Lezing Jerry Afriyie ‘Zwarte Piet is racisme’

Op dinsdag 13 november geeft Jerry Afriyie in de Groote Weiver in Wormerveer een lezing.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de actiegroep Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa), en de toegang is vrij.

Het doel van de bijeenkomst is het ‘bespreekbaar maken van discriminatie en racisme, en het gebruik van racistische karikaturen tijdens Sinterklaasfeesten bestrijden.’

Jerry Afriyie is dichter en medeoprichter van Zwarte Piet is Racisme en Nederland Wordt Beter. Onlangs was er ophef over het feit dat een blokkeer-Friezin aan tafel plaats mocht nemen bij RTL Late Night, terwijl Afriyie op de bank moest blijven zitten, ondanks ander afspraken vooraf.

Een videoboodschap die hij vijf jaar geleden op YouTube plaatste, kreeg daardoor ook hernieuwde belangstelling.

De lezing ‘Zwarte Piet is racisme’ vindt van 20.00 tot 22.00 uur plaats in De Groote Weiver (Industrieweg 1a, Wormerveer). Inloop vanaf 19.30 uur.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • hans van loo

  Ach ja,verwarden moeten ook een podium krijgen om hun ei kwijt te kunnen.

  • Rob

   Jammer zo’n reactie. Ik ben het met lang niet alle argumenten van Jerry Afriyie en de zijnen eens, maar sta er wel voor open. Het kan een interessante avond worden. Wellicht ook voor u? Misschien steken we er nog wat van op.

 • @hans van loo: die opmerking zegt vooral heel veel over jezelf.

 • Hans Mandjes

  Prima, interessante spreker, ik ga er vast heen!!

 • joop tralala

  Als deze man zijn mening wil verkondigen op een vreedzame manier geen probleem. Maar laten we in godsnaam het kinderfeest een kinderfeest zijn en stop de demonstraties en/of ongeregeldheden bij het feest.

 • Piet Knollema

  Zo simpel kan het zijn. Je hebt geen tegenargumenten dus noem je iemand verwward.

 • Willemsen

  Racisme? Als die Jerry zich helemaal wit kleurt mag ie dat van mij en dan vind ik m niet eens een racist. Ook mag hij zijn feestje vieren voor kinderen met mensen die allemaal wit zijn gekleurd en dan nog noem ik heb geen racist. En als die wit gekleurde mensen omringd worden door een oude zwart gekleurde man die zijn verjaardag viert met al die wit gekleurde mensen om hem heen dan nog noem ik heb geen racist. Neen ik hoop dat ie een heel fijn feest heeft.

 • Joris

  Hans van Loo heeft gewoon gelijk. Meneer is gewoon verward. Iets is namelijk pas racistisch als het een racistische bedoeling heeft en als de karikatuur van zwarte piet louter bedoeld zou zijn om anders-gepigmenteerden te kwetsen. Dit is niet het geval. Ergo, Zwarte Piet is geen racisme. Al heb ik bij meneer Afriye wel het gevoel dat hij racistisch is. Maar daar kwetst hij mij niet mee. Kortom, als iemand in de war is, mag je hem best verward noemen. C’est ca.

 • Co

  Misschien met zijn allen eens naar Curaçao Kijken? Daar wordt Zwarte Piet zo zwart mogelijk geschminkt en de Sint wit geschminkt. Problem solved 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *