NHD-hoofdredacteur Arjan Paans onder vuur

Arjan Paans, de hoofdredacteur van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander) ligt onder vuur van de chefs van de regionale edities van zijn kranten.

Paans heeft samen met Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen een plan opgesteld waarin 45 van de 185 journalistieke banen bij de regionale titels verdwijnen.

De 19 chefs hebben een brief geschreven die in het vakblad Villamedia is geciteerd:

“Jij bént onze hoofdredacteur en we hebben met verbijstering kennisgenomen van het redactionele/journalistieke plan ‘Onder één dak’, dat jij en Paul Jansen hebben geschreven. Dat plan en de daaraan gekoppelde fte-reductie zijn voor ons, chefs en leidinggevenden van alle deelredacties van de dagbladen van HMC, onacceptabel.”

Paans legt de kritiek naast zich neer:

“Met hun kritiek moeten ze bij de directie zijn. De directie stelt de kaders vast, zoals de fte-bezetting, waarbinnen ik als hoofdredacteur te werken heb. Wat ik daar intern over zeg, blijft tussen mij en de directie.”

Hij bevestigt ook dat er meer Telegraaf-nieuws in de kranten komt:

“We zullen meer kopij afnemen van De Telegraaf, maar we blijven wel onze eigen kranten maken. Ik verzet me tegen de indruk die wordt gewekt dat De Telegraaf ons opslokt. Of dat we een inlegvel worden van De Telegraaf. Geen sprake van.”

Volgens een bericht in Villamedia van later vandaag, is er een gesprek geweest tussen de chefs en Paans, die zegt: “Ik heb het gevoel, en dat hoop ik ook, dat de kou uit de lucht is”.

De redactiechefs zijn een andere mening toegedaan:

“De reactie van Paans heeft de forse deuk in het vertrouwen niet weggenomen. De chefs hebben besloten af te wachten hoe de hoofdredacteur zich de komende dagen zal opstellen in deze kwestie. Op basis daarvan zullen zij zich nader beraden.”

De redactie vindt het volgens Villamedia onacceptabel dat er 45 banen verdwijnen. Woordvoerder Peter Schat. “Daar zien we het nut en de noodzaak niet van in.” Paans: “Ik heb er vertrouwen in dat we ondanks een forse banenreductie toch goede regiojournalistiek kunnen blijven bedrijven.”

Volgens Villamedia wordt Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen journalistiek directeur van alle kranten van HMC. Paans zou hoofdredacteur van de regionale kranten blijven.

Morgen is er een bijeenkomst waarop het personeel door de raad van bestuur ingelicht wordt over het reorganisatieplan.

Paans werd op 1 juli 2016 hoofdredacteur. De vorige hoofdredacteur, Mike Ackermans, moest in december 2013 het veld ruimen na een conflict met de redactie.

In 2015 verdwenen er 35 arbeidsplaatsen bij HMC, in 2014 werden er 80 banen geschrapt. Eerder vorig jaar verloren 75 sales-medewerkers hun baan.

Foto van het Twitter-account van Arjan Paans.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *