Sinds 19 februari is Zaanstad 23 gemeentelijke monumenten rijker: arbeiderswoningen, houten huizen, een kerk, een Vermaning, een begraafplaats, kantoorvilla’s, fabrieken, scholen, een pastorie, een boerderij en een voormalige burgemeesterswoning.

De Orkaan fietst ze in deze weken allemaal langs, zet ze op de foto en op de kaart en plaatst de gemeentelijke toelichting erbij over het hoe en waarom van de monumentale status. En we vullen het aan voor zover dat mogelijk is.

Pastorie, Marktstraat 4, Wormerveer

De voormalige pastorie is gebouwd in kenmerkende vrij eenvoudige bouwstijl uit het begin van de 20 eeuw met een gaaf exterieur en een grotendeels nog oorspronkelijk en gaaf interieur.

Doordat het interieur van de pastorie nog grotendeels oorspronkelijk is, geeft dit een goed beeld van een pastorie aan het begin van de 20e eeuw.

Het pand is een karakteristiek voorbeeld van een pastorie ontworpen in samenhang met een kerk door de architect Jan Stuyt.

Hieronder de pastorie en de kerk (ook monument) voor de oorlog (Gemeentearchief Zaanstad). Voordat de pastorie in 1914 gebouwd werd stond op deze plek de ‘oude’ pastorie (gebouwd in 1790). Van 1794 tot 1986 heeft er altijd een pastoor in de pastorie gewoond.

Zaanstad kondigde in 2018 aan dat de plek van de ‘oude’ Toermalijnschool, de R.K. kerk en de pastorie in het kader van MAAK.Zaanstad ontwikkeld zou moeten worden voor woningbouw. Het kerkbestuur zou “haar gebouwen inbrengen in een toekomstige ontwikkeling.” Dat geldt dus ook voor de pastorie (zie kaartje, WBV is de biljartvereniging, de ‘school’ is de Toermalijn, het grijze gebied de kerk en pastorie).

Zaanstad was in 2018 nog niet begonnen met gesprekken met de omgeving, met gevoel voor understatement schreef de gemeente destijds:

“In het vinden van de juiste vorm voor participatie ligt nog een uitdaging. De uiteenlopende gevoelens rondom de eerdere uitbreidingsplannen van de Toermalijn zijn nog vers.”

Bekijk hier de hele lijst of zoek ze hieronder op de kaart.