RTV Zaan voert actie: tv-beeld 24 uur op zwart

Om raadsleden van Zaanstad te bewegen niet voor De Orkaan te kiezen bij de subsidieverlening voor de lokale omroep, heeft ZaanTV 24 het beeld 24 uur min of meer op zwart gezet.

Alleen de boodschap zoals boven te zien is, wordt getoond. Kijkers worden opgeroepen een mail naar de gemeenteraad te schrijven.

Op de radio en via de website wordt een soortgelijke actie gevoerd.

Donderdag neemt de raad van Zaanstad een besluit. Door een aantal partijen die samen een ruime meerderheid hebben, is aangekondigd dat een amendement wordt ingediend waarbij de omroep-licentie naar De Orkaan gaat. Zaanstad bekostigt dat met € 98.000 per jaar.

De keuze voor De Orkaan werd door de partijen gemotiveerd omdat deze journalistiek sterker was, meer toekomstgericht en professioneler georganiseerd. Bovendien zou De Orkaan dat binnen de gestelde begroting met een subsidie van € 98.000 kunnen realiseren. Of RTV Zaanstreek dat kon, betwijfelden veel raadsleden, de omroep had geen begroting ingediend waaruit dat zou blijken.

De keuze tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek werd noodzakelijk toen in mei 2021 de fusie tussen beide media mislukte. Een gemeente kan maar één omroep aanwijzen.

Tegelijkertijd betreurden vrijwel alle raadsleden het mislukken van de samenwerking en ze hoopten dat er een oplossing gevonden zou kunnen worden voor de vrijwilligers die zich nu bij RTV Zaanstreek inzetten.

De brieven-actie werd zaterdag gemeld bij de vrijwilligers via een mail van hoofdredacteur Kees Klinkenberg die ook een ‘online petitie’ aankondigde.

Volgens Klinkenberg was de keuze voor De Orkaan “j.l. dinsdag en donderdag op beschamende wijze al besproken in het Zaanstad Beraad.” Op de website van RTVI Zaanstreek staat dat “coalitiepartijen in Zaanstad een amendement hebben bekokstoofd.”

Klinkenberg schrijft aan de medewerkers dat het Commissariaat voor de Media ook RTVI Zaanstreek kan aanwijzen als lokale omroep:

“Dat laatste zou je een kans van slagen moeten kunnen noemen. De Orkaan is immers geen omroep, maar alleen een digitaal platform. De eerlijkheid gebiedt die melden dat dit wel een uitstekend platform is. Maar geen omroep. Geen radio, geen tv.”

Ook via Facebook is de oproep verspreid, daar is de reactiemogelijkheid uitgezet: “Wij willen voorkomen dat er discussies ontstaan en dat er haatdragende reacties over personen worden gedeeld.”

Lees ook: Orkaan aan kop bij race om licentie lokale omroep.

Deel dit artikel:

21 reacties

 • kees klinkenberg

  Het hier om RTV Zaanstreek en niet – zoals steevast gemeld – RTV Zaan. Het is een kleinigheid, maar wel van belang. De kop van uw verhaal is nu niet kloppend.

 • Ed Renkema

  Wat is het verschil tussen dit zwarte beeld en de “normale” programmas’s van RTV Zaanstreek?

 • Kees Sap

  Ik ben vrijwilliger bij RTVI-Zaanstreek. Wat een vreemde opmerking over de vrijwilligers van RTVI-Zaanstreek. Piet Bakker(de Orkaan) heeft meerdere male gezegd, dat hij niets met Radio heeft. Wat moet ik bij de Orkaan. Een FM of DAB+ zender, zelfs een stream hebben ze niet en willen ze ook niet. Audio (potcast ed. dat is geen radio) daar heb ik nu weer niets mee. Over de desinvesteringen op de uitzendstraat(107.1 FM) en de IT t.b.v. radio en TV bi RTVI-Zaanstreek zullen we het maar niet hebben (zeker 1,5 ton).
  Ik kan me niet voorstellen dat de Gemeenteraad van Zaanstad adviseert aan het Commissariaat voor de media om een radio-, tv-zender in te ruilen voor een website met Audio.

  • Piet Bakker

   Dat ik ‘niks’ met radio zou hebben is onzin. Ik heb jaren bij AVRO-radio gewerkt, en ook als vrijwilliger bij de lokale zender Amsterdam FM. Ik heb wel gezegd dat ik geen traditionele radiozender voor De Orkaan wil. De kosten zijn enorm – vooral als je zo’n klein budget hebt, en dan hou je niks over voor nieuws-programma’s. Dus dan ga je muziek draaien. En dan overtreed je de mediawet. Wij willen vrijwilligers juist enthousiast maken voor podcasts, dat is volgens ons de radio van de toekomst.

 • René van Doesburg

  Ik begrijp het niet goed. Als de omroep licentie hypothetisch gezien naar de Orkaan zou gaan, start de orkaan dan geen geen radio en/of TV? Dat de orkaan nu geen radio of TV maak lijkt mij logisch omdat zij geen licentie heeft, maar als je de licentie krijgt zou je dat kunnen starten.

  Of gaat het puur om wie de subsidies van de gemeenten krijgt?

  • René,

   Hier snijdt je een interessant punt aan. De Orkaan heeft aangegeven dat tv en radio niet interessant genoeg zijn. Ze focussen zich op het snelle medium van internet, gekoppeld aan podcast en YouTube video’s

   Is een lokale omroep verplicht om toch radio en tv uit te zenden?

   Wettelijk gezien hoeft dat niet, maar de NLPO heeft wel het begrip ‘lokaal toereikend media-aanbod’ geïntroduceerd.
   Ik vraag me af in hoeverre het CvdM daar ook op toetst? Om in gezamenlijkheid de lokale omroepen naar een hoger plan te krijgen, lijkt het me handig als ook het CvdM toetst op de mate waarin de aanvragen passen bij de streekindeling die is opgesteld en de mate waarin voldaan wordt aan de definitie van lokaal toereikend media-aanbod (LTMA).

   In de uitwerking van dat LTMA staat o.a:
   – aanbod dat beschikbaar is op alle relevante platforms;
   – aanbod (audio, video, tekst en foto’s) dat wordt gepubliceerd op ten minste de (lineaire, digitale) radiozenders en (lineaire, digitale) televisiekanalen bij alle must-carry pakketaanbieders, en via eigen internetkanalen, waaronder sociale media, mobiele apparaten en OTT;

   Als RTV Zaanstreek verstandig is, wijzen ze de gemeente(n) en het CvdM daar wellicht nog even op.
   Daarom is het zo jammer dat een samenwerking zo jammerlijk mislukt is.
   Al had ik zoiezo mijn vraagtekens gezet bij haalbaarheid met die skere subsidie.

   • René van Doesburg

    Dus het gaat enkel om de subsidie.. Opzicht heb ik in verleden wel vaker gedacht “waarom zou je een hobby clubje sponseren met gemeente geld”, maarja er zijn zoveel verenigingen en stichtingen die voor hobby doeleinden subsidie krijgen.

    Aan de andere kant waarom heb je publieke omroepen om programma’s uit te zenden?… voor alle groepen in de gemeente, en programma’s welke commercieel niet haalbaar zijn. En lokale radio en lokale tv zijn commercieel niet meer haalbaar, dus ik denk dat daar een mooie taak ligt voor de ouderen in de gemeente.

    Over de kwaliteit en inhoud valt natuurlijk wel te discussiëren, maar voor de inwoners die de belastingen moeten betalen zeer jammer dat de fusie er niet is gekomen. De orkaan is sterkt met snel brengen van het juiste nieuws uit de streek, en RTV Zaanstreek heeft mooie platformen voor de ouderen in de streek. Dat dat laatste zal doodbloeden is een feit, mijn kinderen weten niet eens wat Radio is en kijken nooit TV, maar voor de huidige generatie van 50+ zou je dit toch wel met subsidie in de lucht moeten houden. Dan zal RTV Zaanstreek zich natuurlijk wel op de juiste doelgroep moeten focussen, dus ik denk smartlappen met informatie :-).

    • Daar lijkt het wel op. Waarom inschrijven op een licentie als je geen omroep wilt starten met tv en radio. Want de frequentie 107.1 zal dus ook niet verlengd gaan worden.
     Ik zie in de stukken ook geen aanvraag bij agentschap telecom.

     RTV80 (Purmerend) en flessenpost Bergen lijken in dit opzicht precies wat RTVZ en de Orkaan (zouden kunnen) zijn.
     En daar werkt het wel samen.

     Waarom kan dit niet in Zaanstad?

    • P. Hoogkamer

     50 plus hou toch op. Die zijn meer van deze tijd het digitale medium, podcast, livestream youtube. Hou op deze generatie weg te zetten als radio en tv kijkers. RTV Zaan u bent niet van deze tijd. Radio en tv streek zijn echt fossielen. Ja, en ik mag dat zeggen als door u beschimpte leeftijdscategorie

   • De Orkaan

    Het is niet zo dat “tv en radio niet interessant genoeg zijn” maar dat het met een beperkt budget eigenlijk niet te maken is. Kiezen voor podcast en online video betekent dat je wel mensen bedient die audio en video willen horen en zien, zonder dat je daarbij hoge kosten maakt voor apparatuur, rechten en software.

    Het is niet verplicht om radio, tv en internet (en alle sociale media) te verzorgen, daar is de minister onlangs nog zeer duidelijk over geweest. Tot 5 jaar geleden maakte ‘Zaanradio’ ook nog geen tv, Radio9 in Oostzaan maakt alleen radio (geen internet en geen tv) en dat vindt het Commissariaat prima. Zo zijn er talrijke lokale omroepen in Nederland.

    De reden is dat het met een beperkte subsidie praktisch onmogelijk is een 24-uurs radio- en tv-zender in de lucht te houden en ook nieuws op internet brengen. Want daar moet je ook lokale ‘informatie, educatie en cultuur’ brengen, anders overtreed je de mediawet.

    Bij die LTMA-eisen van de NLPO hoort een budget van € 876.00 (niveau 2017 – dus dat zal nu wel hoger zijn) waarvan € 500.000 subsidie van de gemeente. Zaanstad en Wormerland willen samen minder dan € 110.000 betalen. Kortom: die LTMA-eisen zijn totaal onmogelijk. (Er zijn maar 4 lokale omroepen in Nederland die er aan voldoen).

    Ook als je gaat samenwerken lost dat het probleem niet op: je kan voor de bijdrage van de gemeenten gewoon niet alles doen. Eigenlijk kan je alleen de vaste kosten (studio, de zendmast, de software en de Buma-rechten, auto, onderhoud website etc.) betalen. En niemand om nieuws te maken.

    • Eigenlijk zeg je dus dat de gemeente dus op voorhand al het doodvonnis voor RTV Zaanstreek heeft getekend door de subsidie drastisch te verlagen, want dat was toch al niet haalbaar meer.

     Het is jammer dat het uitdraait op een centen- en egokwestie (mij n mening).
     Wat mij betreft hebben beide partijen schuld in de mislukte samenwerking.

     Waarom het bij andere omroepen in een zelfde situatie wel kan en in Zaanstad niet. Zo ontzettend jammer.

     • De Orkaan

      De gemeente heeft de subsidie niet verlaagd. De extra subsidie van € 60.000 werd t/m 2021 uitgekeerd. Het was vanaf het begin duidelijk dat die af zou lopen.

      De bedragen over de vaste kosten halen wij uit de begroting van RTV Zaanstreek: € 115.000 per jaar en dat is dus zonder personeel.

    • Aanvullend.
     RTV80 heeft een radiostudio, tv studio, internetstream, etherfrequenties, een website etc etc
     Ze werken nauw samen met flessenpostbergen.

     Waarom kan dat daar dan wel?

     Software; gratis/goede alternatieven
     Website; sponsoring met een hoster
     Stream; sponsoring of 5 euro per maand (woohoo)
     TV; duurder, maar zeer betaalbaar als je onderzoekt
     Personeel; Alleen maar vrijwilligers! Misschien eens niet aan je (eigen) portemonnee denken!!
     Buma; Te overzien op een ton subsidie
     Studio; ga eens lobbyen. (Oh ja, Zaanstad. De gemeente waar alles geld moet kosten)
     Apparatuur; Koop goeie 2e hands of huur als je incidenteel verlegen zit
     etc etc

     Je kan zoveel kanten op, maar die zijn klaarblijkelijk allemaal niet onderzocht.
     Nogmaals, gemiste kans!!

     • Kleine rectificatie van mijn kant (kan niet bewerken).

      Met de eigen portemonnee wilde ik eigenlijk de opmerking maken dat personeel niet je grootste kostenpost hoeft te zijn als je slim gebruik maakt van de vele vrijwilligers.

    • René van Doesburg

     Opzich goede argumenten van De Orkaan, als je alleen maar vrijwilligers hebt kun je geen “nieuw” nieuws brengen. Vrijwilligers zijn overdag aan het werk, en dan krijg je weer om 18:10 in de avond te horen (bij Zaanstreek vandaag) dat er rond 9 uur een groot ongeluk gebeurd is. De meeste mensen hebben dat reeds gelezen of bijvoorbeeld gehoord bij RTV NH.

     Het zou mooi zijn geweest als er snel nieuws op radio had kunnen worden gebracht. TV even buiten beschouwing gelaten want dat is een digitaal medium voor een doelgroep die zijn nieuws ook van het internet kan halen.

     Denk aan de ouderen met een transistorradio in de aanleunwoning, voor hen is het kei ingewikkeld om digitale radio via box te ontvangen. Mensen die onderweg zijn in de regio of van van mijn part iemand met een volkstuin die met de radio aan staat te schoffelen. Zij willen weten waar die grote brand is in de Zaanstreek.

     Heeft zaanradio dat in het verleden goed gedaan…Nee zeker niet, house op zaterdagavond kan je vinden bij elke commerciële partij en zo zijn er vast nog meer programma’s die geen meerwaarde bieden. Die meerwaarde kan de Orkaan bieden met met het actuele nieuws.

     Gerwin heeft ook gelijk dat de kosten voor radio niet meer zo hoog hoeven te zijn, en dat je voor nieuws mensen in dienst moet hebben is wellicht zo, maar de overige zaken kunnen door vrijwilligers gedaan worden.

     Dus als het budget het enige is wat een fusie in de weg staat, moet de gemeenteraad zich afvragen of zij niet iets toegankelijker moeten zijn, denk bijvoorbeeld aan een pand waar de omroep gratis gebruik van kan maken. Wellicht nog wat kamertjes vrij in het gemeentehuis.

     • Vrijwilligers die overdag niet beschikbaar zijn is misschien wel erg kort door de bocht.
      Ik loop al zeer lang mee in vrijwilligersland en weet uit ervaring dat veel vrijwilligers overdag veel tijd hebben om juist dit soort dingen op te pakken, meer dan je denkt.
      De kracht van iedere stichting.

      Binnen je organisatie moet je wellicht wel 1-2 vaste FTE hebben voor continuiteit en eindredacteurschap.
      Ook samenwerkingen (zoals RTVZ met NH doet) zijn onvermijdelijk.

 • P. Hoogkamer

  Gaat RTV Zaan nu ruzie zoeken op de site van De Oorkaan….???
  Wat in en in triest. neem je verlies lik je wonden neem een borrel.en schrijf je in bij de eerst volgende aanbesteding..

 • Martin Rep

  Kon RTV Zaan niks creatievers bedenken dan deze actie? In een democratie is niet verschijnen of uitzenden het aller-, allerlaatste wat je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *