Vooruitlopend op het ‘heerlijk avondje’ lanceerde de anonieme actiegroep ‘Zaankanters Tegen Racisme’ een slotoffensief op Facebook, Instagram en met de verfspuit op straat.

Doelwitten waren burgemeester Jan Hamming (die zich ‘rot’ moest schamen) en zijn partij de PvdA die volgens #ZaTeRa verantwoordelijk is voor het in stand houden en propageren van racisme: ‘stem geen pvda’ schrijven ze.

Eerder waren er acties tegen diverse sinterklaascomités die optochten met zwarte pieten organiseerden en tegen de sponsoren van deze tochten. Ook Hamming werd eerder aangevallen omdat hij geen actie ondernam tegen deze intochten en omdat Zaanstad deze intochten zelfs zou subsidiëren.

Wat er nu precies gesubsidieerd wordt, maakt #ZaTeRa niet bekend (bovendien is het niet de burgemeester of de PvdA die subsidies uitdeelt in Zaanstad).

Kringloopwinkel Dorcas haalde fluks alle zwarte pieten uit de winkel nadat ze online en op de stoep waren uitgemaakt voor racist.

“Iemand die waarde hecht aan zwarte piet is wel een racist”

#ZaTeRa

Hamming is opnieuw bij de actievoerder in het vizier gekomen nadat hij tegen NH Nieuws had gezegd: “Iemand die waarde hecht aan Zwarte Piet is niet meteen een racist”. Dat is een nuance waar #ZaTeRa niks mee kan: “Iemand die waarde hecht aan zwarte piet is wel een racist” en Hammings partij is medeverantwoordelijk:

“Dat zwarte piet racisme is weet de PvdA als het goed is al heel lang. Ze zijn laat. Veel te laat met te zorgen dat hun burgermeester met subsidie stopt.

In PvdA zitten 90 manieren om je niet uit te spreken tegen racisme.”

Meer informatie op de Facebook-pagina en het Instagram-account van ZaTeRa (ook de bron voor de foto’s).

Lees ook:

De PvdA heeft het gedaan
Waarschuwing tegen Hamming (foto is van enkele jaren geleden, maar dat vermeldt ZaTeRa niet), de spelling Burgermeester is van hen, niet van ons.
De pieten in het Stadshart in Zaandam (zaterdag 4 december) waren dus wel zwart volgens ZaTeRa