Nieuwe hoofdredacteur (en minder lokaal nieuws) voor NHD

Na een jaar zonder hoofdredacteur heeft het Noordhollands Dagblad, en daarmee ook Dagblad Zaanstreek, een nieuwe hoofdredacteur.

Hugo Schneider is al ruim 12 jaar adjunct-hoofdredacteur van de krant en was daarvoor hoofdredacteur van het Haarlems Dagblad.

In de plannen van Schneider is minder plaats voor lokaal nieuws en worden edities samengevoegd. Noord-Holland als geheel wordt de focus, niet de regio’s.

In het vakblad voor journalisten, Villamedia, zei Schneider dat het ontslag van een kwart van de journalisten (45 fte) van de baan is maar dat er wel nieuwe bezuinigingen komen. De volledige integratie met De Telegraaf is niet meer aan de orde. De regionale kranten zouden in dat plan een lokale Telegraaf-editie worden. Dagblad Zaanstreek staat nu overigens nog steeds vol met Telegraaf-nieuws. Hoe gaat de nieuwe bezuiniging eruit zien? Schneider wil volgens Villamedia:

“het aantal edities van de dagbladen, nu 16, terugbrengen en ook het aantal websites, nu 5. Daardoor gaan zowel krant als site zich op het bovenlokale nieuws richten.

We kiezen nadrukkelijk voor Noord-Holland als ons gebied en onze focus. We gaan verhalen maken die het gros van onze abonnees willen lezen in plaats van verhalen die maar in één editie passen.”

Zaans Nieuws

Dat betekent dus dat Zaans nieuws – dat maar in één editie past – geen plaats meer heeft in Dagblad Zaanstreek. Schneider in Villamedia:

“We steken nu heel veel tijd en dus mankracht in het maken van heel veel klein nieuws om al die edities te kunnen vullen.”

Er zijn uiteraard Noordhollandse onderwerpen (A8-A9, Corridorstudie, Stadsregio, NS, windmolens) maar of daar elke dag een relevante krant mee gemaakt kan worden is de vraag. Nu al staat de Zaanse krant vol met vis uit Volendam, scholen uit Landsmeer en vrijwilligers uit Purmerend.

Meer nieuws uit Landsmeer, Purmerend en Volendam krijgen Zaanse lezers sowieso. Vlak voor de benoeming van Schneider is de redactie van Dagblad Waterland verhuisd van Purmerend naar Zaandam. Dat die edities worden samengevoegd ligt voor de hand.

Schneider wil één website over Noord-Holland maken, of daarmee de online edities verdwijnen is niet duidelijk.

Onrust

Schneider treedt aan na een periode van grote onrust bij de regionale kranten van het Telegraaf-concern. Eind december 2016 werd bekend dat Telegraaf, NHD en Metro worden worden geïntegreerd en dat 45 fte zou verdwijnen bij regio-kranten.

Toen bleek dat hoofdredacteur Arjan Paans samen met Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen het plan had opgesteld kwam hij onder vuur van de redactie te liggen. Begin februari van dit jaar zegde de redactie het vertrouwen in Paans op, in mei vertrok hij naar Metro.

Ondertussen werd bekend dat het Telegraaf-concern aan het Belgische Mediahuis zou worden verkocht, een verkoop die medio 2017 werd beklonken.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Mariska Schuttevaer

  Welke Zaankanter is er nu geïnteresseerd in het lokale nieuws uit Purmerend of Alkmaar, en vice versa?
  Mensen willen lokaal nieuws en/of landelijk nieuws, niet dít halfbakken concept! Hier gaat het NHD aan tenonder.
  En krijgt De Orkaan er waarschijnlijk een hoop lezers bij.

 • Ruud Pauw

  Als dit de trend wordt, dan heeft een lokale krant lezen geen enkele zin. Hoe kan je zo iemand hoofdredacteur maken. Die snapt dus niet waar Zaankanters juist in geïnteresseerd zijn, namelijk lokaal nieuws.

 • Misschien is het daarom wel prettig dat huis aan huis kranten als De Zaankanter en Krommenieër onder een nieuwe eigenaar wel die lokaliteit brengen? En ja…..nu nog zorgen dat de kranten ook huis aan huis op de mat vallen. Het gaat echter om de intentie. En die bladenkrijg je gratis in huis.

