Onrust en acties bij Noordhollands Dagblad #ditismijnkrant

Journalisten van de regionale kranten van het Telegraaf-concern – waaronder het Dagblad Zaanstreek – bezinnen zich op acties tegen de plannen om 45 arbeidsplaatsen te laten vervallen bij de kranten.

Gister zijn journalisten van alle titels bij elkaar gekomen om samen met de journalistenvakbond NVJ acties met als leus “Dit is míjn krant!” (hashtag op Twitter) voor te bereiden.

De onrust neemt ondertussen toe door berichten over het aantal ontslagen. Volgens berichten op RTV NH en nu.nl zou het niet om 45 maar 52 ontslagen gaan. Een woordvoerder van De Telegraaf ontkent dat overigens. In de plannen gaat het om 45 FTE, wat in de praktijk overigens best op 52 mensen neer kan komen.

Verhuizing

Ook zou er met spoed verhuisd moeten worden, omdat de kleinere redacties met minder ruimte toekunnen. Het zou o.a. om de Enkhuizer Courant, het Haarlems Dagblad en de Schager Courant gaan – opnieuw volgens nu.nl en RTV NH -, maar ook in Zaandam zou een verhuizing per half februari al een optie zijn. (Dat de redactie van de Enkhuizer Courant zou moeten verhuizen lijkt nogal vreemd, die is al ingetrokken bij de collega’s in Hoorn van het Dagblad voor Westfriesland.)

En er zouden vier nieuwe titel-hoofdredacteuren moeten komen, die zouden volgens RTV NH en nu.nl “de leiding van regionale titels zoals de Enkhuizer Courant, Schager Courant en het Haarlems Dagblad” krijgen.

Dat deze titels een eigen hoofdredacteur krijgen is onzin, waarschijnlijk gaat dat om Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander – kranten die vroeger ook al een eigen hoofdredacteur hadden.

Extra management

Daarboven zou de huidige hoofdredacteur Arjan Paans komen en boven hem weer een journalistiek directeur. De naam van de huidige Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen is daarbij genoemd. De forse ingreep in de redacties zou dus gepaard gaan met het aanbrengen van twee extra management-lagen in de organisatie.

De SP heeft ondertussen vragen aan Gedeputeerde Staten van Noordholland gesteld. Onder meer wordt gesuggereerd dat de provincie meer advertenties in de TMG-kranten zou moeten plaatsen.

Burgemeester Peter Tange van Wormerland sprak zijn verontrusting uit over de verschraling van de regiopers. Gistermiddag was er op NPO1-radio een item met lector journalistiek Piet Bakker (ook Orkaan-redacteur) over de situatie bij de TMG-kranten.

Actie #ditismijnkrant

Er wordt door de redactie nu actie gevoerd door tweets van de hastag #ditismijnkrant te voorzien. Hieronder zijn alle tweets te zien die deze hashtag hebben.


Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *