wenselijk zijn: “de wooneenheden tegen de sporthallen stralen geen kwaliteit uit, de omgeving oogt onveilig.”

Ook is Plan B niet toekomstbestendig, en er is geen ruimte voor uitbreiding in de toekomst.

Reactie GroenLinks

“Eigenlijk gaat er van alles mis met deze hele vergelijking tussen het plan op het IJsbaanterrein en het plan op de Spatterstraat”, vertelt Karen Schoonheim, fractievoorzitter van GroenLinks Wormerland. “Ten eerste behandelt de matrix alleen de plannen van de sportaccommodatie op het IJsbaanterrein zonder de woningen en sporthal die dan ook op de Spatterstraat moeten worden gebouwd in acht te nemen. Daarnaast heeft plan B, dat overigens continu als burgerinitiatief wordt benoemd wat het niet is, minder dan 20 procent groen, maar er wordt dan niet rekening gehouden met het feit dat het natuurgebied rond het ijsbaanterrein ongemoeid blijft.”

“Wat betreft de financiën zijn wij ervan overtuigd dat de berekeningen van het IJsbaanterrein op basis van residuele grondwaarde is gemaakt en de berekeningen voor plan B met een andere methode. Hiervan is de ambtenaar die de stukken heeft opgesteld niet de schuldige, wat ik nu veel rond zie gaan op sociale media, maar het college, want die stuurt hem aan.”

De ‘voorronde’ van de gemeenteraad op 31 oktober begint om 20.00 uur. De bijeenkomst (en de stukken) is openbaar en kan ook online worden gevolgd. Om 22.30 uur begint het besloten deel over de financiën.

De tennisverenigingen hebben een brief gestuurd waarin ze betogen voor het ijsbaanterrein te zijn.

IJsbaanterrein vanaf het Kerkepad.

Door Remi Kerkhoven. Foto: De Orkaan (ijsbaanterrein)

Tegenstanders van bouw aan het ijsbaanterrein hebben een actie opgezet om zichzelf tegen de achtergrond van de ‘bedreigde’ natuur te fotograferen. Ook roepen ze mensen op naar de vergadering te komen.