Voor de oppositie is de maat vol. DZ, GL, POV, ROSA, SP en ZIP wil morgenavond (12 februari) een interpellatiedebat inlassen in de raadsvergadering. Dat debat zal gaan over de situatie rond de bouw van basisschool Toermalijn in Wormerveer.

Bij de bouw lijkt er veel mis te gaan, en omdat de gemeente mede-opdrachtgever is en wellicht op gaat draaien voor extra kosten die gemaakt kunnen gaan worden, is de oppositie ernstig bezorgd.

Wat gaat er mis?

  • Er ligt een bezwaar van twee omwonenden tegen de bouw bij de bestuursrechter, die heeft inderdaad vraagtekens gezet bij de gevolgde procedure. Rond 10 maart wordt een uitspraak verwacht. Maar ondanks dat de rechter gewaarschuwd heeft op 27 januari “geen onomkeerbare acties” te ondernemen, wordt er dezelfde dag al gesloopt (zie bericht op De Orkaan). Op 5 februari wordt er geheid (bericht, foto op De Orkaan) terwijl er ook bomen gerooid worden, allemaal vrij onomkeerbare acties.
  • Ondanks de toezegging dat er trillingsvrij geheid zou gaan worden is dat niet gebeurd, de afdeling Handhaving heeft na waarschuwing van omwonenden niet ingegrepen.
  • Op 4 februari is er asbest aangetroffen op het terrein (bij sloop van het oude gebouw van de biljartclub), maar ondanks dat is er op 5 februari op feestelijke wijze de eerste paal geslagen (in aanwezigheid van schoolkinderen) terwijl er pas op 6 februari waarschuwingsborden zijn neergezet (zie bericht op De Orkaan) en het terrein is afgezet. Het lijkt er bovendien op dat onderwijskoepel Agora de asbest-vondst wil bagatelliseren, het zou gaan om een “halve vuilniszak met ongevaarlijk asbest”.

Wie gaat de schade betalen als de bouw stopgezet of uitgesteld moet worden? Wat heeft de gemeente met Agora afgesproken?

Dat kan morgenavond een interessant debat worden, waarbij Harrie van der Laan (POV), Juliette Rot (DZ), Paul Laport (Groen Links), Patrick Zoomermeijer (SP), Aad Verburg (ROSA) en Joke Havik (ZIP) het de wethouders Dennis Straat (VVD) en Dick Emmer (D66) lastig gaan maken.

O ja, en dan wordt de school – als het al doorgaat – ook nog hoger dan het bestemmingsplan toelaat. (In juli schreef De Orkaan voor het eerst over de Toermalijn-affaire.)