 • Jaap Keijzer

  Heb het NHD voornamelijk voor het locale nieuws, dit laat me geen keus meer, jammer hoor.

 • Jaap

  Dat gebeurde ook al na het verdwijnen van De Typhoon. Nieuws uit Noord Holland en een paar pagina’s Zaanstreek. Toen maar het Noord Hollands Dagblad gelijk opgezegd. Nu is het dus helemaal gedaan met deze krant.
  Ik vermoed dat deze nieuwe hoofdredacteur de bui al ziet hangen en tot die tijd nog maar even goed voor zichzelf gaat zorgen.

 • SukCees

  Het was een “ballenkrant” (3 hele pagina’s met één advertentie per pagina in het Zaanse deel) en als ik het zo lees blijft het een ballenkrant. Ik heb na vele jaren op deze krant geabonneerd te zijn geweest, 4 maanden geleden dit abonnement opgezegd en daarvan heb ik t.o.h. geen spijt. KEES KLINKENBERG: je hebt helegaar gelijk (die weekkranten > de Zaankanter en het Zaans Stadsblad krijg ik nagenoeg niet maar die lees ik bij kennissen). ik hoop alleen voor jou dat jij door je opmerkingen GEEN ONTSLAG maar WEL OPSLAG krijgt

 • Dick Smit

  Sinds februari 1992, na de uitgave van de eerste fusie krant, werd het snel duidelijk dat de nieuwe krant (NHD Zaanstreek) niet het niveau meer zou halen van de oude Typhoon. Redactioneel werd het Zaanse nieuws en ook de sportpagina’s behoorlijk gekort. Dit had mede te maken, in eerste instantie, met de beleidsbepalers waarvan er enkele totaal ongeschikt waren voor hun positie. De terugloop van abonnees en advertentie inkomsten, mede door de komst van Huis aan huis blad De Zaankanter (Onafhankelijk), zorgde voor extra bezuinigingen, wat ten koste ging van het locale nieuws. Voor de oude Typoon journalisten (vakmensen) die na de fusie in Zaandam bleven werken, was dat een hard gelag. Na het intrede van het digitale tijdperk en de crisis, waar veel kranten in zwaar weer kwamen, is het allemaal nog moeilijker geworden om een krant overeind te houden.
  Hopelijk zal de nieuwe uitgever van Nieuwsblad De Zaankanter en de Krommenieer, de redactie alle ruimte geven om het Zaanse nieuws te brengen. Ook in deze tijd liggen er kansen voor uitgevers die visie en durf tonen. Er is dus nog hoop, maar dat zal helaas minimaal zijn voor het Zaans Dagblad, hoe spijtig ook.

 • JK

  Zal ook wel niets te maken hebben met het feit dat het NHD, zoals het tegenwoordig heet, elk jaar de prijs flink heeft verhoogd, krant noodgedwongen delen met meerderen. Bizar. Als er nog minder lokaal nieuws in wordt geplaatst doe ik hem ook meteen weg. Ik lees altijd als eerste het katern REGIO, omdat het over mijn buurt gaat. Als dat vervalt, helaas, waarschijnlijk nog een jaar overleven met een 50% prijsverhoging en dan de stekker eruit. Gouden handdruk voor Schneider en over tot de orde van de (digitale) dag. Overigens, ook het bezorgen van de papieren versie is tegenwoordig een crime. Komt ie wel of komt ie niet.

 • luttik

  Deze move van NHD is misschien wel koren op de molen van de diverse gemeentebesturen in Noord-Holland. Want nu kunnen er geen misstanden meer aan de grote klok worden gehangen. Het zal Schneiders idee misschien zelf niet zijn geweest. Want een journalist hoort de vrijheid van pers hoog in het vaandel te dragen.
  Ik krijg alleen Stadsblad ( hallelujablaadje van de gemeente ZNSTD ) plus 1 zondagskrant gratis in de bus en ONZE ONVOLPREZEN ORKAAN.
  Misschien ligt hier een schone taak voor de ORKAAN.
  Met 1113 lezers die misstanden willen openbaar maken moet dat toch lukken.

 • Joop

  NHD regelt zijn eigen euthanasie? Of is er hier nu toch sprake van een moord door een hoofdredacteur? Als deze storm geluwd is, blijft vanzelf de Orkaan over.

 • W. Schaap

  Jammer dat de Telegraaf van de Zaanstreek nu de Telegraaf van de provincie wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *