Orkanen 2€22: De Kruis

De thermosstaat een graadje lager en de broekriem een gaatje strakker. Maar er moet ook nog ruimte zijn voor ontspanning en een uitje op z’n tijd. De Orkaan ging op onderzoek uit: kan je in 2022 nog uit eten voor € 22 p.p.?

Niet bij de frietkraam, niks laten bezorgen, geen afhaal-pizza… maar gewoon in een restaurant met vork en mes, een servet, een dame (m/v) die bedient en vraagt hoe het gesmaakt heeft. Minstens een hoofdgerecht met een drankje, en als het even kan iets vooraf en koffie toe. Lukt dat voor € 22?

Mystery-guests van De Orkaan trokken met pocketcalculator en notitieblok door de Zaanstreek, bestudeerden menukaarten, kozen zorgvuldig, hielden het meestal bij één drankje en proefden vervolgens het gebodene. Vandaag:

De Kruis (Zaandijk)

“Lieverds!” is de aanspreektitel van de gasten van Proeflokaal De Kruis. “Lieverds!” Dat begint goed. En zachtjes Bob Marley en Earth & Fire (40 jaar niet gehoord!) uit de speakers. Dat kan bijna niet misgaan. Een blik op de menukaart maakt duidelijk dat we niet moeilijk hoeven te rekenen. Hoofdgerechten tussen € 11,50 (pasta) en € 19,50 (ossenhaas), biertjes vanaf € 2,80 (0,0% – maar qua bier kan je hier echt losgaan) en een espresso toe voor € 2,25. Dit is Orkanen 2€22 zoals het bedoeld is. Qua prijs, qua bediening en qua entourage (geen keiharde pokkenmuziek die vooral voor het bedienend personeel bedoeld lijkt) een aanrader.

We gingen voor de saté en de ‘ouderwetse’ schnitzel (in plaats van de vegetarische crispy chicken maar daarvan was het laatste exemplaar net weggevlogen) – in beide gevallen met salade en frieten. Die laatste hebben een nogal artistieke vorm maar smaken er niet minder om.

Maar wat was er nu zo ouderwets aan de schnitzel? Een ouderwetse schnitzel kan je horen als die in de keuken platgeslagen wordt tijdens de voorbereiding. En op het bord komt hij met een half-los zittende zachte paneerlaag, gebakken in ruim boter. Die in Zaandijk was meer ‘compact’ dan ouderwets – maar voor € 14,50 gaan we hier niet moeilijk doen. De schnitzel was goed, maar ‘ouderwets’ is anders.

Proeflokaal De Kruis, Lagedijk 13, 1544 BA Zaandijk, elke dag (behalve dinsdag) geopend, keuken tot 20.00 uur


De regels bij Orkanen 2€22

 • Minstens een hoofdgerecht plus drankje
 • Diner, geen lunch (dat is valsspelen)
 • Je mag wel onderling ‘compenseren’ als het samen maar niet meer dan € 44 is
 • Compenseren met de vorige of volgende eetklus mag dus niet
 • Fooien zitten er niet bij, die toverden wij in losse Euro’s uit de achterzak
 • We opereren anoniem.

Bekijk hier al onze afleveringen.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Karin Singeling

  Zeer benieuwd door wie jullie bediend zijn, Marjo of Renate vermoed ik. Gouden stek, De Kruis.

 • Bert Versteeg

  De prijs/kwaliteitsverhouding bij de Kruis is gewoon uitstekend te noemen.
  Het wordt steeds drukker met eters, dat is ook een teken aan de wand dat het eten goed is.
  Ik kom er regelmatig een biertje drinken maar als ik de goed gevulde borden voorbij zie komen dan zien die er gelikt uit en ook de geuren die uit de keuken zijn voortreffelijk.
  De zeebaars is daar ook een topper en dat voor € 17,50 incl. overheerlijke patat en groenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *