Ruim 60 Zaankanters in ziekenhuis met corona

In ziekenhuizen liggen 63 Zaankanters met corona. Dat is meer dan gister toen het er 49 waren. In het ZMC zijn 37 patiënten met met virus opgenomen, 2 minder dan gister.

In de Zaanstreek zijn zeven mensen overleden aan het coronavirus, zes uit Zaanstad, één uit Wormerland.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM, de GGD Zaanstad, de Veiligheidsregio en het ZMC.

Twee sterfgevallen werden al eerder bekend gemaakt, het ging om twee 80-jarige patiënten, één uit Zaanstad en één uit Wormerland.

In het ZMC zijn 37 mensen met het virus opgenomen, dat is 2 minder dan gister. In ziekenhuizen liggen in totaal 63 mensen uit de Zaanstreek: 48 uit Zaanstad, 11 Wormerland en 4 uit Oostzaan. (grafieken onder)

Het RIVM rapporteert alleen nog maar ziekenhuisopnames (zie kaart). In Brabant en Limburg is het aantal opnames het hoogst.

Zorghotel

In Nederland liep het aantal gemelde corona-doden vandaag (3 april) met 148 op tot 1487. Dat is minder dan de 166 van gister. ‘Gemeld’ betekent niet dat patiënten ook op die dag zijn overleden. Ook dat houdt het RIMV bij, de dag met het grootste aantal doden was tot dusver 28 maart met 143 sterfgevallen. (grafieken onder)

Volgens de update van GGD en Veiligheidsregio wordt het aantal IC-bedden in ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland ‘opgeschaald’ naar 290 à 300 plekken voor corona-patiënten. Zorgmedewerkers zijn in de afgelopen periode bijgeschoold en getraind. Medewerkers binnen de gezondheidszorg worden allemaal getest op corona. In de regio worden voorbereidingen getroffen om een ‘Zorghotel’ in te richten.

 Tips RIVM

“was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt. Pas als je koorts krijgt (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of moeilijk ademt moet je bellen met de huisarts of huisartsenpost.”

ZMC, verpleeghuizen en huisartsen

De GGD is een onderzoek naar de beleving van deze periode gestart:

“Wat doet deze crisis met u? Heeft u behoefte aan informatie over Corona en de gevolgen, of aan meer informatie over zorg en/of ondersteuning? Wij hopen van harte dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. Zo kunnen wij de situatie van onze burgers gedurende deze uitzonderlijke periode in kaart brengen en voorstellen doen voor activiteiten en (gemeentelijk) beleid.”

Bij het ZMC is een Triage-tent geplaatst “waarin patiënten die zich melden bij de Huisartsenpost of de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis eerst worden beoordeeld op verdenking van Corona. Ingeschat wordt of iemand mogelijk besmet is met het virus. Na beoordeling is er een aparte route voor patiënten zonder- en met verdenking het ziekenhuis in.” Bij patiënten waarvan wordt vermoed dat ze besmet zijn met corona is geen bezoek toegestaan.

De avondpoli bloedafname op dinsdagavond is dicht. Overdag (op werkdagen) is poli bloedafname op reguliere tijden open voor patiënten die niet hoesten, verkouden zijn, keelpijn en/of koorts hebben. Patiënten die deze klachten vertonen moeten op een andere tijdstip terugkomen.

In Topsporthal De Koog is een huisartsenpost voor ‘reguliere zorg’ en griepgevallen ingericht. Hier moet eerst naar doorverwezen worden door de huisarts.

De huisartsenpraktijk in Westzaan gaat alle ouderen zelf bellen.

Bezoek is niet langer toegestaan bij verpleeghuizen.

Hieronder de grafieken van het aantal Zaankanters met corona opgenomen in een ziekenhuis, het aantal opgenomen patiënten in het ZMC, het aantal overlijdensgevallen dat op een dag werd gemeld (en die dus ook ook eerder kunnen zijn overleden) en het aantal sterfgevallen per dag van overlijden.

corona patienten zaanstreek 3 april

Corona patiënten in ziekenhuizen, per gemeente

 

corona zmc 3 apRil

Corona patiënten in ZMC

 

corona nederland 3 april

Overlijdensgevallen aan corona in Nederland, gemelde gevallen per dag.

 

corona nederland sterfgevallen per dag 3 april

Overlijdensgevallen aan corona in Nederland, sterfgevallen per dag van overlijden

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *