Spandoeken tegen Essalam moskee, buurt neemt afstand

Als een dief in de nacht is ‘actiegroep’ @rechtsinverzet weer eens lekker creatief aan het knutselen geweest.

Op moeders lakens schreven ze foutloos ‘blokkeer bouw-plannen’, en ‘stop islamisering’ (dat paste maar nét). Deze werden aan het hek van de Marokkaanse Essalam moskee aan de Madagaskar in Zaandam gehangen.

We kennen de club en het handschrift, van het protest dat ze twee jaar geleden voerden tegen de moskee in Assendelft (en van hun gehuil over ‘het feit’ dat kerst niet meer mag, Pinksteren plaats moet maken voor het Suikerfeest en het afpikken van onze zwarte piet door hunnie).

Negeren dachten we eigenlijk, maar nu kregen we een berichtje van de buurtbewoners die toch onder de indruk zijn van het gekneuter. Een vertegenwoordiger uit de buurt, waarvan de naam bij ons bekend is, schrijft:

‘Wij zijn hier erg van geschrokken, sommige buren zijn echt overstuur (zijn zelf gelovig)’

De buren laten graag het volgende weten (wij plaatsen hun verklaring 1:1):

 “Naar aanleiding van de gebeurtenissen afgelopen nacht bij de Essalam moskee willen wij toch even een reactie geven.

Wij, zijnde de buurtbewoners die bezwaar hebben aangetekend tegen de huidige nieuwbouw plannen van de moskee. Wij hebben op geen enkele wijze iets te maken met deze of andere groeperingen, hebben hier geen contact mee gezocht en distantiëren ons hier dan ook volledig van.

Ons bezwaar is kort samengevat gestoeld op schaalvergroting (toename bezoekers) door de bouw en de benadeling van aangrenzende woningen door veranderingen in uitzicht, inkijk en zonuren in de woning/ tuin. Deze procedures lopen zoals dat hoort, via de gemeente. Deze actie vertroebelt de discussie en verstoort potentieel de verhoudingen in de wijk, dit soort groeperingen bewijzen ons hier dan ook geen dienst mee. Dit is wat ons betreft geen podium voor een discussie over de islam en wij wensen hiervoor ook niet gebruikt te worden/ mee geassocieerd te worden.

rechtsinverzet


Op 19 maart stond de moskee eigenlijk geagendeerd in de raad, maar wethouder Breunesse verzocht eerder deze maand dit punt voorlopig van de agenda te halen, tot het onderzoek naar verschillende belangen is afgerond. Lees hier ons dossier.

Zelf plaatste de moskee overigens ook een spandoek, de foto werd vanmiddag op Twitter geplaatst.

spandoek essalam moskee hulpverleners

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *