Slotoffensief #ZaTeRa tegen Hamming en PvdA

Vooruitlopend op het ‘heerlijk avondje’ lanceerde de anonieme actiegroep ‘Zaankanters Tegen Racisme’ een slotoffensief op Facebook, Instagram en met de verfspuit op straat.

Doelwitten waren burgemeester Jan Hamming (die zich ‘rot’ moest schamen) en zijn partij de PvdA die volgens #ZaTeRa verantwoordelijk is voor het in stand houden en propageren van racisme: ‘stem geen pvda’ schrijven ze.

Eerder waren er acties tegen diverse sinterklaascomités die optochten met zwarte pieten organiseerden en tegen de sponsoren van deze tochten. Ook Hamming werd eerder aangevallen omdat hij geen actie ondernam tegen deze intochten en omdat Zaanstad deze intochten zelfs zou subsidiëren.

Wat er nu precies gesubsidieerd wordt, maakt #ZaTeRa niet bekend (bovendien is het niet de burgemeester of de PvdA die subsidies uitdeelt in Zaanstad).

Kringloopwinkel Dorcas haalde fluks alle zwarte pieten uit de winkel nadat ze online en op de stoep waren uitgemaakt voor racist.

“Iemand die waarde hecht aan zwarte piet is wel een racist”

#ZaTeRa

Hamming is opnieuw bij de actievoerder in het vizier gekomen nadat hij tegen NH Nieuws had gezegd: “Iemand die waarde hecht aan Zwarte Piet is niet meteen een racist”. Dat is een nuance waar #ZaTeRa niks mee kan: “Iemand die waarde hecht aan zwarte piet is wel een racist” en Hammings partij is medeverantwoordelijk:

“Dat zwarte piet racisme is weet de PvdA als het goed is al heel lang. Ze zijn laat. Veel te laat met te zorgen dat hun burgermeester met subsidie stopt.

In PvdA zitten 90 manieren om je niet uit te spreken tegen racisme.”

Meer informatie op de Facebook-pagina en het Instagram-account van ZaTeRa (ook de bron voor de foto’s).

Lees ook:

De PvdA heeft het gedaan
Waarschuwing tegen Hamming (foto is van enkele jaren geleden, maar dat vermeldt ZaTeRa niet), de spelling Burgermeester is van hen, niet van ons.
De pieten in het Stadshart in Zaandam (zaterdag 4 december) waren dus wel zwart volgens ZaTeRa
Deel dit artikel:

2 reacties

  • Eelco Taams

    Een beetje inlevingsvermogen in de positie en ervaringswereld van de mensen die vinden dat de traditie met Sint en Piet niet racistisch zijn bedoeld kan nog wel eens effectiever zijn in de bestrijding van racisme dan een aanval op een antiracistische burgermeester en een anti racistische partij. ZaTeRa drijft witte Nederlanders die het sinterklaasfeest vieren in de armen van extreem rechts met hun stemadvies.
    Ik denk dat veel mensen zich nooit bewust zijn geweest van het racistisch element in Zwarte Piet. Dat stamt uit een 19e eeuws mensbeeld dat men nu niet meer deelt. Dat die ‘onschuldige’ figuur bij mensen van Afrikaanse afkomst heel anders binnen komt, beginnen veel mensen zich nu pas te realiseren. Dank zij de indringende wijze waarop KOZP de kwestie onder de aandacht heeft gebracht. Zwarte Piet is nu gemarginaliseerd. Dat is geen probleem. Wel dat racisme en andere vormen van discriminatie, zoals antisemitisme, lijken toe te nemen. Kennelijk huist onrechtvaardige discriminatie in alle mensen denk ik wel eens in een sombere bui.

    • Jos Blomkwist

      Jammer dat het 19e eeuwse mensbeeld erbij gehaald wordt. Als je je een beetje verdiept in de geschiedenis van St. Nicolaas dan kun je ontdekken dat deze traditie vele malen ouder is dan een boekje dat een onderwijzer in de 19e eeuw als opvoedkundig document een keer geschreven heeft, waarschijnlijk met de beste bedoelingen. Maar in principe heeft deze meneer een al eerder gekaapte traditie nog een keer gekaapt. Het oorspronkelijke Sinterklaasfeest is een puur heidens gebeuren dat al ver voor onze jaartelling werd gevierd. Het is ontstaan uit een hulpactie in naam van Wodan om mensen die het niet zo goed gegaan was in het afgelopen jaar, de winter door te helpen. Wodan reed op zijn witte paard door de lucht met zijn twee zwarte raven om de Germaanse wereld in de gaten te houden en te helpen waar nodig was. Was er nood voor de winter (geen supermarkten nog 🙂 ) dan kregen mensen ondersteuning (kado’s) rond Sinterklaas. Dit feest wordt zelfs nog steeds tot in de Oekraïne gevierd. De katholieke kerk had hier net zo veel problemen mee als met de kerstbomen met Kerstmis en de paaseieren met Pasen zodat ze aan dit feest St Nicolaas gekoppeld hebben, die ook de armen hielp. Onze 19e eeuwse onderwijzer heeft er, een voor die tijd in zwang zijnd, belerend slagje aan gegeven, de tweede kaping. Daar zijn we in de tweede helft van de twintigste eeuw weer van afgekomen door er een leuk kinderfeest van te maken. Nu echter wordt deze traditie opeens gekoppeld aan slavernij en racisme, wat hier dus absoluut niets mee te maken heeft. Behalve natuurlijk dat Germanen ook al slaven hadden, net als alle volkeren uit die tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *