Ruim 250 AirBnB-plekken in Zaanstad

Na Amsterdam, Haarlem, Bergen en Zandvoort is Zaanstad de vijfde gemeente met de meest aangeboden AirBnB-woningen in Noordholland.

In Zaanstad werd 260 plekken aangeboden, in ruim de helft van de gevallen ging dat om hele woningen. Per 1000 beschikbare woningen in Zaanstad worden 3,8 woningen als AirBnB aangeboden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Provincie Noord-Holland liet uitvoeren. Alle advertenties met AirBnB-aanbiedingen werden gedurende ruim een week in september 2017 verzameld en geanalyseerd.

Bij de 260 aanbiedingen gaat het in totaal om 900 slaapplekken. Omdat Zaanstad totaal zo’n 2000 overnachtingsplekken (hotels, BnB’s en AirBnB) heeft, gaat het om 44 procent van het aanbod.

In Zaanstad wordt voor een heel huis ruim € 120 per nacht gevraagd, voor een kamer ongeveer de helft. De geschatte omzet in Zaanstad lag volgens het onderzoek in de afgelopen zomer tussen € 100.000 en € 120.000 per maand.

Oostzaan (10 plekken) en Wormerland (13) spelen een kleine rol in het AirBnB-aanbod.

De Orkaan heeft eerder aan Zaanstad gevraagd of ze weten hoeveel toeristenbelasting via AirBnB binnenkomt maar de gemeente zegt dat niet openbaar te (kunnen) maken. Annemarie van Nieuwamerongen (VVD) heeft eerder aangekondigd vragen te stellen aan wethouder Dennis Straat (ook VVD) over het beleid van Zaanstad. Zij wil ook weten of er een overzicht is van de binnengekomen toeristenbelasting door AirBnB.

Afbeelding geheel boven: AirBnB-aanbod in het weekend van 2-4 februari in Zaandam en Koog a/d Zaan. Prijzen per nacht.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Willemsen

    Blijkbaar zijn er nogal wat huizen ‘over’ als deze voor dat doel kunnen worden verhuurd. Zijn hopelijk toch geen huurhuizen?

  • Sam Huisman

    … Het lijkt erop dat er geen toeristenbelasting binnenkomt…?
    Bij ons in de straat: 1 regelmatig verhuurd pand, 1 bijna permanent verhuurd pand. Vaak wietrokende types in de achtertuin. Vuilnis gaat niet in de kliko. Ik raad de gemeente aan om tijdig beleid te ontwikkelen, want anders loopt het net zo uit de hand als in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *