Noordhollands Dagblad weigert kritisch opiniestuk

Hoofdredacteur Arjan Paans van de regionale dagbladen van de Telegraaf Media Groep (TMG) heeft een opiniestuk over de integratie van de regionale kranten en De Telegraaf geweigerd.

In het artikel werd stelling  genomen tegen de plannen die Paans samen met Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen ontwikkelde om de regio-titels te integreren in één organisatie met De Telegraaf en Metro.

Volgens auteur Peter Beije, ook voorzitter van de Stichting Ondersteuning HDC Media, betekent het plan dat Noordhollands Dagblad (waarvan Dagblad Zaanstreek een editie is), Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander “opgeslokt worden door dagblad De Telegraaf” om die laatste krant “van de ondergang te redden.”

Een “onzalig plan” volgens Beije die zijn geweigerde artikel vervolgens aanbood aan het vakblad voor journalisten Villamedia.

Enkele citaten uit het stuk:

De Stichting Ondersteuning HDC Media heeft met grote verontrusting kennis genomen van het voornemen om de redactie van de regionale dagbladen van de Telegraaf Media Groep (TMG) met 45 fte in te krimpen. En dat terwijl er op de redactie van De Telegraaf niets verandert.

Als dieven in de nacht hebben de directies van TMG Landelijke Media en Holland Media Combinatie op de laatste dag van 2016 de betrokken personeelsleden en de Centrale Ondernemingsraad van het reorganisatieplan op de hoogte gesteld.

Waar TMG Landelijke Media er niet in slaagt om winstgevend te worden, wordt er aan de regionale dagbladen nog steeds geld verdiend. Anders gezegd: de ontmanteling van de redactie van de regionale dagbladen moet het verlies bij dagblad De Telegraaf goedmaken.

Op dit soort perspectiefloze plannen past maar een antwoord: actie voeren! De regio’s mobiliseren. Oproepen tot steun.

Onze steun heeft hij. Een Dagblad Zaanstreek als inlegvel in De Telegraaf is wel het laatste waarop we zitten te wachten.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Hans Mandjes

  Een NoordHollands Dagblad met een telegraafachtige (is nu al enigszins) inhoud betekend een einde aan mijn abonnement.

 • J.a.neelen

  Ik wil gewoon mijn Zaanstad dagblad lezen

 • yede

  tja lekker is dat. en dit ook nog melden in de oorkaan? als je hier in de orkaan commentaar hebt wordt ook deze wel eens verwijderd als lezer tja dus hoe zit dit dan?

  • De Orkaan

   Zeker, alles waarin doodsbedreigingen voorkomen of persoonlijke beledigingen en racisme laten we niet toe of verwijderen we. Bijdragen van mensen zonder werkend e-mailadres worden ook niet toegelaten. Ook off-topic-discussies, TEKSTEN IN HOOFDLETTERS en bijdragen van trollen verdwijnen. We hebben nog nooit een opiniebijdrage geweigerd.

 • Ariane Blees

  Zijn ze nou helemaal gek geworden? Dat willen we niet!

 • Boon

  Ik lees vooral krokodillentranen, de Telegraaf heeft al jaren de koers bepaald van voorheen “De Zaanlander”. Toen dan ook “de Tyfoon” werd opgeslokt kreeg de Telegrof alle touwtjes van het nieuws boven het Noordzeekanaal in handen. En zie de geschiedenis herhaalt zich was het ooit een NSB krant nu steunen ze openlijk de discriminatie door de fascistische PVV.

 • Peter Neij

  Nooit van ons leven zullen wij een NSB krant lezen. Niet voor niets was de Telegraaf na de oorlog een aantal jaren verboden.

  • De Orkaan

   De Telegraaf is inderdaad meteen na de oorlog verboden vanwege de pro-Duitse koers van de krant, vooral vanaf oktober 1944 toen SS-er ‘Hakkie’ Holder zeggenschap over de krant kreeg. De krant kreeg een verschijningsverbod van 30 jaar dat in 1949 werd opgeheven. Maar bijvoorbeeld ook de NRC kreeg een verschijningsverbod (en wist dat te omzeilen).

   In discussies over De Telegraaf wordt vaak deze geschiedenis opgedoken om de de krant in een kwaad daglicht te stellen. Maar om de huidige redacteuren en directie het oorlogsverleden aan te wrijven gaat toch wel wat ver.

   In de huidige discussie is iets anders belangrijker. Om de bezuinigingen op te vangen is de meest voor de hand liggen oplossing om het niet-regionale deel grotendeels met Telegraaf-kopij te vullen. En eigenlijk gebeurt dat nu al. En dat heeft grote invloed op de inhoud van de krant, hoe je het wendt of keert: je krijgt toch een soort Telegraaf in de bus terwijl je daar niet voor gekozen hebt. De vraag is of de lezers (en de journalisten) dat willen.

 • Bart van der Laan

  Wat een treurig nieuws. Natuurlijk de doodsteek voor de regionale bladen van TMG, ook volgens or-voorzitter Michiel van den Busken. En dit plan zou mede zijn bedacht door Arjan Paans? De man die nog maar kort hoofdredacteur is van de regionale HMC-bladen? Ongelooflijk. Het doet me zomaar denken aan binnenhalen van het paard van Troje. Oud-collega Peter Beije heeft gelijk, krachtig actie voeren is nu nog alles wat resteert.

  • Karel Frugte

   TMG volgt de strategie van het AD (Persgroep), die dit al eerder heeft gedaan met de regionale dagbladen in Zeeland, Brabant, Gelderland, Utrecht enz. Regionale dagbladen worden opgeslokt. Dit gebeurt nu ook met de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie. Allemaal noodsprongen van krantenbedrijven die het niet meer kunnen bolwerken vanwege dalende abonnee- en advertentieinkomsten. Het is ook een gebrek aan inventiviteit, aan nieuwe ideeën, plannen met visie. En dit gaat al jaren zo. Ik vrees dat de kaalslag doorgaat en dat alle acties ten spijt de regionale dagbladen geleidelijk aan hun kracht verliezen. Het wordt de Telegraaf met een regionaal sausje. Wie dit wil blijft abonnee, wie dit niet wil zegt op. En ik vrees dat dit laatste het meest gaat gebeuren…….En ontzettende triest voor de redacteuren van de Holland Media Combinatie, die in grote onzekerheid verkeren over hun toekomst.

 • lydia

  jaja, ik werd echt zat van de telegraaf, de negatieve berichten en de prive daar heb ik ook geen behoefte meer aan. De weekend bijlage en vrouw is ook niets meer.
  Ik ben nu lid geworden van het Noord-Hollands Dagblad. eindelijk bericht uit mijn regio en ook belangrijk ander nieuws. fijne krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *