Orkanen 2€22: Patmos

De thermosstaat een graadje lager en de broekriem een gaatje strakker. Maar er moet ook nog ruimte zijn voor ontspanning en een uitje op z’n tijd. De Orkaan ging op onderzoek uit: kan je in 2022 nog uit eten voor € 22 p.p.?

Niet bij de frietkraam, niks laten bezorgen, geen afhaal-pizza… maar gewoon in een restaurant met vork en mes, een servet, een dame (m/v) die bedient en vraagt hoe het gesmaakt heeft. Minstens een hoofdgerecht met een drankje, en als het even kan iets vooraf en koffie toe. Lukt dat voor € 22?

Mystery-guests van De Orkaan trokken met pocketcalculator en notitieblok door de Zaanstreek, bestudeerden menukaarten, kozen zorgvuldig, hielden het meestal bij één drankje en proefden vervolgens het gebodene. Vandaag:

Patmos (Grieks, Wormerveer)

We werden ‘streng’ toegesproken bij binnenkomst: “gereserveerd?”… “eheh… nee”. Desondanks kregen we een tafeltje (gewoon door de week is het vaak al druk) en het werd best gezellig. Het lukte voor minder dan € 22 p.p. Maar een toetje (zelfs een espresso) zat er niet in. Daarentegen kregen we wel een ouzo (jamas!) van het huis vooraf (en George Dalaras zachtjes uit de speakers – en eerlijk is eerlijk: dan kan onze avond al niet meer stuk).

Ze doen niet aan kinderachtige borden bij Patmos. Drie of vier soorten vlees per schotel is geen uitzondering, gebakken aardappeltjes, rijst, salade, saus en een automatisch glaasje water bij de wijn (top-idee). Wie hongerige pubers (m/m) meeneemt moet waarschijnlijk voor-, hoofd- en nagerecht bestellen (en vier cola p.p.) maar voor de doordeweekse oude witte mens (m/v) was het hoofdgerecht meer dan genoeg.

Net als bij andere Griekse restaurants hebben gerechten vaak exotisch klinkende fantasienamen die je Griekenland nooit op de kaart zult vinden (Rhodos-, Akropolis- en Delphi-schotels) maar ook de souvlakia, gyros, kalamaria, stifado en mousaka staan op de kaart (en zo hoort het ook).

Voor de budget-eter is het een beetje puzzelen maar het lukt. We gingen voor de Bifteki jemisto (geen biefstuk maar gekruid gehakt gevuld met feta) en de Athena-schotel (souvlaki, gyros, bifteki en lamskotelet). Griekse wijn (€ 3,75) en een 0,0% (€ 2,65) maakten samen € 41,60. Espresso dan maar thuis.

De bediening is vlot en vriendelijk, de kok serveert ook zelf en komt vragen of het allemaal okay is (efcharistó). Na betaling kan je een pepermuntje pakken, geen overbodige luxe, kinderachtig met knoflook zijn ze niet bij Patmos.

Patmos: Zaanweg 115b, 1521 DR, Wormerveer (075-640 34 66) – elke dag open vanaf 17:00. Thuisbezorgen en ophalen is ook mogelijk.


De regels bij Orkanen 2€22

  • Minstens een hoofdgerecht plus drankje
  • Diner, geen lunch (dat is valsspelen)
  • Je mag wel onderling ‘compenseren’ als het samen maar niet meer dan € 44 is
  • Compenseren met de vorige of volgende eetklus mag dus niet
  • Fooien zitten er niet bij, die toverden wij in losse Euro’s uit de achterzak
  • We opereren anoniem.

Bekijk hier al onze afleveringen. (ook een tip voor onze Orkaners? Mail het naar ons.)

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *